Стара Загора – Градът на липите, поетите и правите улици има богата хилядолетна история. Разположен е в Горнотракийската низина, която е населявана от най-дълбока древност. Археологически проучвания показват, че цивилизация тук се е зародила преди около 8 000 години. От древността до днес градът е имал осем имена: Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник. Днешното име Стара Загора е утвърдено на църковния събор в Цариград през 1871 г.

Забележителна дата в историята на града е 31 юли 1877 г. Тогава се води една от големите битки през Руско-турската освободителна война, при която град Стара Загора е опожарен и сринат до основи от османските войски.

Основният камък за възстановяването на града е положен на 5 октомври 1879 г. от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди.
Стара Загора се изгражда отново по проект на чешкия строителен техник Лубор Байер и става първият следосвобожденски град в България със съвременно градоустройствено планиране.
Стара ЗагораСъвременна Стара Загора е модерен и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с богато историческо минало, с много научни и културни институти.

Днес Стара Загора е на пето място по брой на население в страната - един от основните икономически центрове, град със съвременна визия, добре развити индустрия, образователна, здравна, културна и спортна инфраструктура. Има модерен и екологичен градски транспорт. Тук се намира Тракийският университет, който е сред водещите висши учебни заведения в страната и има отлично развита собствена база и оборудване.

Стара Загора разполага с най-модерната, изграждана досега в страната, Регионална система за управление на битовите отпадъци, която обслужва всички общини в областта, както и община Твърдица. Общината инвестира в добрата визия и в разширяването и на зелените площи. През 2015 г. е създаден новият парк "Артилерийски" на площ от 90 дка, предоставени безвъзмездно от държавата. С решение на Министерски съвет през 2016 г. Общината получи още 40 дка, намиращи се в съседство, и през 2017 г. започва разширението на парка. Предстои да се изпълни и проект с финансиране от оперативна програма "Региони в растеж" за цялостно обновяване на емблематичния за града парк "Митрополит Методий Кусев". Ще бъдат обновени зоните за отдих и алеите. Разнообразните уникални растения и дървета също ще бъдат обогатени с аналогични видове. Общо паркът обхваща терен от 320 хектара, от които площ от 60 хектара имат статут на паметник на градинското и парково изкуство с категория от национално значение. Предвидено е запазване и възстановяване на всички паркови елементи. Ще се създадат туристически маршрути и екопътеки. Проектът предвижда изграждане на велоалеи, които ще свържат парка с градската веломрежа. В община Стара Загора се развива спа, конгресен, културен, спортен и еко туризъм. През 2016 г. на територията на общината има 57 хотела с близо 2 500 легла, предлагащи настаняване на български и чуждестранни туристи. През годината градът е посетен от близо 100 хил. туристи. Общината разширява международната си дейност. Установени са нови партньорства с Велики Новгород - Русия, Била Церква - Украйна, Секешфехервар - Унгария. Възстановени са връзките с Барейро - Португалия. Община Стара Загора участва активно в мрежата от градове, обединени в Страсбургския клуб, както и в InterCity Youth - европейска мрежа за сътрудничество и обмен по въпросите на младежите, създадена по програма „Еразъм+”.

Стара Загора е домакин на престижни културни събития. Националният конкурс по фолклор за деца „Орфеево изворче” (март); Фестивалът на маскарадните игри (март); 24-часов Маратон на четенето „Четяща Стара Загора” (23 април); Нощ на литературата (май); Нощ на музеите и галериите (септември) и много други.

На много посетители се радва и впечатляващата сграда на Държавна опера - Стара Загора. Тя беше възстановена и открита на 5 октомври 2010 г., точно 19 години след нейното опожаряване. На сцената на Държавна опера - Стара Загора бяха представени редица класически шедьоври с участието на световноизвестни артисти, сред които италианският бас Карло Коломбара и именитата Веселина Кацарова (мецосопрано). С опера беше свързан и един от най-ярките акценти в богатата програма на юбилейното честване на футболния клуб „Берое”. Две действия от операта Аида на Джузепе Верди бяха представени вечерта на 6 юни 2016 г. на стадион Берое и това стана първият в България оперен спектакъл показан на футболен стадион. От 23 ноември до 9 декември 2023 г. се проведе за 53 път Фестивалът на оперното и балетното изкуство.

От 27 май до 31 май 2023 г. се проведе десетото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа”. Старозагорската публика имаше възможност да гледа 14 нови български и 9 нови европейски филми. Статуетката „Златната липа” за цялостно творчество беше присъдена на голямият български актьор Любен Чаталов.

През месец от 8 до 10 юни 2023 г. се проведе фестивал „Цветовете на джаза Стара Загора”. 

Славата на Стара Загора като град на поетите се защитава от Национален младежки конкурс за поезия „ВеселСтара Загораин Ханчев”, който ежегодно среща таланти от различни творчески поколения. Той е най-старият поетичен конкурс за млади автори в България и през 2023 г. се проведе за 40-и път. Организира се от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". 

През декември 2020 г. в Градската художествена галерия на Стара Загора се проведе петото Балканско квадринале на живописта на тема „Митовете и легендите на моя народ”. В него участваха над 200 автора от различни държави.

От 23 до 29 септември 2023 Държавен куклен театър - Стара Загора беше домакин на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро”. Той е престижна европейска сцена на куклено-театралното изкуство. . Той е отличен от Международното жури на EFFE, като носител на знака EFFE label 2015 - 2016. Като съпътстващи прояви международният куклено-театрален фестивал "Пиеро" организира теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство.

За девета поредна година Стара Загора отбеляза Националния празник на България - 3 март през 2023 г. с впечатляващо многохилядно шествие, което премина по улиците на града заедно с 300-метровия национален флаг, носен заедно от военнослужещи и граждани. Военният ритуал по поднасяне на венци и цветя се състоя на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”.

Десетото юбилейно на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада”, който се проведе от 15 до 17 септември 2023 г., събра ценители, производители на вино и кулинари от цялата страна. Около 40 винарни представиха своите продукти на щандове, разположени на античната улица в Регионалния исторически музей и лапидариума. Посетителите имат възможност да опитват червено и бяло вино или розе, както и редица кулинарни специалитети, приготвени от гостуващите шеф-готвачи.

В Стара Загора се намира най-модерната и съвременна музейна сграда, в която е представен изключително богатият фонд на Регионален исторически музей. Много туристи привлича и музей „Неолитни жилища”. Той представя културата на първите земеделски и животновъдни общности в Европа. Музеят е уникален с най-добре запазените на Стария континент останки на две жилища от ранния период на новокаменната епоха. Голям интерес, както сред туристите, така и сред гражданите на областния център, предизвиква откритият през 2011 г. и единствен в страната Музей на религиите. Регионална библиотека „Захарий Княжески” и Регионален исторически музей се наложиха като културни центрове, организиращи стотици събития всяка година, много от тях с национално значение.

Областният град разполага с добре развита спортна инфраструктура и местната власт постоянно инвестира в нейното модернизиране и в изграждането на нови съоръжения за спорт и активна почивка. Стадион „Берое” е съвременно съоръжение с модерна лекоатлетическа писта, която е и най-бързата в България. Спортната емблема на Стара Загора е професионалният футболен клуб „Берое”. През сезон 2016/17 г. Стара Загора е представена в Първа професионална лига от още един отбор „Верея”. Клубът разполага с модерна база и с изцяло реновиран стадион „Трейс Арена”. Общинската спортна зала „Иван Вазов” е предпочитана за провеждане на национални и международни състезания по десетки видове спорт. Активно се използва и зала, която е специализирана за баскетбол и волейбол. Заслужено Стара Загора е избрана за Европейски град на спорта през 2017 г. от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europe).
 


Тексът е част от периодичното издание на Търговско-промишлена палата - Стара Загора
"Икономически годишник на регион Стара Загора - 2013" и "Икономически годишник на регион Стара Загора - 2017" , автор: Илко Груев | снимки: Жейна Желева

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора