Начало Начало

Най-популярните писатели са най-търсени и от читателите на Библиотека „Родина”

Милен Русков и Георги Господинов си оспорват читателското внимание и на библиотечните лавици, Захари Карабашлиев с последна среща за годината утре в Стара Загора

Нежната половина на човечеството проявява устойчив и предан афинитет към писаното слово, като чете редовно и с увлечение. Този извод се налага от класацията за 2017 г. на Библиотека „Родина” в Стара Загора. По неизменна традиция библиотекарите от 157-годишния дом на книгата са приготвили кратка статистика от своите всекидневни срещи с любителите на най-интелектуалното занимание.

В класацията за читател на 2017 г. водещите места са заети твърдо от дами. Победител е Маргарита Иванова Танева с впечатляващите 220 прочетени книги. Съвсем малко й отстъпва подгласничката Денка Тенева с 206 заети за дома книги, а трета е Петронка Йовчева със 191 томчета. Сред първите 30 читатели с над 100 вписани в картоните им книги са и няколко представители на силния пол: Стойно Димитров, Въльо Кънев, Петър Владев, Бенчо Динев, Веселин Ненов и др.

Прочети още...

Представяме роман за Апостола на 5 февруари

Библиотека „Родина“ и Издателство „Факел“

в партньорство с Радио Стара Загора

представят

романа на Неда Антонова

"ЛЮБОВТА И СМЪРТТА НА ПЪРВИЯ СЛЕД БОГА"

с думи от Румен Леонидов

 

На 5 февруари (понеделник) от 17:30  часа

Арт фоайе на Радио Стара Загора (ул. „Св. Княз Борис“ 75)

48ed12281ae1f6453d2d5ec95b17e082 XL „Любовта и смъртта на първия след Бога“ е роман за Васил Левски, за обречената му любов към една жена. Това е задълбочено проучване на неизвестните страни от съдебния процес срещу него. Това е разказ за българския Апостол, изправил се съвършено сам срещу интересите на две империи – османската поробителка и бъдещата руска освободителка.

Вече 145 години историците не ни дават отговор на следните питания, които и до днес висят със страшна сила над България.

Защо Дякона е осъден на смърт за убийство по показанията на един-единствен свидетел, без да са потърсени други?

Защо още в начало на процеса великият везир е поискал Левски да бъде непременно обесен?

Защо граф Игнатиев е толкова доволен от присъдата, че бърза да докладва на Петербург за „щастливия изход от Софийската афера“?

Васил Левски не е убиец! Това не само твърди, но и доказва писателката Неда Антонова. Нейните открития са логически и исторически защитени. И са много майсторски въплътени в духа на тази много свята и много чиста книга.12307344 717335301734855 2275812760933929076 o

Румен Леонидов

***

Неда Антонова е автор на исторически романи, новели и пиеси. Последните й книги за „Царица Елеонора Българска“, „Съвършената Стойна Преподобна“ и „Неговата любима“, за Венета и Христо Ботев, се радват на сериозен успех. Част от творчеството й е преведено на руски, френски, полски и чешки.

Тя е единствената жена носителка на наградата „Златен меч“.

Откъс: http://www.diaskop-comics.com/article.aspx?id=2099

 

Приключи ХХХІV Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”

Жури в състав Марин Бодаков, Мария Донева и Никола Петров определи следните победители:

ПЪРВА НАГРАДА (статуетка „Златното яйце” и отпечатване на дебютна стихосбирка)
        
Надежда Тричкова, 24 г., София

(Невена от радиото)

ВТОРА НАГРАДА

Стамена Дацева, 22 г., Разград

(Паяк, След смъртта, Размяна)             

ТРЕТА НАГРАДА

Габриела Манова, 22 г., София 

(***Зарязах всичките си вредни навици...)
 

ПООЩРЕНИЯ

Айлин Топлева, 22 г., Бургас

(***някои дни...)

Александра Устамитева, 18 г., София

(Заключвам вярата си)

Анджела Наку, 16 г., Стражица

(Пролетен дъжд)

Екатерина Калоянова, 15 г., Стара Загора

(Константа, Въпросителни, Невъзможна любов)

Йоана Георгиева, 18 г., Велико Търново

(***723 оризови зрънца...)

Йоанна Нейкова, 22 г., Казанлък

(Из дневника на матроса)

Лилия Трифонова, 22 г., София

(Северна логика)

Мария-Йоана Донкова, 17 г., Долни Дъбник

(Всичко страшно отмина)

Михаела Нанева, 17 г., Бургас

(Старият град с младите хора)

Ради Йовчев, 25 г., Пловдив

(Лятото остава)

Росен Григоров, 25 г., Русе

(***вечността е паркирала...)

Теа Монева, 23 г., Варна

(Засаждането на полярната звезда)

Франческа Земярска, 22 г., Пловдив

(Хоризонт на събитията)

Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.

Наградите бяха връчени на 3 ноември 2017 г. в Регионален исторически музей – Стара Загора.

 

Честит Ден на народните будители

 

 През 1922 г. Народното събрание обявява със закон този ден за общ всенароден празник на "заслужилите българи", както тогава са се изразявали. За национален празник на всички труженици на националното, просветно-културно възмогване и преуспяване на българския народ.
Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Софроний Врачански и много други.

Богомилите: Есеите на България

Библиотека „Родина“ Стара Загора

Представяме Ви

Вартануш Торком Корисян-Меонлина и изследването й
„Богомилите: Есеите на България“
на 27 септември 2017 г., (сряда), 18:00 ч.
в Къща музей „Гео Милев“

Меонлина е енергетик по образование. Повече от две десетилетия се занимава с история и издирва следите на изопаченото до неузнаваемост минало на България. Тези й занимания я отвеждат до участие в конференции по алтернативна история (Варна и Стара Загора) с теми „Дважди свещеният Пловдив“, „Божествените Пелазги на Омир“, Кабирските мистерии“, „Александър Македонски“, „Атила Дуло“ и др.
Книгата „Богомилите: Есеите на България” е посветена на едни от най-значимите страници от нашата история. Затова мотото ѝ е „Няма религия по-висша от истината”.

„Питат кои са богомилите. Всички хора, които носят добри, светли идеи, са богомили – те са носители на новата култура. Който не знае това, казва, че богомилите развращават народа – не, те са оправяли света. И Христос е богомил и за богомилското му учение го разпнаха.“ Беинса Дуно
„И некой от бъдещите ще върви върху руините и ще дири скъпи съкровища…“ (Симеон Антипа), каквито у нас има в изобилие, но които трябва да познаваме, почитаме и популяризираме с основателна гордост!“ Меонлина

Празнично работно време

На 13 април (четвъртък) 2017 г. библиотеката ще работи с читатели от 8:15 до 16:15 часа!

velikden sharen qica idei 19 39997 500x334

От 14 до 17 април 2017 г. библиотека "Родина" няма да работи с читатели!
Весели Великденски празници!

Дванадесети маратон "Четяща Стара Загора"

ДВАНАДЕСЕТИ МАРАТОН „ЧЕТЯЩА СТАРА ЗАГОРА”
Стара Загора, 2 – 28 април 2017

logo maraton

Събитието се осъществява по инициатива на библиотека „Родина” в партньорство с РБ „Захарий Княжески”


с подкрепата на Община Стара Загора, Радио Стара Загора, ТВ Загора, ИК „Жанет 45”, ИК „Персей”, ИК „Точица”, ИК „Кибеа”, Регионален исторически музей, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавен куклен театър Стара Загора, Къща музей "Гео Милев", книжарница „Приятели”, книжарница „Хеликон”, ЧАР такси – Стара Загора.

Прочети още...

Честит 157-и рожден ден, Библиотека "Родина"!

Честит и весел да бъде рожденият ден на

Дома на книгите - Библиотека „Родина”!

Най-голямата читалищна библиотека в България, с която Стара Загора се гордее - „Родина”, ще отпразнува на Благовещение своя 157-и рожден ден! Повече от век и половина назад – на 25 март 1860 г., е открито първото читалище в Железник, както тогава се е наричал градът ни, по родолюбива инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и негови будни съидейници. Основана с 51 книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище, днес „Родина” предоставя на своите читатели над 300 000 тома книги, периодика, картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудио касети, компактдискове и др.

157 години по-късно екипът на Библиотека „Родина” предлага на старозагорци същата предана отзивчивост да служи на знанието и книжовното образование. Четенето винаги ще бъде модерно, скъпи наши настоящи и бъдещи посетители и последователи, никога няма да се изхаби магията на разгръщането на хартиените страници и очарованието на буквите! Заповядайте при нас, за да се уверите! На всички читатели желаем чудесна пролет и много, много благи вести!

17475343 1537751346237537 1539360560 o

 

 

Весела Коледа

Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев"

 

119 поети от 14 до 25 години претендират за титлата 33-ти носител на наградата от Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“. Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев".

Заключителният етап на тазгодишното издание ще събере финалистите на 4 и 5 ноември в Стара Загора.

Смелост да се борят за „Златното яйце“ са проявили 28 мъже и 91 жени. Най-младите, на 14 години са 7, а най-възрастните, на 25 г. са 2.

Традиционно най-много – 24 са участниците от София, 9 са от Варна, по 5 - от Разград и от Шумен, 4 са от Бургас. Градът - домакин се представя от 5 млади поети. Българските студенти в чужбина са представени от 2 кандидати – от Манхайм, Германия и Виена, Австрия.

Носителите на призове тази година определя жури в състав: Марин Бодаков, Йорданка Белева и Иван Ланджев, които трябва да прочетат над 1000 поетични творби.

Гала-вечерта ще е на 4 ноември 2016 г. Тогава ще е и премиерата на стихосбирката "Книга за Лола" на Богомил Господинов, миналогодишния носител на Голямата награда на конкурса. След това ще е дългоочакваното награждаване, съпроводено с рецитал на отличените млади творци и връчване на приза “Златното яйце”.

На следващия ден, 5 ноември, е и традиционната Поетическа работилница за участниците в конкурса "Веселин Ханчев 2016".

Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" се провежда от 1984 г. Конкурсът е събитие, което достойно защитава старата поетическа слава на Стара Загора. Всяка година то обединява усилията на различни творчески поколения и превръща града на липите за няколко дни в поетична столица на България.

Националният конкурс за поезия е утвърдена школа за таланти. Достатъчно е да се споменат имената на Елин Рахнев, Крум Филипов, Мария Донева, Иво Рафаилов, Стоил Рошкев, Владислав Тинчев, Десислава Неделчева, Николай Атанасов, за да стане ясно, че носителите на наградите “Веселин Ханчев” се превръщат действително от прохождащи дарования в ярки творци.

В момента има 85 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора