Снимки от събития

Представяне на дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова

Библиотека „Родина” Стара Загора и издателство „Жанет 45” представиха дебютната стихосбирка "Фигури от сол" на Ралица Райкова - носител на първа награда от Тридесет и осмото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2021 година.

Библиотека "Родина" получи дарение от ПП - Стара Загора

148 книги на стойност 1631.18 лв. дари екипът на Продължаваме Промяната - Стара Загора на Библиотека „Родина” на 8 март. Изданията, предимно нова художествена литература за възрастни и деца, ще обогатят фонда на старозагорската библиотека и филиалите й. Екипът на "Родина" благодари за жеста и за отношението към книгите и четенето на Радослав Василев и на дамите, които решиха да ни зарадват на осмомартенския празник. 

Веселина Седларска представи новата си книга с разкази в Ст. Загора

На 23 март в Регионален исторически музей Библиотека „Родина“ и Издателство „Сиела“ представиха най-новата книга на Веселина Седларска "Гладни сърца". 

"Снощи в Стара Загора си говорихме как могат да бъдат нахранени гладните сърца. Благодаря на организаторите от библиотека "Родина", на водещата Велизара Цонева, на всички, които в една студена вечер по време на ковид пандемия, грипна епидемия и война дойдоха, за да си говорим за човешката душа. В Стара Загора съм като у дома си. И все пак изненада имаше. След срещата при мен дойде жена, която ми каза, че е чела в мои интервюта, че любимата ми книга е "Цитадела" на Екзюпери. И се представи: Росица Василева, преводачката на книгата. И се зарадвах много, и се засрамих - винаги казвам, че това е любимата ми книга, а никога не бях споменавала името на преводачката. Тя ми разказа колко трудно се е сдобила с книгата на френски и как десет години е водила битка с издателства, за да я издадат. А те не искали, защото някакъв тогавашен корифей казал, че в тази книга Екзюпери е фашист. Както се казва: О!о. Защо ли не се правят срещи и с преводачи, имат какво да разкажат." Веселина Седларска

Неда Антонова представи "Безмълвие" в Ст. Загора

По покана на библиотека "Родина" писателката Неда Антонова гостува в Стара Загора със своя последен роман „Безмълвие”. Книгата, която разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски, автор на „История славянобългарска“, бе представена на 18 юни, петък, от 17:30 ч. в Регионалния исторически музей.

Катя Зографова представи "Хроники на Вазовия род"

Литературният археолог Катя Зографова представи на старозагорци последната си творба - неразказваната досега цялостна история на Вазовото семейство „Хроники на Вазовия род”.
В центъра на този обемист летопис е самият Патриарх на българската литература, но повествованието е и за братята – генерали, за майката Съба Вазова – истинският „генерал“ на семейството, както самите те я наричат, за взаимоотношенията в семейството, което авторката уместно назовава „Вазова задруга“ заради сплотеността, взаимопомощта и споделените нравствени ценности.
Инициатор за написването на книгата е наследникът на рода, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, потомък на брата – д-р Кирил Вазов, който присъства на представянето на книгата в Стара Загора на 3 юни (четвъртък) от 17:30 часа в Регионалния исторически музей, IV експозиционно ниво.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора