Маратон на четенето 2022

Учениците от Литературния клуб към ЦПЛР - Стара Загора се включиха в 17-я Маратон на четенето „Четяща Стара Загора“ на 19.04.2022 г. Темата на литературната вечер беше „Добрите герои“.
Специален гост на събитието бе Никола Райков, автор на популярните приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“, „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“, „Добросъците“ и редица увлекателни настолни игри.
За приказната атмосфера се погрижи дуетът китари - музикалният ръководител Катя Хъшева и нейният ученик Енчо Видев. Чудесното представяне на младия музикант заслужено получи аплодисментите на публиката, събрала се в залата в Културния център за даровити деца „Петър Жеков“.
Учениците от Литературния клуб се впуснаха в едно вълнуващо приключение с Таласъмчо и необикновените герои на Никола Райков. В неговите книги-игри дори традиционно отрицателните герои са добри. Злодеи няма. Авторът сподели, че за него е било предизвикателство да създаде текст, който разчупва обичайната сюжетна линия. Райков призна, че не е знаел какво ще се получи, ако разчупи обичайното схващане, че трябва да има злодей, за да се изгради драматичен конфликт в разгръщането на действието. „Оказа се, че децата, а и родителите, харесаха крайния резултат“ - щастлив е писателят.
Гостът на Литературната вечер отговори изчерпателно на всички въпроси на своите любопитни читатели. Те от своя страна прочетоха един от двадесетте възможни варианта за развитие от приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“. Младите писатели, вдъхновени от таласъмските приключения, бяха съчинили свои творби в мерена и немерена реч на тема „Добрите герои“. На края не литературната вечер писателят поздрави участниците за добрите идеи и отличното представяне в Маратона на четенето „Четяща Стара Загора“.
В Литературния клуб могат да членуват деца и младежи от предучилищна възраст до 12 клас. За допълнителна информация относно дейността на клуба може да се свържете с ръководителя му - Невена Божкилова (0876 39 76 76).
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора