Маратон на четенето - Програми

ОСЕМНАЙСЕТИ МАРАТОН „ЧЕТЯЩА СТАРА ЗАГОРА”
Стара Загора, 1 – 30 април 2023

Събитието е част от Националната програма „Походът на книгите“, организиран ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. Посвещава се на Международния ден на детската книга – 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

logo maraton posledno nai copy

В Стара Загора се осъществява по инициатива на библиотека „Родина” в партньорство с РБ „Захарий Княжески” и с подкрепата на Община Стара Загора

maraton 2023

С подкрепата на Радио Стара Загора, ТВ Загора, Фондация „Детски книги”, Музей „Литературна Стара Загора”, Къща музей „Гео Милев”, ИК „Жанет 45”, ИК „Персей”,  изд. „Точица”, изд. „Мармот”, изд. „Ясна книга”, Изложбена зала „Байер”, Държавен куклен театър Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев”.

На 20 април (четвъртък) каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в празника „Четяща Стара Загора” на работното си място, в класната стая, клуба, бизнес офиса, кварталното кафене или в семейна среда.

Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема. Резултатите от Маратона ще бъдат илюстрирани на уебсайта на библиотека „Родина” и в социалните мрежи.


 ПРОГРАМА

В четенията с деца и ученици се включват поети, писатели, журналисти, студенти от Педагогически факултет на Тракийски университет и библиотекари, актьори и общественици, детски клуб „Приятели на книгата” и Център за работа с доброволци при библиотека „Родина”, родители и приятели…

Гости на старозагорци са писателите Джен Карсън от Северна Ирландия, Боян Йорданов, Димитър Недялков, Илко Капелев, Тодор П. Тодоров, пишещите за деца и възрастни Йорданка Белева и Иванка Могилска, детските автори Зорница Христова, Доника Ризова и Марин Трошанов, създателите на екологичната „Офлайн поредица за деца” Пепа Павлова, Борис Иванов и акад. Марин Кадиев.

В инициативите на „Четяща Стара Загора” се включват и старозагорските поети и писатели Мария Донева, Таньо Клисуров, Виолета Бончева, Екатерина Стратиева, Никола Райков,  Надежда Станилова, Димитър Никленов, Евгени Черепов, Живка Барова, Мира Дочева, Румяна Николаева, художниците Милен Иванов и Дилян Бакалски, актьорите Анна-Валерия Гостанян и Любомир Желев от Държавен куклен театър и др.

За илюстриране на Вашите инициативи изпращайте снимки и клипчета на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Ако публикувате на личните си страници в социалните мрежи, използвайте хаштаг #МаратонЧетящаСтараЗагора23


В маратона „Четяща Стара Загора” до момента са се включили 12 обществени и училищни библиотеки, 14 читалища, 26 училища, 20 детски градини, 18 културни институти, Педагогически факултет при Тракийски университет, социални домове, пенсионерски клубове, НПО, кметства… от Стара Загора и 11 села от общината.


Програмата е отворена за промени и допълнения.

25 март (събота)

11:00 – 18:00 часа, Военен клуб
Подгряване на маратона „Четяща Стара Загора” с Детски пролетен фестивал „Приказен свят“. Организаторите от Травъл Крафт клуб със съдействието на НЧ „Родина“ ще срещнат децата и техните родители с над 16 издателства на невероятни детски книги, за да ги потопят в магически разкази, цветни и забавни приказки и романтични приключения в света на изкуствата.
Сред гостуващите издателства са: „Noble Star“, Жанет 45, Клевър Бук, My messy tales, Art for amateurs, Издателство „Каничка“, Game tale, Издателство „Ясна книга“, Tat creative, Издателство „Екрие“, Издателство „Така започна всичко“, „Таралеж“, „ПАН“, Издателство „Timelines“, „Меченосец“, „Пурко“ и др.


Април
1 - 23 април

16:00 часа, Четвърти Личен Маратон на четенето на старозагорската поетеса Мария Донева
Всеки ден от 1 до 23 април включително Мария ще чете по една детска приказка на живо във Фейсбук, а после ще слага линк в блога си. Направила е списък със заглавия на 12 автори от 8-9 издателства с римувани и неримувани приказки, някои от които още не са отпечатани. Плюс нещо от Валери Петров на неговия ден. Няма да повтаря книги, които е чела предишните години и ако е заета с друго в 16:00 часа – ще чете в друг час.
Следете блога ѝ https://mdoneva.com/ и страницата ѝ във фейсбук https://www.facebook.com/mariadoneva7

Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
Стартира кампания за насърчаване на четенето и онлайн конкурс „За четенето с вкус или как да пържим завистливите езици”.


1 април

Обявяване на регламента за участие в юбилейното XL издание на Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” – Стара Загора, 2023.


1 – 30 април

НУ „Димитър Благоев”
Видеозаписи на учениците в 1.б клас, които четат приказки за децата от ДГ №7 „Светулка”, ДГ № 29 „Славейче”, ДГ № 34 „Райна Княгиня” и ППГ в НУ „Димитър Благоев”.

10:00 – 15:00 часа, Библиотека на НЧ „Христо Ботев 1952”, с. Старозагорски бани
„Вход и изход – с цитат”. Четем всеки ден в библиотеката с деца и възрастни – читатели, членове на читалището, приятели и живущи в селото. Четем текстове за традициите на пролетните и великденските празници, за историята на България и на българската авиация, за здравето, Земята…


2 април (неделя)

11:00 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица
Децата на Сулица четат приказките на Ханс Кристиан Андерсен в Международния ден на детската книга.


3 април (понеделник)

10:30 часа, ДГ № 29 „Славейче”
„Деца четат на деца” – учениците от 4-те класове, ІХ ОУ „Веселин Ханчев”, четат приказки на децата от 4. група.

10:30 часа, НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки – Библиотека и Клуб на пенсионера
„За книгите с любов” – откриване на изложба на най-четените книги в с. Дълбоки и литературно четене в пенсионерския клуб на любими стихове от Вапцаров.

10:30 часа, Библиотека на НЧ „Изгрев 1921”, с. Кирилово
„Прочети ми приказка” – четене на любими книжки с децата от селото.


3 – 7 април (понеделник – петък)

10:00 часа, ДГ № 11 „Загоре”
„Любимите приказка на нашите учители и лелки”: Част от екипа на детската градина разказват приказки на децата от 3.а група „Слънце”.


3 – 28 април


ОУ „Веселин Ханчев”
Маратон в маратона. Инициативи:
1.а, 1.б, 1.в, 1.г класове – Деца четат на деца; Празник на буквите; Моята любима книжка.
2.а, 2.б, 2.в класове - Изработване на книжки от децата с авторски текстове и илюстрации; Любимите книжки на мама и татко; Рими-римушки – първи поетични опити; С мъдрост от книга започва денят – всеки ден в началото на часа ученици четат мъдрост или поука от изучавано литературно произведение, а останалите деца познават кое е то и кой е авторът; Препоръчвам ти тази книга.
3.а, 3.б., 3.в класове – Деца четат на деца – посещение на учениците от третите класове при първокласниците; - Къде се крият приказните герои? – вътрекласни състезания; Седмица с приключенията на Лили Чудото; Драматизации по български народни приказки.
4.а, 4.б, 4.в класове – Четем на децата от Подготвителна група; Четвъртокласници в действие. Посещения на ученици и класните им ръководители в районните детски градини, съвместно с Детски отдел на библиотека „Родина”; Среща с автора Тихомир Стоянов.
Седмокласниците четат българска възрожденска поезия на Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.
„АЗЪ, БУКИ, ВЕДИ!“ – състезания между учениците от 4. до 7. клас.
Приказен куиз за ученици от началната степен, организиран от ученици от прогимназиален етап;
„Аз обичам да чета” – викторина между 5-ите класове.
„Поезия – пикник”. Учениците от 5.в клас посещават градски парк след часовете и четат на глас любими стихотворения.
„Подари книга” - размяна на книги между учениците от 5.в клас.


4 април (вторник)

СУ „Максим Горки” – класни стаи; коридор и фоайе I етаж
„Пътешествие в света на приказките”. Откриване на училищния Маратон на четенето в началната степен с четене на любими приказки, четене по роли и драматизации, конкурси за най-добър четец и обогатяване на класните библиотеки с нови книги; откриване на изложба от детски рисунки на тема „Моят любим приказен герой” и аранжиране на постери с авторски произведения на ученици от 1. – 4. клас.
Откриване на Маратона на четенето по училищния радиовъзел в края на третия час с радиопредаване, посветено на Максим Горки – патрон на училището, с ученици от прогимназиален и гимназиален етап
В часовете по БЕЛ: Четене на откъси от любими български произведения в 11. клас.

10:00 часа, Библиотека на НЧ ”Стефан Генчев 1901”, с. Хрищени
„Първа среща с книгите” – четене на приказки с деца от ДГ „Лилия”.

10:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
Четене на приказките „Червената шапчица” и „Трите прасенца” с децата от предучилищната група на ОУ „Иван Мирчев”.

10:00 часа, ДГ № 11 „Загоре”
В света на приказките: Отборна игра на децата от 4. група „Плодчета”.

10:30 часа; 13:30 часа; 15:10 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Първа среща с библиотеката: Четене на 1.в клас от ОУ „Кирил Христов“;
Четем истории за вълшебства на героите от книжния кът „Колелото на емоциите“ – 3.б клас на ОУ „Петко Р. Славейков“;
Четем истории за вълшебства на героите от книжния кът „Колелото на емоциите“ – 3.а клас на ОУ „Петко Р. Славейков“

11:00 часа, Библиотека на НЧ „Димитър Наумов 1908”, с. Преславен
„Пролетен букет от книги” – четене и представяне на нови книги с ученици от ОУ „Бойчо Русев” и членове на читалището.

12:00 часа; 12:50 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
„Един приказен ден в библиотеката” с учениците от 1. и 2. клас на ОУ „Иван Мирчев”. Четене на приказки от Елин Пелин и викторина „От коя приказка сме?”;
Състезание по изразително четене с учениците от 3. клас.

12:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков” – Актова Зала
Среща на учениците от 2.а и 4.д класове с детската писателка Надежда Станилова.

14:00 часа, РБ „Захарий Княжески“, зала първи етаж
Проф. д-р Димитър Недялков представя книгата си „130 години българи в небето“.
Организатори: Сдружение ветерани от вертолетна авиация Стара Загора и Фондация Български военновъздушни сили.

15:00 часа, с. Старозагорски бани – Пенсионерски клуб
Среща със Снежана Маринова и представяне на книгата „Мозайка от миналото на Стара Загора. Съвместна инициатива на читалищата от района.

18:00 часа, Арт фоайе на Радио Стара Загора
Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” представят младия автор Боян Йорданов и дебютния му роман „Възлюбените”.


4 – 7 април (вторник – петък)

СУ „Максим Горки” – стая 217
„Да четем с истински поет”. Срещи на децата от 1. до 4. клас с поетесата Виолета Бончева.

4 – 28 април

ОУ „Петко Р. Славейков”
Маратон в маратона всеки учебен ден - с участието на всички класове и учители: „С любимите книги на моето семейство”; „Четем в библиотеката”; „Първа среща с библиотеката”; „Споделено от учители”; „Аз прочетох тази книга – прочети я и ти”; „Книжен театър”; Работилница за творческо писане и четене; Четене на творби на български класици, на приказки и стихове; Презентации за любими книги и за български поети и писатели; Ученически буктрейлъри; Състезания за артистичен прочит на откъс от произведение; Размяна между учениците на любими книги и споделяне на прочетеното; Илюстриране на прочетени книги и изработка на книгоразделители; Деца четат на деца; Малките четат на големите; Драматизации, изложби…

5 април (сряда)

ДГ № 34 „Райна Княгиня” 
„Приказки от вълшебното чекмедже“ – драматизация на приказката „Дядо вади ряпа“. Участват децата от 1.а и 4.а група.
„Баба приказки разказва“ в 1.б група с участието и на родители.

СУ „Максим Горки” – класни стаи
„Лесно ли е да си библиотекар?”. Запознаване с професията на библиотекаря и среща на ученици от 3. и 4. клас с библиотекар от Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в часа на класа;
Рецитация на стихове, посветени на книгата и знанието от учениците в 1. клас;
В часовете по БЕЛ: Конкурс за най-добър четец в 5., 6. и 7. клас;
Изразително четене на легенди и митове в 5. клас;
Рецитация на стихотворения от учебната програма в 6., 7. и 8. клас.

09:00 часа, ДГ № 66 „Детски рай”   ПГ "Бонбон"
„Кучето детектив“ на Джулия Доналдсън по следите на откраднатите книги – четем, пишем и играем с филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина”.

09:30 часа, ОУ „Кольо Ганчев”
Книгите, ученикът и детето: Съвместно четене с 4. група „Плодчета” от ДГ № 11 „Загоре”.

09:30 часа; 13:30 часа, СУ „Христо Смирненски”
Радио „Междучасие” на тема „Маратон на четенето 2023”;
Ученици от 6.б клас четат приказката „Тримата братя и златната ябълка” на учениците от 2. клас;
Четене на любими детски приказки в 1., 3. и 4. клас (съответно на 4, 6 и 7 април от 12:10 часа).

10:30 часа, ДГ № 5 „Мечо Пух”
„Деца четат на деца” – ученици от 4-те класове на ІХ ОУ „Веселин Ханчев” четат приказки на децата от 4. група.

10:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Театър на емоциите за Детска градина „Ян Бибиян“ в книжния кът „Колелото на емоциите“. С участието на актьорите Анна-Валерия Гостанян и Любомир Желев от Държавен куклен театър – Стара Загора.

11:00 часа, Филиал „Лозенец” на библиотека „Родина”
40 години ДГ „Звънче” – 40 книжки за децата на кв. „Лозенец” дарява 2. група с учител Гергина Христова.

11:00 часа, ОУ „Самара“ – Актова зала
Среща разговор c автора на детска литература Димитър Никленов и представяне на новите му книги „Приказки за лека нощ” и „Любов с вкус на лимон” – роман за тийнейджъри.

11:00 часа, ДГ „Звездица”
НЧ „Железник 1988” гостува на децата от група „Дъга” с четене на „Приказки любими в рими” на Леда Милева.

11:00 часа, Библиотека на НЧ „Възраждане 1927”, с. Калояновец
Детските книжки на Дора Габе в библиотеката ще си имат гости – децата от ОУ „Отец Паисий”.

12:00 – 14:00 часа, Фитнес площадка кв. „Три чучура – север“
„В света на книгите“ – ученици от 6. и 7. клас на ОУ „Георги Райчев“ четат любими творби сред природата.

18:00 часа, Къща музей „Гео Милев”
Дружество на писателите и НЧ „Николай Лилиев 2005” представят поета Илко Капелев от Ямбол и новата му книга „Полет по време на буря”.

5 и 6 април (сряда – четвъртък)

12:00 часа; 12:50 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с. Дълбоки
Читателски маратон на учениците от 5. до 7. клас при ОУ „Иван Мирчев”:
петокласници – 5 април от 10:40 часа; шестокласници – 5 април от 08:50 часа; седмокласници – 6 април от 09:40 часа.

6 април (четвъртък)

ДГ № 34 „Райна Княгиня”
„Деца четат на деца”. Детски отдел на библиотека „Родина“ и ученици от клуб „Приятели на книгата” в ОУ „Веселин Ханчев” гостуват на децата от 4.а, 4.б и 4.в група;
„Мога да чета – бъди като мен”. Можещите да четат деца от бъдещите първокласници в 4.в група четат приказки и стихчета на останалите деца от групата.

СУ „Максим Горки” – класни стаи
Участие на учениците от 1. и 2. клас в кампанията: „Мама, татко и аз четем”.
„Деца четат на деца” – четене на откъси от художествени произведения на Максим Горки и подаряване на книги от по-големите на по-малките ученици (4.б кл. – 3. б кл.; 2.б кл. – 1.б кл.)
В часовете по БЕЛ: Изразително изпълнение на лично творчество на ученици от 8. и 9. клас; Четене на произведения от български и руски автори в 10. клас.

09:00; 09:30 часа, ОУ „Веселин Ханчев” – класни стаи
Драматизация на български народни приказки: „Жива вода” на Ран Босилек – 4.б клас; „Добрите стопани” на Асен Разцветников – 4.а клас; „Човекът и лъвът” – 4.в клас.

10:00 часа; 11:00 часа, Филиал „Димитър Благоев” на библиотека „Родина”
В дома на книжките. Библиотечна екскурзия и четене на ДГ 66 „Детски рай“, 2. група.

10:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Първа среща с библиотеката: Четене на ДГ 66 „Детски рай“, 3. група „Усмивка“.

10:30 часа, ОУ „Христо Ботев”, с. Хрищени
„Походът на книгите” – библиотеката на НЧ „Стефан Генчев 1901” гостува на учениците в училището. Представяне на нови книги и литературно четене.

11:30 часа, ОУ „Георги Райчев” – ГПО „Мечо Пух”
„Приказен час“ – ученици от 5.a и 1.б клас четат приказки на Андерсен на децата от група „Мечо Пух“ и заедно рисуват приказните герои.

12:00 часа, Кметство на с. Дълбоки
Работещите в кметството и читалищни дейци четат историята на родното си място от „Книга за Дълбоки”.

12:25 часа; 14:00 часа, Библиотека на ОУ „Георги Райчев”
„Любими български автори“ четат учениците от 3.б клас;
При учениците от 3.а клас гостуват авторите Иванка Могилска и Мария Донева.

13:30 часа, Библиотека на НПГВМ „Иван Павлов“
Авторът Снежана Маринова представя книгата си „Мозайка от миналото на Стара Загора“.

7 април (петък)

СУ „Максим Горки” – класни стаи
Четене на откъси от съвременни български произведения в 12. клас.

Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”
Среща на дванадесетокласниците с писателя Евгени Черепов.
До 7 април - видеозаписи с рецитиране на стихотворения от учениците в 9. и 10. клас.

08:45 часа, ОУ „Кирил Христов”
Филиал „Димитър Благоев” на библиотека „Родина” гостува на 1.б клас с четене на приказки.

10:00 часа, Филиал „Димитър Благоев” на библиотека „Родина”
Всички букви зная, мога да чета: Четене на ОУ „Кирил Христов”, 1.г клас.

10:00 часа, V ОУ „Митьо Станев”
Среща на учениците от 2. клас с писателката Иванка Могилска и книжката ѝ „Шарени сапунени балони”.

10:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
Служителите на читалището четат заедно „Пепел от мислеща тръстика” на Неда Антонова.

11:00 часа, Детски отдел на библиотека „Родина”
„Елисавета Багряна. За вас, деца любими” – мултимедийна презентация, викторина, литературно четене, рисунки, вдъхновени от стиховете на поетесата.

11:00 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица
„Здравен журнал”. Хора на различни възрасти от селото четат на здравна тематика в Световния ден на здравето.

11:40 часа, ДГ № 34 „Райна Княгиня”
„Шарени сапунени балони” и Иванка Могилска гостуват на децата от детската градина.

12:00 часа, в парка на НЧ „Димитър Наумов 1908”, с. Преславен
„В главната роля – Нейно Величество Книгата”. Детски празник с четене, драматизации и конкурс за рисунка на асфалт на тема „Пролетни празници”.


8 април (събота)

10:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Ема и Ева Пешеви четат приказки от книжния кът „Колелото на емоциите“.


10 април (понеделник)

ДГ № 34 „Райна Княгиня”
„Библиотерапия”. Ученици, бивши възпитаници на детската градина, четат на децата от 4.а група.

08:45 часа, ДГ № 35 „Свобода“
Поетичен час със „Златни сандалки“ на Христо Фотев. Филиал „Димитър Благоев” гостува на децата от 4. група.

09:30 часа; 10:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Първа среща с библиотеката: Четене на Детска градина „Загоре“ – 3.а група; 3.б група.

10:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
Литературно утро с поетесите Виолета Бончева и Мира Дочева.

10:00 часа, ДГ № 11 "Загоре"
Забавни истории: Студенти от Педагогическия факултет при Тракийски университет четат приказки на най-малките.

10:30 часа, Музей „Литературна Стара Загора“
Среща на детския писател Димитър Никленов с деца от ДГ № 6 „Камбанка”.

11:00 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица – Клуб на младежта и пенсионера
„Четяща Сулица” под мотото „Книгата е велика сила” с жители на селото от всички възрасти.

14:00 часа, Клуб на пенсионера „Августа Траяна”
Филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина” представя книгата на Светла Димитрова и Снежана Маринова „Мозайка от миналото на Стара Загора“. Четем стихове на Николай Лилиев.

18:00 часа, РБ „Захарий Княжески” – зала първи етаж
Румяна Николаева представя стихосбирката си „Водолей“. С любезното участие на акад. Марин Кадиев.

10 – 13 април (понеделник петък)

16:00 часа, ДГ № 11 „Загоре”
„Мамо, бабо, татко, прочетете ни приказка” : Родители и близки на децата от 3.а група „Слънце” четат избрани приказки след следобедния им сън.


11 април (вторник)

ДГ № 34 „Райна Княгиня”
„Моята любима книга” - ученици от ОУ „Веселин Ханчев” представят любимите си детски книжки на децата от 3. група и им четат от тях.

08:45 часа, ДГ № 17 „Знаме на мира“
Час на приказката: „Приказка за мъничета” на Весела Богданова чете на децата в 3. група библиотекарката на филиал „Димитър Благоев” при библиотека „Родина”.

10:00 часа, Дневен център „Св. св. Козма и Дамян”
Среща с творчеството на Михаил Енде – мултимедийна презентация на библиотечен филиал „Августа Траяна”, четем откъси от „Момо“ и „Приказки безкрай“.

14:30 часа, градинката на Първо основно училище (сега ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”)
Секретарите на читалищата в селата Горно Ботево, Дълбоки, Михайлово, Памукчии, Преславен и Хрищени и техни приятели четат любими откъси от „Преди да се родя и след това” на Ивайло Петров по случай 100 години от рождението му.

15:00 часа, Библиотека на НЧ „Изгрев 1921”, с. Кирилово
„С приказки и краски” – илюстриране на любими приказки с децата от селото..

18:00 часа, Къща музей „Гео Милев”
Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” Ви канят на среща с Йорданка Белева и последния ѝ сборник с разкази „Таралежите излизат през нощта”.

12 април (сряда)

Детски отдел на библиотека „Родина”
„В царството на леля Валя” – гостуват децата от 4.б група на ДГ „Райна Княгиня”.

ДГ № 34 „Райна Княгиня”
Драматизация на приказката „Житената питка” на децата от 2.а група пред децата от 1.а, 1.б и 4.б група.

09:30 часа, ДГ № 11 „Загоре”
„Знаеш ли тази история?”: Децата от 4. група разказват приказки на по-малките.

10:00 часа, ДГ № 17 „Знаме на мира” – 4.а група
„Приказки от тайнствения свят” – среща на бъдещите първокласници с писателката Йорданка Белева и книжката ѝ „Баба дрямка” и представяне на книжката, събрала личното творчество на децата от групата.

10:00 часа, Младежки дом
Поетично матине: Стихове на Веселин Ханчев, Жеко Христов и Таньо Клисуров четат служители и приятели на Младежки дом и филиал „Димитър Благоев” при библиотека „Родина”.

11:00 часа, Библиотека на НЧ „Възраждане 1927”, с. Калояновец
„Да се потопим в света на енциклопедиите и станем по-знаещи” – с учениците от ОУ „Отец Паисий”.

13 април (четвъртък)

10:30 часа, Библиотека на НЧ ”Стефан Генчев 1901”, с. Хрищени
„В чудния свят на приказките” – литературно четене с деца от селото.


18 април (вторник)

ДГ № 34 „Райна Княгиня”
„Прочети и подари” – родители и деца от 2.б група даряват книжки на детската градина.

Второ ОУ „Петко Р. Славейков”
РЗИ гостува в училището с четене на здравна тематика.

……. часа, Музей „Литературна Стара Загора”
Старозагорската писателка, поетеса и преводач Мария Донева чете свои приказки и стихотворения пред малките почитатели на словото.

10:20 часа, Библиотека на ОУ „Самара“
„Прочетена книга донеси и със своето другарче я сподели“ – обогатяване на училищната библиотека с книги, дарени от учители и ученици.

10:30 часа, Музей „Литературна Стара Загора”
Среща на старозагорската писателка, поетеса и преводач Мария Донева с деца от ДГ „Мечо Пух”.

10:50 часа, Библиотека на ОУ „Георги Райчев”
„Малки читатели“ – учениците от 3.а клас четат на глас любими произведения.

11:00 часа, СУ „Христо Ботев”
Гостува филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина”. Четене на верижка в Клуб „Приятели на книгата“ от 1., 2., 3. и 4. класове.

11:30 часа, ОУ „Николай Лилиев”
„Да станем приятели с книгите" - второкласници четат на първокласниците.

12:30 часа, в залата на АБ „Железник”
Служители на административното бюро, читалищни членове и гости четат разказите на Георги Господинов.

17:00 часа, Младежки дом
Чети и предай нататък: Верижно четене на децата от ДФА „Траянци”.

18 – 21 април (понеделник – петък)

09:30 часа, ДГ № 11 „Загоре” – физкултурен салон
„Играя в приказка”: Драматизации на децата от 3.а група „Слънце”


19 април (сряда)

ДГ № 34 „Райна Княгиня”
Експониране на изложба от рисунки на децата от всички групи върху приказките на Ханс Кристиан Андерсен.
„Приказка в шепичка” – изява на децата, участници в театралната работилничка „Приказничета” с ръководител Златина Караенева, актриса в ДКТ Стара Загора.

Спортно училище „Тодор Каблешков"
Четене на произведения от любими автори в часовете по БЕЛ.

09:00 часа, ДГ № 2 „Зорница”
Филиал „Августа Траяна” на библиотека „Родина” гостува на децата от детската градина с четене на приказките на Войтех Кубища „Трите златни косъма“ и „Златокоска и трите мечки“.

09:30 часа, СУ „Христо Смирненски”
Радио „Междучасие” на тема „Отечество любезно, как хубаво си ти”;
Участие на учениците от 5. – 7. класове в състезание по четене с разбиране, организирано от образователна платформа „Книговище.бг“ – в часовете по БЕЛ.

10:00 часа, ДГ „Лилия”, с. Хрищени
„Деца четат на деца” – ученици от ОУ „Христо Ботев” четат приказки на децата от ДГ „Лилия”.

10:30 часа, ОУ „Веселин Ханчев”
Библиотека „Родина” среща учениците от 1. клас с поетесата Мария Донева и книгата ѝ „Мишките отиват на опера”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” в категория „Изследователи”.

10:30 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
Четене на „Чудомир” с учителите от ОУ „Иван Мирчев”.

10:30 часа, НПГВМ „Иван Павлов“ – фоайе на първи етаж
„Едно кафе с книга, моля?“ – заповядайте през голямото междучасие на кафе или чай с книга в ръка и да почетем заедно.

10:30 часа; 13:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Да рисуваме с емоции в книжния кът „Колелото на емоциите“. С участието на художника Дилян Бакалски;
Четем истории за вълшебства на героите от книжния кът „Колелото на емоциите“ – 4.а клас на ОУ „Петко Р. Славейков“.

10:30 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
Четене на „Чудомир” с учителите от ОУ „Иван Мирчев”.

10:30 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица – Клуб на младежта и пенсионера
Среща с Миньо Минев и представяне на новата му книга.

10:50 часа; 12:20 часа; 15:00 часа, ОУ „Георги Райчев” – компютърен кабинет; класна стая на 7.б клас; класна стая на 4. клас
„Вълшебни приказки“ – ученици от 3.а клас играят в програма Kahoot и сглобяват интерактивни пъзели;
Учениците от 7.б клас четат български класици в час по БЕЛ ИУЧ;
Състезание по четене с ученици от 2.а, 2.б, 3.а, 3.б и 4 клас.

11:00 часа, ДГ № 68 „Патиланско царство”
Ученици от 4. и 5. клас на ОУ „Самара” гостуват на децата в детската градина с четене на български народни приказки.

11:00 часа, ОУ „Кирил Христов” – Актова зала
Среща на учениците от 1. клас с гостуващата детската писателката Таня Петкова и книгите й "Виждам те" и "Истории от Космоса", номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” - 2023 г. - Срещата се отлага поради непредвидени обстоятелства!

11:00 часа, НЧ „Железник 1988”
„Искам да бъда свободен” на Димитър Дишев, разкази за Левски и „Странджански фолклор” четат жените от квартал „Железник”.

11:30 часа, ОУ „Николай Лилиев” – двора на училището
"С моята любима книга" – четене на любими пасажи от книги и изложба на илюстрации към тях.

13:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
„Книгата – прозорец към един нов свят” – запознаване на учениците от 4. клас на ОУ „Иван Мирчев” с ресурсите на библиотеката и с това как да търсят и извличат информация от специализираната литература.

14:00 часа, ОУ „Митьо Станев”
Среща на учениците от 3. клас с гостуващата детската писателка Таня Петкова и книгите ѝ „Виждам те” и „Истории от Космоса”, номинирани за наградата „Бисерче вълшебно” – 2023 г. - Срещата се отлага поради непредвидени обстоятелства!

15:30 часа, ДГ № 66 „Детски рай“
Вълшебна среща с детската писателка Зорница Христова и издателство „Точица”.

18:00 часа, Изложбена зала „Байер”
Библиотека „Родина” и ИК „Жанет 45” представят доц. Тодор П. Тодоров и първия му роман „Хагабула”.


20 април (четвъртък)

ДГ № 34 „Райна Княгиня”
„Книжка имам сладкодумна“ – създаване на книжка с приказни герои от децата във 2.б, 3., 4.а и 4.б група.

ОУ „Веселин Ханчев”
„Опитен четец”. Игри за измерване на четивната техника с учениците от четвъртите класове върху книгите: „Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери, „Приключенията на барон Мюнхаузен” на Рудолф Ерих Распе, „Емил от Льонеберя” на Астрид Линдгрен и „Мери Попинз” на Памела Травърз.

ОУ „Георги Райчев” – фоайе на I етаж
„Любими литературни герои“ – откриване на изложба с рисунки на учениците от 3.а клас.

XIII ОУ "Паисий Хилендарски"
Филиал „Митьо Станев” на библиотека „Родина” гостува на децата от 3.в клас.

СУ „Максим Горки” – класни стаи
Отбелязване на Международния ден на книгата с презентации на тема „Моят любим автор” и „Моята любима книга” и представяне на проекти за корица на любимо произведение с илюстрации към него от учениците във 2. – 4. клас.
„Защо трябва да четем книги?” – дискусия с учениците от начална степен с четене на любими цитати от произведения, пословици и поговорки.

…… часа, Къща музей „Гео Милев”
Гостуват децата от 4. група на ДГ № 3 „Ян Бибиян”. Четем „Цветни приказки” на Леда Милева.

09:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Детската писателка Зорница Христова и издателство „Точица” гостуват на 2. клас в ОУ „Петко Р. Славейков”.

10:00 – 15:00 часа, Културен център - Стара Загора (бивш Синдикален дом)
Празнично четене с участието на старозагорски творци, ученици, студенти, библиотекари, книжари, културни дейци и граждани. Гостуват издателство „Точица” и детските автори Зорница Христова и Доника Ризова.

„Чети и се снимай 4” – Подарък книга за всички, които се снимат със специалната рамка на библиотека „Родина”.

10:00 часа, ОУ „Свети Никола” – Актова зала
Библиотека „Родина” представя детската писателка Доника Ризова и книжката ѝ „Дракончето Ринти и Орденът на кралете”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” – 2023 г.

10:00 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
На чаша чай със стиховете на Петя Дубарова.

11:00 часа, Музей „Литературна Стара Загора”
„Разходка в приказния свят”. Среща разговор на учениците от 4.в клас на ОУ „Петко Р. Славейков” с писателя Димитър Никленов.

11:20 часа; 12:30 часа, ОУ „Георги Райчев” – компютърен кабинет 2; класна стая 26
„Ще прочете ли мишката книжката?“ – интерактивни упражнения с учениците от 1.б и 2.а клас;
„В чудния свят на енциклопедиите“ – с учениците от 2.б клас.

11:30 часа, ОУ „Кирил Христов” – Актова зала
Библиотека „Родина” представя пред третите класове писателката Доника Ризова и книжката ѝ „Дракончето Ринти и Орденът на кралете”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” – 2023 г.

12:30 часа, СУ „Максим Горки”
Срещи на ученици от гимназиална степен с поетесите Мира Дочева и Живка Барова.

13:30 часа; 14:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Четем истории за вълшебства на героите от книжния кът „Колелото на емоциите“
ОУ „Петко Р. Славейков“ – 4.б клас; 4.г клас.

13:00 часа; 16:30 часа, ДГ № 11 „Загоре”
„Приятни сънища мили деца!”: Родител чете приказки на децата от група „Плодчета” за следобеден сън;
„В света на приказките с мама и татко”: Родители четат приказки на децата от 3.б група”Дъга”.

15:00 часа, Библиотека на НЧ „Изгрев 1921”, с. Кирилово
„Празник на четенето” с децата от селото.

17:00 часа, Музей „Литературна Стара Загора”
„Разлистено вълшебство” – среща на деца от „Литературен клуб“ към ЦПРЛ със старозагорската писателка, поетеса и преводач Мария Донева.

18:30 часа, Къща музей „Гео Милев”
Музикално-поетична вечер, посветена на живота и творчеството на Гео Милев, представят ученици от 11. клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан".


20 и 21 април (четвъртък – петък)

10:00 часа, ДГ № 16 „Горски кът“, с. Старозагорски бани
„В света на вълшебните приказки” – НЧ „Христо Ботев 1952” гостува на децата в детската градина.


21 април (петък)

ОУ „Георги Райчев”
Учениците от 3.а клас под ръководството на класния ръководител ще участват в гласуването на Наградата „Бисерче вълшебно“.

……. часа, Музей „Литературна Стара Загора”
Старозагорската писателка, поетеса и преводач Мария Донева чете свои приказки и стихотворения пред малките почитатели на словото

…… часа, Къща музей „Гео Милев”
Гостуват децата от 3.а и 3.б клас на НУ „Димитър Благоев”. Четем „Цветни приказки” на Леда Милева.

10:00 часа; 13:30 часа, РБ „Захарий Княжески“, зала първи етаж
Издателката Пепа Павлова представя „Офлайн поредица за деца“.

10:00 часа, РБ „Захарий Княжески“, зала първи етаж
Среща на деца от началната степен със създателите Пепа Павлова и Борис Иванов на екологичната „Офлайн поредица за деца”.

10:00 часа, ОУ „Отец Паисий”, с. Калояновец
Среща с писателката Доника Ризова и книжката ѝ „Дракончето Ринти и Орденът на кралете”, номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” – 2023 г.

11:00 часа, Библиотека на НЧ „Димитър Наумов 1908”, с. Преславен
„В стихове разцъфва пролетта” – литературно четене на поетичен клуб „Стихотворец”.

12:00 часа, НЧ „Димитър Наумов 1908” и ОУ „Бойчо Русев”, с. Преславен
„Чети и предай книгата от читалището до училището” – щафетно четене.

14:15 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Среща на учениците от 2.б клас и деца от подготвителните групи с детската писателка Надежда Станилова.

15:00 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Четем истории за вълшебства на героите от книжния кът „Колелото на емоциите“ – 3.д клас на ОУ „Петко Р. Славейков“.

17:00 часа, РБ „Захарий Княжески“, зала първи етаж
Представяне на книгата „Аз съм всичко, което след мен ще остане“ на Стойчо Маджарски, издадена посмъртно.

17:00 часа, ДГ № 11 „Загоре”
„Приказки, мама, татко и аз” – с деца и родители от 2. група „Лъвчета”, във физкултурния салон.

18:00 часа, Изложбена зала „Байер”
Библиотека „Родина” и ИК „Персей” Ви канят на среща с ирландската писателка Джан Карсън и романа ѝ „Подпалвачите”, носител на Европейската награда за литература за Ирландия (2019).


22 април (събота)

10:30 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица – Клуб на младежта и пенсионера
Вечер, посветена на Радой Ралин по случай 100 години от рождението му.


23 април (неделя)

11:00 часа, НЧ „Пробуда 1928”, с. Сулица
Жителите на с. Сулица четат откъси от любими книги в Световния ден на книгата и авторското право.


24 април (понеделник)

ОУ „Веселин Ханчев”
РЗИ гостува в училището с четене на здравна тематика.

09:30 часа, ДГ №7 „Светулка“ – площадки на групите
„Висяща библиотека“ – арт инсталация с детски книжки. Дейност с деца и учители от всички групи.

10:30 часа, ОУ „Георги Райчев” – мултимедийна зала
„Скрита магия“ – ученици от 4. клас четат на децата от ГПО „Мечо Пух“ за традицията на българските шевици и духа на българите.

10:40 часа, Библиотека на НЧ „Развитие 1878”, с Дълбоки
Творческо ателие за илюстриране на любими книги и герои с учениците от 4. клас на ОУ „Иван Мирчев”.


25 април (вторник)

09:30 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на всяка група
„Любими детски приказки на родителите“. Родители и по-големи братчета и сестрички четат на децата от трите първи, втори и четвърти групи.

10:30 часа; 13:30 часа; 15:50 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
Първа среща с библиотеката: Четене на ДГ № 7„Светулка“ – 3. група „Писана”;
Първа среща с библиотеката: Четене на 1.д клас от ОУ „Петко Р. Славейков“;
Да четем с поетесата Мария Донева и 2.в клас от ОУ „Петко Р. Славейков“ в книжния кът „Колелото на емоциите“.

11:00 часа, СУ „Поп Минчо Кънчев”
Литературен урок с четене на откъси от художествени произведения и дискусия по темата „Хайдутството по нашите земи“.

12:30 часа, ОУ „Петко Р. Славейков”
Жените, които промениха българската литература: Фани Попова-Мутафова и невероятните разкази за Асеневци – презентация, с учениците от 7.в клас; Лечебница за книги.


26 април (сряда)

09:30 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната група
„Красива книжка си направих“. Изработване на детски книжки с помощта на родители от групата. Дейност с деца, учители и родители на 2. група „Мечо Пух“ и 2. група „ Зайо Байо“;
„С обич за вас дечица“ – г-жа Караиванова, директор на детската градина, представя пред децата от 4. група свои детски произведения.

09:30 часа, ДГ № 11 „Загоре”
Моят любим приказен герой: Изработване на мини книжки в 3.б група „Дъга”.

10:00 часа, Детски отдел на библиотека „Родина”
„Вече съм голям и искам да стана читател”. Гостуват децата от подготвителна група „Дъга” на ДГ № 7 „Светулка”.

10:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
„Къде живеят книгите” – посещение на децата от 3. група „Слънце” на ДГ № 7 „Светулка”.

10:30 часа, ОУ „Св. Никола”
Среща с детската писателка Надежда Станилова.

14:30 часа, НПГВМ „Иван Павлов“
„Аз ще чета, а ти ще ме чуеш ли?” – ученици и служители представят откас от свое любимо произведение или лично творчество в кинозалата на гимназията.


27 април (четвъртък)

09:30 часа; 10:30 часа, ДГ № 7 „Светулка” – апартаменти на 1. група; Музикална зала
Вторите групи „Зайо Байо” и „Мечо Пух” представят драматизации на приказката „Червената шапчица” пред децата от първите групи;
Среща на децата от групите „Мики Маус“, „Слънце“ и „Писана“ с детския писател Никола Райков.

10:30 часа, Музей „Литературна Стара Загора“
Среща на детския писател Димитър Никленов с деца от ДГ № 11 „Загоре”.

13:00 часа, ОУ „Петко Р. Славейков” – Актова зала
„В огледалото се вижда лицето, а в приказките – сърцето”. Открит бинарен урок с 5.а клас.

13:30 часа, ОУ „Веселин Ханчев”
Библиотека „Родина” представя във 2.б, 3.б и 4.а класове писателя Марин Трошанов, номиниран за наградата „Бисерче вълшебно”.

18:00 часа, Къща музей „Гео Милев”
Поетесата и преводач Виолета Бончева представя превода си на книгата „Търся своя сън” на испанския поет Педро Салинас.


27 – 30 април (четвъртък – неделя)

11:00 часа, Дом за възрастни хора, с. Старозагорски бани
Доброволци на НЧ „Христо Ботев 1952” четат с домуващите възрастни хора откъси от любими книги на любими автори.


28 април (петък)

09:30 часа, ДГ № 7 „Светулка” – в апартамента на съответната група
„Молбата на книгата“. Преднамерена ситуация в първите групи „Звездичка“, „Бамсе“ и „Смехоранчета“, целяща да възпитава у децата интерес към книгите и желание да ги опазват чисти и здрави;

10:00 часа, ДГ № 7 „Светулка”
Библиотека „Родина” среща децата от подготвителните групи с поетесата и преводач на детски приказки Мария Донева.

10:30 часа; 13:30 часа, Детски отдел на РБ „Захарий Княжески”
„Къде живеят книгите” – посещение на децата от 3. група „Мики Маус” на ДГ № 7 „Светулка”;
Четем истории за вълшебства на героите от книжния кът „Колелото на емоциите“ – 3.в клас на ОУ „Петко Р. Славейков“.

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора