26 юни, 19.00 часа, Държавна опера, вход свободен!

Нека заедно споделим този хубав празник - 20-тия рожден ден на Вокална студия „Усмивки”!

    Началото е през 1995г., когато към Народно читалище „Родина 1860” е създадена Вокалната студия с художествен ръководител Жанина Янкулова. През изминалите години в нея са участвали деца от всички училища и детски градини в града. Стотици деца са запалени с искрата на музиката от вокалните педагози Жанина Янкулова и Елена Маликатова, които ден след ден развиват гласовите им възможности и ги превръщат в ярки таланти. През годините се зарежда дълга броеница от песни, които стават любими на децата не само от Стара Загора, а и от цялата страна. Те са включени в 3-те авторски албума на групата: ”Топка калпазана”, „Празници с Усмивки” и „Усмихнати ноти”, записани от Апостол Гурков в студио Флаш Пойнт. Песните са по музика на Жанина Янкулова, текстовете с обич подарява на Усмивки талантливата поетеса Мая Дългъчева, а аранжиментите са на Стоян Янкулов, Захари Рашев, Николай Цолов и Красимир Чанов. Гордост и признание за авторите и малките певци е, че 6 от песните са включени в учебниците по музика на издателство „Просвета”, а други 6 - в помагала за детските градинина издателство "Булвест".

   През изминалите 20 години „Усмивки” записват в своята творческа биография дълга поредица награди от национални и международни конкурси. Първият успех идва през 1998г. на Националния конкурс за детска песен „Златният петел”, където групата печели 2 награди - 1-ва награда за изпълнение и 3-та награда за авторска песен за „Топка калпазана”. Към тях се добавят награди от конкурсите „Сезони”, ”Нота по нота”, ”Слънце,радост,красота”, ”Радост на брега”, ”Тракийска лира”, ”Милион чудеса”, ”Цветен камертон”, ”Изворът на Кранево”, ”Морски звездички”, „Орфеево изворче”, ”15 лалета”, „Морско конче”, „Златен извор”, ”Съзвездия в Несебър”, ”Сребърна Янтра”, ”Една българска роза”. Вокалната студия е носител на 4 награди Гран при - две от конкурса „С песен и обич творим добро” - гр. Пловдив, а също и от конкурсите „Сладкопойна чучулига”, гр. Бургас и „С песен да възродим доброто”, гр. Казанлък. "Усмивки" разнасят певческата слава на България и зад граница. Незабравим за българите в Лион остава съвместния концерт на "Усмивки" и Вокална формация „Омайниче” от гр. Пловдив по случай 24 май. Много аплодисменти получават старозагорските деца и на участията си във фестивалите „Охридско славейче” - Македония и „Музика и море” - Паралия Катерини, Гърция. През 2007г. ”Усмивки” стават колективен носител на престижната награда „Икар” на община Стара Загора за ярки постижения в областта на културата на регионално и национално ниво. През последните 3 години Вокална студия „Усмивки” и Читалище „Родина” с подкрепата на Община Стара Загора са домакини и организатори на провеждащия се в Стара Загора Национален конкурс за вокални групи „Хармония”.

    Наред с авторските си песни, важна част от репертоара на „Усмивки” винаги са били и фолклорните обработки на народни песни – „Бучимиш”, „Сюита”, „Вечеряй, Радо” и др. Изпълняват и едни от най-популярните джазови образци, донесли им награди през годините.

   "Усмивки" имат участия в множество конкурси, но имат и активна концертна дейност с ярко присъствие в културния живот на града. Всички помним техните прекрасни концерти с джаз примата Стефка Оникян, композитора Хайгашод Агасян и младия поп изпълнител Теодор Койчинов, които се превърнаха в музикални събития. Те са последвани от още три самостоятелни концерта - „Златните български песни”, ”Световни музикални хитове” и „Магията на киното”, преминали с голям успех и донесли много приятни музикални емоции на публиката.

   Освен като група, дуети, триа, квартети, "Усмивки" се изявяват и като солисти. И отново носят много награди от конкурси. Сред солистите през годините са: Красимира Гюдюлева, Сияна Аладжова, Деница Георгиева, Деница Кобурова, Стамена Димитрова, Никол Иванова, Филип Ставров, Росица Русева, Кристина Георгиева, Невена Петрова, Лияна Георгиева, Деница Димитрова, Анна Мария Андролова, Дина Кочева, Анета Димова, Нели Колева, Златомира Славова, Ивалена Врабчева, Полина Пантелеева (която ще остане завинаги в сърцата ни), Жени Георгиева, Мирела Лейчева, Ивелина Цонева, Мария Николова, Елена Канева, Елеонора Малешкова, както и много други сега изгряващи, усмихнати звездички, които достойно вървят по стъпките им.

   Поздрави от пораснали Усмивки, на живо и на видео стена, както и от много приятели на групата са подготвили организаторите.

    Специален гост на концерта е СТОЯН ЯНКУЛОВ - мултистилен музикант, осъществил множество концерти и дискографии на джаз, поп, рок и етно музика по целия свят. Съчетавайки автентичния фолклор с нови техники и нестандартни музикални идеи, той е новатор в свиренето на ударни инструменти. Приятел на "Усмивки" и автор на много от аранжиментите в авторските им албуми.

Къде на истина, къде на шега,
те вече 20 години, ръка за ръка,
изписват своята приказка песенна,
от усмивки, мелодии, думи замесена...


1010036 188005711365875 758180384 n


IMG 1993

IMG 1926

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора