Представяне на книгата "Тигър под дъжда" от Тодор Николов

todor nikolov

 

todor-nikolovТодор Николов е роден в Казанлък, живее и работи в София. Завършил е специалност “Журналистика” в СУ “Климент Охридски” и вестникарството става негова професия. Бил е редактор и отговорен секретар на ежедневни и седмични вестници, работил е в издателство. Познава вкуса и на други професии и с годините е разбрал, че в нашето объркано и несправедливо време, когато всичко се купува и продава – често на твърде висока цена – най-щастливи в живота ни правят безценните човешки неща: приятелството, усмивката, любовта (ако е истинска), морето, слънцето и дори дъжда, след който стават всякакви чудеса и под който можеш да намериш дори тигър. За тези неща става дума в сборника с разкази на Тодор Николов със заглавие “Тигър под дъжда”. В книгата са събрани съвременни разкази, писани в близките 4 – 5 години. Разкази, в които нещата от живота привидно са такива, каквито ги познаваме, но зад тях авторът е поискал да открие и едни други, незабележими на пръв поглед подробности. Обикновено пропускаме или отминаваме тези подробности – без да разберем, че животът извън тях е лишен от онзи смисъл, който авторът е опитал да подскаже на своите читатели.
Тодор Николов публикува разкази в почти всички централни и регионални издания. Награждаван е в редица литературни конкурси: “Витошко лале”, “Ний всички сме деца на майката земя”, “Ирелевант” и др. Два пъти е сред лауреатите на конкурса “Златен ланец” на в. “Труд”. Николов никога не е късал връзките си с родния Казанлък и със село Турия, откъдето е коренът му.

За книгата:
Бойко Ламбовски: Ако ви е омръзнало от намяткана надве-натри приблизителна, недоправена, претенциозна или направо полуграмотна литература, разказите на Тодор Николов са тъкмо за вас. Прецизен като изказ, деликатен като внушение, безупречен като стил, авторът ще ви преведе през трагизма на битието без сладникава патетика. “Тигър под дъжда” е съвременен прочит на нашия живот, поднесен от писател, който има какво да каже и знае как да го направи.

Здравка Евтимова: Разкази, разкриващи живота под красив, но труден за постигане ъгъл  на жадния за истина и топлина човек, който остава далеч от тях. Ясен, разбираем стил, внимание към детайла, неочаквани метафори, създаващи богати пластове значение. Имам доверие на този разказвач! Струва ми се, че неговите думи някога ще се превърнат в част от литературното кръвообращение на България.

Деян Енев: Такива хубави разкази отдавна не бях чел. Ще ми се да ги бях написал аз. Приличат ми на разказите на Генчо Стоев от сборника му “Като лястовици”. Разкази, които не се правят на разкази. Парчета живот, затворени в платинените капсули на жанра, за да свидетелстват какво остава от нас в бетонобъркачката на времето. Остават ей такива неща - поглед, усмивка, погалване, сълза, струните на дъжда, опънати между земята и небето, по които може да свири само вятърът. И писателят.

 

В момента има 152 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2019, Библиотека Родина - Стара Загора