Начало Начало

Захари Карабашлиев среща читателите на романа „Хавра“ в Стара Загора

Библиотека „Родина“ и Издателство „Сиела“

Ви Представят

Захари Карабашлиев и романаХавра

21 декември (четвъртък), 18:00 часа, Галерия „Байер“


След години в Америка и поредица от провали Никола се прибира в родния си град за погребението на баща си, загинал при нещастен случай. Краткият престой обаче се превръща в начало на рисковано разследване, което го въвлича в тъмна мрежа от интереси, престъпни конфликти и разкрития. Той се изправя пред ултимативни решения, които не би искал да взема.

Повече от век по-рано младата руска аристократка Вера Елегина копнее за независимост – от своята тиранична сестра, от закостенелите порядки и от монотонността на средата си, докато светът навън кипи от промени. Случаят я запознава с харизматичен американски военен журналист и двамата поемат по опасен път, който ще ги свърже завинаги със съдбата на българския народ.

По какъв начин Никола и Вера ще се срещнат през времето и пространството? Може ли една необикновена любов да подпали искрата на война? Истината до свобода ли води, или до смърт?

В „Хавра“ история и настояще се преплитат, факт и фантазия се смесват, напрегнато действие се редува с лиричност – със смели щрихи и в интимна близост, с внимание към незабележимото и усет към красотата.

ВСЯКА ИСТОРИЯ ПРЕНАРЕЖДА СВЕТА ЗАВИНАГИ

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия, автор е на романа „18% сиво“ – бестселър с 25 преиздания в България и преводи в Съединените щати, Франция, Полша, Словакия, Хърватия, Сърбия и др. – класиран сред стоте най-любими книги на българските читатели в кампанията на BBC „Голямото четене“. Карабашлиев е носител на наградите „Роман на годината“ (Фондация „ВИК“), „Хеликон“, „Аскеер“ и др. Негови разкази и пиеси са публикувани в книгите „Кратка история на самолета“, „Симетрия“, „Откат“ и други сборници и списания, превеждани са на много езици. Включен е в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018“.
Захари Карабашлиев

Приключи ХХХІV Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”

Жури в състав Марин Бодаков, Мария Донева и Никола Петров определи следните победители:

ПЪРВА НАГРАДА (статуетка „Златното яйце” и отпечатване на дебютна стихосбирка)
        
Надежда Тричкова, 24 г., София

(Невена от радиото)

ВТОРА НАГРАДА

Стамена Дацева, 22 г., Разград

(Паяк, След смъртта, Размяна)             

ТРЕТА НАГРАДА

Габриела Манова, 22 г., София 

(***Зарязах всичките си вредни навици...)
 

ПООЩРЕНИЯ

Айлин Топлева, 22 г., Бургас

(***някои дни...)

Александра Устамитева, 18 г., София

(Заключвам вярата си)

Анджела Наку, 16 г., Стражица

(Пролетен дъжд)

Екатерина Калоянова, 15 г., Стара Загора

(Константа, Въпросителни, Невъзможна любов)

Йоана Георгиева, 18 г., Велико Търново

(***723 оризови зрънца...)

Йоанна Нейкова, 22 г., Казанлък

(Из дневника на матроса)

Лилия Трифонова, 22 г., София

(Северна логика)

Мария-Йоана Донкова, 17 г., Долни Дъбник

(Всичко страшно отмина)

Михаела Нанева, 17 г., Бургас

(Старият град с младите хора)

Ради Йовчев, 25 г., Пловдив

(Лятото остава)

Росен Григоров, 25 г., Русе

(***вечността е паркирала...)

Теа Монева, 23 г., Варна

(Засаждането на полярната звезда)

Франческа Земярска, 22 г., Пловдив

(Хоризонт на събитията)

Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.

Наградите бяха връчени на 3 ноември 2017 г. в Регионален исторически музей – Стара Загора.

 

Пореден отличен проект на Библиотека „Родина”, която събужда любов към книгите и четенето

Със спечелена значима сума по проект на водеща търговска верига у нас, Библиотека „Родина” в Стара Загора ще преобрази своя Детски отдел. Почти 10 хил. лева ще бъдат вложени, за да може старозагорчетата на възраст между 1 и 12 години да повишават своите знания и компетенции в безопасна и привлекателна библиотечна среда. Директорът на Библиотека „Родина” Слава Драганова е автор на отличения проект по Програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Прочети още...

"Как спрях да крада" и Мария Донева

Мария Донева, Библиотека "Родина", Книжарница "Приятели" Стара Загора и ИК "Жанет 45"

Ви канят на 29 ноември (сряда) в 18:00 часа на

СРЕЩА С АВТОГРАФ и ПРЕМИЕРА на новата й книга с разкази
„КАК СПРЯХ ДА КРАДА“

В предпоследния ноемврийски ден на годината ще ви срещнем за пръв път с разказите на Мария Донева. Maria Doneva Kak spriah da krada St Zagora

„В сборника има фантазии, мечти, сънища и смешки. Чувства, преоблечени като птици и животни. Предмети, които преживяват приключения. Жаба, която копнее за съвършената красота. Костенурка, която страда, че е напълняла, и затова не иска да идва пролет. Бездомен домашен дух. Бабичка с колт. Скелетът на Хемингуей. Бухал, който търси да купи крем против слънчево изгаряне. Това е част от моята колекция от носталгии и очарования. Писането на тази книга беше като детска игра и най-голямата ми надежда е четенето й също да се усеща така.“

Замесени са от същото тесто като стихотворенията, нали? С тях любовта идва тихо като перце от дим, щедро - с шепа лъскави череши и меко като слънце, но и сигурно като декември.

И така, на 29 ноември вечерта ние с Мария ще ви чакаме в книжарница „Приятели“. Тя ще ви почете, а вие ще питате за още.

След тази среща, по стара традиция, и декември спокойно ще може да се развилнее, защото на вас вече ще ви е коледно и топло. 

Молим, и Вие, и Коледният дух да заповядате!

„Как спрях да крада", Мария Донева, 2017

редактор Марин Бодаков

художник Иво Йорданов

ИК "Жанет 45"

 

Словозографно от и за Катя Зографова в Стара Загора

Библиотека „Родина“ кани на Срещи с автограф на 24 ноември (петък), 17:30 часа, Радио Стара Загора

Нова книга в деня на своя светец-покровител Св. великомъченица Екатерина ще представи в Стара Загора литературоведът Катя Зографова. ZOGRAFOVA

„Словозографии“ е изданието, с което най-вещият изследовател на забравените и забранените автори и на литературния живот от 20-те - 40-те години на ХХ век бележи и своята 60-годишнина. Томчето „Словозографии“ събира в себе си пет книги в една и се характеризира с жанрово многообразие. То съдържа „Градове и образи, споделени с великите”, „Поетични словописи”, „15 кратки истории на Катя Зографова“, „Словозографно за Зографова“.

„И може би защото книгата ми е юбилейна, в нея ще откриете една повече иронична, отколкото сериозна игра с антологичния модел за всеобемащо представяне на националната книжнина, чийто еталон е мистификацията на Пенчо Славейков „На острова на блажените“. Нещо като опит за словозографисване на храмовото пространство на литературата – с пъстроцветие от есеистични и литературноисторически текстове за градове, световни класици и панагюрския фолклор, които си съседстват със стихове и кратки разкази, за да завърши жанровата смесица с великолепни портрети на авторката и нейните книги от известни литературоведи“, споделя Катя Зографова в предисловието на книгата.

С думи и китара за книгата - Румен Спасов - критик, бард, журналист!

Очакваме Ви!

katia kniga koritza

Представяме Ви „Престъпни мисли“ на Пламен Петков

Библиотека „Родина“ и къща музей „Гео Милев“       19125900 1774866405859362 1519886873 o               
Ви канят

на представянето на Пламен Петков
и книгата му „Престъпни мисли“

14 ноември (вторник),  18:00 часа

къща музей „Гео Милев“ , гр. Стара Загора

За автора

Пламен Петков е роден в град Русе през 1978 г. Завършва немска гимназия и информатика в РУ „Ангел Кънчев“. Пише стихове от трети клас. В четвърти клас получава награда за първия си акростих. В пети клас съчинява криминална поема с повече от двайсет куплета. На седемнайсетгодишна възраст прави първи опити и в прозата. Още тогава си поставя за цел да напише криминален разказ със заплетен сюжет, като в романите на Агата Кристи. Пише хумор, сатира, различни по жанр разкази, романи, фейлетони, стихове, сценарии. Специално в разказите залага на  интригуващ сюжет, при който действието се развива динамично. Петков признава, че за написването на настоящата книга „Престъпни мисли“ се е учил от Павел Вежинов, Агата Кристи, Реймънд Чандлър, Ърл Стенли Гарднър, Джеймс Хадли Чейс. През годините се е занимавал с различни дейности, между които и редактор в уеб сайт и оператор в Национална система 112.

За книгата

Млада жена е убита на рождения си ден.
Брокер остава без работа, но на следващата сутрин се събужда като богат наследник.
В центъра на Русе се леят шампанско и безалкохолни, внезапно един от празнуващите умира.
Мъж загубва живота си при инсценирана катастрофа.
Световната футболна купа е открадната, а един българин се оказва в епицентъра на събитията. Дали  ще бъдат заловени крадците, зависи от неговата находчивост, хладен ум и смелост.

Пламен Петков има усет за криминалния ход и го гради с познанията и точността на професионален следовател. Стилът му е на разказвач, който гради без излишно разточителство и обяснителни отклонения. Затова върви динамично и настъпателно. В образа на Иван Галинов авторът е създал своя Еркюл Поаро (героят от романите на Агата Кристи), своя Филип Марлоу (детективът от произведенията на Реймънд Чандлър).“   

                        Крум Гергицов (рецензент на книгата)

Честит Ден на народните будители

 

 През 1922 г. Народното събрание обявява със закон този ден за общ всенароден празник на "заслужилите българи", както тогава са се изразявали. За национален празник на всички труженици на националното, просветно-културно възмогване и преуспяване на българския народ.
Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Софроний Врачански и много други.

Изложби, книги, изкуство, наследство и чаша вино с „Родина“

В рамките на Нощ на изкуствата - 2017 и традиционните Европейски дни на наследството - 2017, които се провеждат през септември у нас и в Европа, библиотека „Родина“ предлага на своите посетители, на жителите и гостите на Стара Загора да се запознаят с книжовното ни наследство с интересна изложба. Експозицията „Европейското книжовно наследство в старите фондове на библиотека „Родина” показва чуждоезични книги и периодични издания от 19. и началото на 20. век.

Можете да я разгледате в Централна библиотека на бул. „Руски“ 17 от 8:15 до 18:15 ч., а в Нощта на изкуствата - до 24:00 ч.

Прочети още...

Дигиталният път и опитът на библиотека "Родина" Стара Загора

2 copy copy copy copy copy copy

Уважаеми Дами и Господа,

„АЯ Мсълюшънс“ ЕООД и Библиотека „Родина”, с подкрепата на Община Стара Загора, имат удоволствието да Ви поканят на презентация и демонстрация на решения за дигитализация на всички видове документи до формат А2+.
Ще имате възможност да тествате новия ElarSCAN A2 и over-head скенери от CZUR - ET 16 и M2030.
Ще се запознаете с гамата скенери на немския лидер в широкоформатните решения и микрографията SMA и възможността да сканирате отвъд цветовете с Metis.

Очакваме Ви в Зала 2 на Община Стара Загора на 20 и 21 септември от 10:00 до 17:30 часа!

Програма:

20.09.2017 (сряда), Община Стара Загора, Зала 2
09:30 – 10:00 ч. – Регистрация 
10:00 – 11:00 ч. – Презентация „Свободата да сканираш” 
11:00 – 11:30 ч. - Резултати от използването на скенерите ElarSCAN A2 и CZUR ET 16 при дигитализирането на книги и периодични издания от колекция „Краезнание” на библиотека „Родина”
11:30 – 12:00 ч. – Кафе пауза 13:00 – 17:30 – Свободен достъп за демонстрация и тест на устройствата

21.09.2017 (четвъртък), Община Стара Загора, Зала 2
09:30 – 12:00 – Тествай новия скенер ElarSCAN A2 и over-head скенери Czur ET16 и Czur M2030 – свободен достъп за демонстрация и тестване на устройствата. 

Донесете своите оригинали и тествайте възможностите на представените скенери!


За записвания и въпроси:
+359 52 462 943
+359 897 91 72 72
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
a.georgieva@ayasolutions.bg
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Publication1

Родина сканира вестници от миналия век с модерен планетарен скенер

Теченията на още няколко заглавия от Колекция „Периодични издания. Стара Загора 1882 – 1944“ на Краеведския фонд на библиотека „Родина“ Стара Загора са почти напълно дигитализирани с професионалния планетарен бук скенер „ЭларСКАН“. До момента възможностите на техниката в библиотеката изключваха сканирането на източници с формат над А3. С модерния скенер вече са цифровизирани цялото течение на в. „Дума”, съхранявано в библиотеката - 1972 страници от Год. I – XVIII,  1926 – 1944 г. и 239 страници на 7 годишнини от периода 1929 – 1944 г. на в.„Земя“. Предстои сканирането на в.„Зора“. Скенерът бе предоставен за безвъзмездно ползване за определен период от фирма „АЯ Мсълюшънс“ ЕООД.

Прочети още...

В момента има 146 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора