Стара Загора

Стара Загора – Градът на липите, поетите и правите улици има богата хилядолетна история. Разположен е в Горнотракийската низина, която е населявана от най-дълбока древност. Археологически проучвания показват, че цивилизация тук се е зародила преди около 8 000 години. От древността до днес градът е имал осем имена: Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник. Днешното име Стара Загора е утвърдено на църковния събор в Цариград през 1871 г.

Забележителна дата в историята на града е 31 юли 1877 г. Тогава се води една от големите битки през Руско-турската освободителна война, при която град Стара Загора е опожарен и сринат до основи от османските войски.

Основният камък за възстановяването на града е положен на 5 октомври 1879 г. от губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди.
Стара Загора се изгражда отново по проект на чешкия строителен техник Лубор Байер и става първият следосвобожденски град в България със съвременно градоустройствено планиране.
Стара ЗагораСъвременна Стара Загора е модерен и динамично развиващ се индустриален град, университетски център, с богато историческо минало, с много научни и културни институти.

Бюджетът на Община Стара Загора за 2013 г. е с приходна част от 95 млн. лева. През последната година не са повишавани местните данъци и такси за граждани и фирми. Намален е туристическият данък за бизнеса. Увеличена е събираемостта от местни данъци и такси спрямо 2011 г.
Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс” повиши кредитния рейтинг на Община Стара Загора от „ВВ“ на „ВВ+“ със стабилна перспектива.

През периода 2012 – 2013 г. в община Стара Загора се изпълняват проекти с европейско финансиране за над 160 млн. лева. Сред тях са: 52 млн. лева за изграждане на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци; „Интегриран воден проект за Стара Загора” на обща стойност 40,4 млн. лева; „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт за град Стара Загора“ на обща стойност 29 млн. лева; „Подготовка на Интегриран план за градско възстановяване и развитие за град Стара Загора” за близо 1 млн. лева; „Модернизация на отделение по лъчелечение към Комплексен онкологичен център – Стара Загора” на обща стойност 6,8 млн. лева; „Изграждане на Общностен център за социална подкрепа в град Стара Загора”, на обща стойност 1,8 млн. лева и др.

Изграждането на депото за битови отпадъци, което ще обслужва 12 общини, започва през май 2013 г. и ще бъде завършено до края на 2015 г.

През 2013 г. се обновява градският пазар на Стара Загора. Проектът е на стойност около 3 млн. лева и е първият в страната, одобрен за финансиране по инициативата JESSICA.

Стара Загора

Осигурено е и финансиране от Национален доверителен екофонд за внедряване на мерки за енергийна ефективност на обща стойност 2,2 млн. лева в детски градини и училища.
Важен проект, който започна да се изпълнява през 2012 г., е „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция”. Той е на стойност 4,4 млн. лева и се финансира по ОП „Регионално развитие”. По време на археологическите разкопки, съпътстващи проекта, през 2012 г. бяха открити уникални находки, не само за България, но и за света, като бронзов еталон (секстарий), с който са се мерили течности и брашно. Той е единственият открит досега от времето на император Зенон, един от най-видните ранни управници на Византия. На същото място екипът от археолози откри уникален златен пръстен от Средновековието, който е единствен по рода си, намиран в България.

През 2012 г. със средства на общината, в размер на 2,3 млн. лева са извършени ремонти на училища, детски градини, улици и тротоари. Реновирани са и са изградени нови светофарни уредби. За над 2 млн. лева са извършени ремонти и в няколко села на общината.

В процес на подготовка е цялостно обновяване на тролейбусния парк по европейски проект, включващ закупуване на 14 нови тролейбуса, изграждане на велоалеи, обновяване на контактната мрежа, изграждане на електронни информационни табла на спирките и на GPS система за градския транспорт.

През юли 2012 г. беше пуснат в експлоатация лот 2 на автомагистрала Тракия в отсечката Стара Загора – Нова Загора. Изпълнител на обекта е обединение Магистрала Трейс. Проектът е на стойност 138 млн. лева, а финансирането е по Оперативна програма Транспорт.
Сред приоритетите са оптимизиране на образователната инфраструктура и развитие на спорта. Предстои цялостна рехабилитация на лекоатлетическата писта на стадион „Берое“, което ще го направи съответстващ на всички европейски изисквания за провеждане на състезания от най-висок ранг.

Готов е проектът за изграждане на многофункционална спортна зала в СОУ „Иван Вазов” на стойност 2 млн. лева. Средствата се отпускат от Министерството на физическото възпитание и спорта. Създаден е идеен проект за изграждане на спортна зала и комплекс за отдих с атракциони и спортни съоръжения на открито на мястото на бившите артилерийски казарми.
Пример за добрия инвестиционен климат и жизнен стандарт в Стара Загора е успешното развитие на известни търговски вериги. На територията на града успешно развиват дейност хипермаркетът с френско участие Мосю Бриколаж (Mr. Bricolage); австрийската търговска верига Баумакс (BauMax); немската верига магазини от типа „Направи си сам” Практикер (Praktiker), австрийската Билла (Billa), немската Метро (Metro), словенската Меркатор (Mercator), немските вериги Кауфланд (Kaufland) и Lidl и новооткритият търговски център на френската верига Карфур (Carrefour). В Стара Загора успешно работят още търговските центрове Park Mall Стара Загора и Mall Galleria.

Ръководството на община Стара Загора акцентира на привличането на нови чуждестранни инвеститори и на развитието на публично-частното партньорство.
Във връзка с подобряването на административното обслужване на гражданите, в Община Стара Загора работи „горещ телефон”, на който гражданите могат да подават жалби, предложения, сигнали за нередности и закононарушения. Градският стационарен номер е 042 614613, а абонатите на мобилните оператори могат да използват телефон 0875 126613.
По инициатива на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров в града се създава Кариерен център. Чрез него ще се обвържат потребностите на образованието и бизнеса. Младите хора ще знаят какви работни места има и какво е заплащането. Чрез Кариерния център ще се потърси и решение на проблема с липсата на конкретни кадри, които са необходими на предприемачите. Предстои учредяването и на Младежки консултативен съвет към Общината.
Екипът на кмета работи активно за представяне на общината в Страсбургския клуб и Европейския парламент.

Общината има утвърдени дългогодишни и отлични отношения с дипломатическите мисии на редица държави. Партньор е и в културни, социални и екологични проекти с администрациите на градовете от различни европейски държани, като френския Страсбург, руския Самара, гръцкия Лариса, френския департамент Де ла Дром, полския Радом и др.
Община Стара Загора работи по система за управление на качеството в съответствие със стандарта ISO 9001:2000. Системата се прилага в работата на общинската администрация през последните 7 години.
Стара ЗагораСтара Загора е домакин на много фестивали и културни прояви. Традиционен е Фестивалът на оперното и балетното изкуство. През 2012 г. той беше официално открит от световноизвестния мецосопран Веселина Кацарова, която пя на сцената в родния си град след прекъсване от 22 години.

Стара Загора е европейска сцена на куклено-театралното изкуство. Градът е домакин на Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” (септември). Той се провежда като биенале и представя оригинални и нетипични форми на театралното изкуство.
Художествена галерия – Стара Загора е домакин на Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” (декември – януари). Галерията има постоянна експозиция с картини на някои от най-големите български майстори. Заедно с това е организатор и на десетки изложби на утвърдени и на млади български и чуждестранни художници.

Славата на Стара Загора като град на поетите се защитава от Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, който ежегодно среща таланти от различни творчески поколения (ноември).
През 2013 г. в Стара Загора ще се проведе първото издание на международен филмов фестивал (юни).
Стара ЗагораСвоите гости и изложители очаква и второто издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада” (октомври), който се организира от Търговско-промишлена палата - Стара Загора.
Националният конкурс по фолклор за деца „Орфеево изворче” (март); Фестивалът на маскарадните игри (март); Нощ на музеите и галериите (септември); 24-часов Маратон на четенето „Четяща Стара Загора” (23 април), Джаз форум, Фестивалът „Различният поглед” и много други.
В Стара Загора се намира най-модерната и съвременна музейна сграда, в която е представен изключително богатият фонд на Регионален исторически музей. Много туристи привлича и музей „Неолитни жилища”. Той представя културата на първите земеделски и животновъдни общности в Европа. Музеят е уникален с най-добре запазените на Стария континент останки на две жилища от ранния период на новокаменната епоха. Голям интерес, както сред туристите, така и сред гражданите на областния център, предизвиква откритият през 2011 г. и единствен в страната Музей на религиите.
На много посетители се радва и впечатляващата сграда на Държавна опера - Стара Загора. Тя беше възстановена и открита на 5 октомври 2010 г., точно 19 години след нейното опожаряване.

Тексът е част от периодичното издание на Търговско-промишлена палата - Стара Загора
"Икономически годишник на регион Стара Загора - 2013", автор: Илко Груев | снимки: Жейна Желева

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора