БуккросингЗа тези, които обичат да четат!
За тези, които обичат да споделят това, което са прочели!
За всички, които обичат литературата, предизвикателствата, приключенията и вярват в случайността!

Станете част от идеята Буккросинг в Стара Загора с Библиотека „Родина!

Какво представлява Буккросинг (bookcrossing)? "Буккросинг" е една различна политика за стимулиране на четенето – мрежа за свободно обменяне на книги, създадена от американския програмист Рон Хорнбейкър през 2001 г. Това е възможно благодарение на сайта www.bookcrossing.com/ .
 
Притежаваме книги с меки или твърди корици, все още с миризма на нов печат или с дъх на прах от пожълтелите им страници. Все едно – написаното, напечатаното в тях е вече прочетено и „арестувано" в шкафове и библиотеки, в кашони по тавани и мазета. Ние ви предлагаме да пуснете книгите „на свобода", да им дарите нов живот в ръцете на тези, които ще изпитат удоволствие от прочитането им.

Буккросингът накратко означава да съумееш да се отървеш от желанието си да притежаваш нещо, което вече не ти е потребно и да го споделиш, ей така – безплатно, безвъзмездно с другите. Да вземеш книга от библиотеката си, да я оставиш някъде и да си тръгнеш. След теб ще дойде някой и ако този някой е истински фен на книгите и на четенето нека я вземе, да я прочете, след което да я остави за следващия. Или да я задържи, но да пусне „на свобода" друга своя книга.

Библиотека „Родина” се включи в мрежата за свободен обмен на книги по време на Маратон на четенето 2012 г. на Международния ден на книгата и авторското право 23 април. Тогава оставихме на няколко точки в парк „Пети октомври” над 50 книги от различни автори и с различни тематики. Всяка книга е регистрирана на сайта и има стикер с нейния собствен номер (BCID=Bookcrossing ID number; буккросинг идентификационен номер).  
За една година томчетата, регистрирани по този начин и поели на път от точката на Библиотека Родина в BookCrossing.com вече са над 120. За пет от тях в сайта има обратна информация от читатели от Стара Загора, които са пожелали да споделят отношение към прочетеното. Най-пътувалата книга пък се оказа „Позитивното” на Тошка Иванова, която е минала през петима читатели според регистрациите в сайта.
Освен в рамките на традиционния Маратон на четенето книги, предвидени за „пускане”, има постоянно  и на място и в библиотеката.  Условието е едно – да оставите прочетената от вас книга или някоя от вашите книги, която обичате, за да я споделите с  друг човек. "Освободената" от вас книга също трябва да бъде регистрирана на www.bookcrossing.com/. и да получи своя код.
Ако това представлява проблем за вас, посетете библиотеката. В отдел „Заемна за дома" винаги можете да регистрирате книгите си и да получите необходимите ви стикери.

Донеси любимата си книга и я остави за друг!
Чети с приятели, предай им своето послание!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Тошка Иванова

 

 

 

 

 

Старозагорката Тошка Иванова, която представи книгата си "Позитивно" на 21 април 2012 г. в нашия град, подари своята книга, с която се включи в инициативата на библиотека "Родина" Буккросинг в Стара Загора.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора