„Родина” обучава над 40 специалисти и доброволци по проект „Старозагорска е-памет”

e-pamet logoНад 40 библиотекари от библиотека „Родина” и от коалиционни библиотеки, специалисти от партньорски организации и доброволци ще бъдат обучени в различни направления в рамките на проект „Старозагорска е-памет”.
Проектът предвижда обучения на библиотекари за работа с доброволци, на доброволци и библиотекари за заснемане и работа с файловете, за създаване на метаданни, за вземане на интервюта и за търсене на информация.
Вече приключи първото обучение за дигитализиране на материално културно наследство с обучител Емил Демирев от Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. По време на него 14 библиотекари от „Родина” и от коалиционните библиотеки, както и специалисти от партньорски организации бяха запознати с изискванията за създаване на метаданни за отделни видове документи, обект на дигитализация по време на проекта – ръкописи, снимки, картички, архивни материали – писма, програми, плакати, дипляни, доклади, протоколи и др.

Обучение по проект Старозагорска е-памет  Обучение по проект Старозагорска е-памет

Обучение по проект Старозагорска е-памет  Обучение по проект Старозагорска е-памет

Следващото обучение е на тема „Умения за набиране, задържане и управление на доброволци в помощ на библиотеката” и е насочено към библиотекари от коалицията. То ще се проведе на 6 август (вторник) от 10.00 часа в зала № 33 на Регионален исторически музей Стара Загора.
На 8 август (четвъртък) от 10.00 ч. в зала 33 на Регионален исторически музей Стара Загора ще се проведе обучение за доброволци, на което ще се разгледат теми като: Същност на доброволния труд; Сфери на дейност; Права и отговорности на доброволците; Комуникативни умения в доброволчеството; Етичен кодекс на доброволеца и др.
На 9 и 12 август, отново в РИМ, от 9.00 ч. ще се проведе обучение на библиотекари и доброволци за работа с фотоапарат. Обучението ще се води от фотографа Цветан Чатъшки. Освен теория са предвидени и часове по практика – в закрито помещение и на открито.
Обучението на доброволци за правене на интервю и за работа с информационни ресурси ще се проведе след 19 август 2013 г.

Фотоалбум от обученията можете да видите на фейсбук страницата на библиотеката.

В момента има 53 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Център за доброволци

logo lid2 s
school green
sn yaneva
 

 

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора