Национална библиотечна седмица 2013

НБС 2013За осма поредна година библиотека "Родина" се включва в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която през тази година е под надслов Развити библиотеки за развито общество!

 

 

            Основни цели на кампанията

  • Да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките и техните възможности да играят ключова роля в развитието на информационното общество, в т.ч. за подобряване на информационната грамотност на гражданите; в изграждането на съвременни икономически модели, основани на знанието и ученето през целия живот; в опазването и достъпа до културното наследство; в реализацията на услугите на електронното правителство и др.
  • Да представят облика на съвременната библиотека и приноса ѝ към решаването на проблемите на обществото.
  • Да разчупят остарелите схващания за библиотеката като архив на книги и да изградят съвременно разбиране за библиотеката като динамичен център за информация, образование и култура, който предоставя широк диапазон от услуги за гражданите.

В рамките на НБС се поставя началото на национално движение "Посланици на библиотеките". По време на кампанията ще се обърнем към видни представители на българското общество и ще ги поканим да станат "Посланици на библиотеките". Със своето съгласие да участват с името и действията си в движението, те ще изразят своята съпричастност към идеята, че няма развито общество без развити библиотеки.

Програма на Библиотека "Родина" – Стара Загора

13 – 18 май
Седмица на отворени врати във всички отдели и филиали на библиотеката:
• Безплатен шестмесечен читателски абонамент за нови читатели и безплатни библиотечно-информационни услуги.
• Дни без глоби и санкции за невърнати в срок заети документи.
• Библиотечни екскурзии за ученици. Организирани посещения за запознаване с библиотечно-информационните ресурси на Детския отдел и програмите му за деца.
• Срещи с местните власти.

Учредяване на общество „Посланици на библиотеката” към библиотека „Родина”. Работна среща.

13 май, 10:00 ч., Детски отдел
„Приказка без край” – изготвяне на книжка-хармоника по зададено начало. Текст и илюстрации на децата участници от 3а и 3б клас на ІХ ОУ „Веселин Ханчев”.

14 май, 11:20 ч., Детският отдел на гости в ІХ ОУ „Веселин Ханчев”
„В страната на вечните приказки” – литературно пътешествие:
• Моята любима книга е... – разказ на децата за техни любими произведения.
• Познай, коя съм аз? – мултимедийна викторина.
• Продължи пословицата – игра с продължение на известни народни мъдрости.

14 май, 10:00 ч., библиотечен филиал „Димитър Благоев”
„Препоръчвам ти любимата си книга” – с третокласници от ІV ОУ „Кирил Христов”.

15 май, 11:00 ч., Детският отдел на гости в СОУ „Иван Вазов”
„Книжчице ле, моя дружке неразделна...” – рецитал на обичани детски стихове от български автори с 2а класс.

15 май, 17:30 ч., ІV ОУ "Кирил Христов" – Актова зала
„Да си спомним за старозагорските писатели”. Таньо Клисуров и Йордан Стоев разказват за Иван Мирчев, Христо Кацаров, Константин Колев, Ганчо Проданов, Антон Михайлов, Янко Димов, Стойчо Стойчев, Жеко Христов, Иван Груев...

16 май, 11:00 ч., Детски отдел
„Голямото приключение” на подготвителна група „Мечо Пух” при ІХ ОУ „Веселин Ханчев” с Никола Райков и неговото малко таласъмче. Среща с автора и представяне на дебютната му книга – приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче”.

17 май, 08:30 ч., Детският отдел на гости в I ОУ „Георги Бакалов”
„В страната на вечните приказки” – литературно пътешествие с 3а клас:
• Моята любима книга е... – разказ на децата за техни любими произведения.
• Познай, коя съм аз? – мултимедийна викторина.
• Продължи пословицата – игра с продължение на известни народни мъдрости.

17 май, 13:30 ч., Зала на РБ „Захарий Княжески”
„Развити библиотеки за развита местна общност” – обществена дискусия, организирана от библиотека „Захарий Княжески” и библиотека „Родина”.

В момента има 113 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора