Маратон на четенето 2022

Училищният Маратон на четенето в ОУ „Кирил Христов“ бе в разгара си на 11 април с участието на учениците от началния етап и техните учители. Най-малките възпитаници на учебното заведение от първите класове с интерес се включиха в своя първи по рода си Маратон на четенето в училище.
Децата от I „а“ клас, с класен ръководител Дарина Делчева, с много настроение и желание четоха в часа на класа пред съучениците си свои любими книжки, които специално бяха донесли в училище.
На I „б“ клас, с класен ръководител Теменужка Христова, гостуваха учениците от II „в“ клас, с класен ръководител Анна Христова. Ръчно изработени книжки представиха второкласниците Никола, Александър, Радослав, Теодора, Ема, Ан Мари, Владислав, Дария Петкова, Дея, Денислав Панев, Виктория, Диян, Яна, Доника, а красиви постери за любимите си книги показаха на първолачетата Дея, Яна и Пламен. Първокласниците останаха очаровани и от книжката с весели авторски стихчета, написани и илюстрирани от второкласничката Ема Ташева, сред които „Таблица за умножение“, „Рибка барабибка“, „Коте“, „Папагал“, „Куче мълчаливо“ и „Жираф“.
При децата от I „в“ клас, с класен ръководител Нана Костова, гостуваха учениците от II „а“ клас, с класен ръководител Яна Иванова, с инициативата „Всичко друго остави – ела с мен и книга прочети“. Второкласниците изненадаха приятно по-малките си приятели с книжката „Азбучна математика“, като им четоха стихчета, а първокласниците, от своя страна, им доказаха, че са овладели отлично азбуката и могат бързо и правилно да смятат. За възпитаниците на г-жа Костова имаше и награди, свързани с оцветяване на тематични картинки.
Учениците от I „г“ клас, с класен ръководител Цонка Янкова, също посрещнаха второкласници като гости за училищния Маратон на четенето – децата от II „г“ клас, с класен ръководител Тонка Маринова, които ги зарадваха с инициативата „Гатанки ще ви почетем“. Любознателните малки домакини и гости четоха, отгатваха и искрено се забавляваха на народните и авторските умотворения.
Децата от I „д“ клас, с класен ръководител Силвия Тилева – Иванова, проведоха в откритата класна стая инициативата „Малки книгоиздатели и любители на приказки и загадки“, съвместно с учениците от II „б“ клас, с класен ръководител Мария Вълчева. Второкласниците като малки книгоиздатели презентираха ръчно изработени книжки с авторски или с любими приказки, на които грижливо и с много въображение бяха направили илюстрации. Първокласниците бяха подготвили читателски загадки с текст и картинки към по-големите си приятели – по даден откъс да познаят коя е приказката. Срещата протече емоционално, а в края участниците взаимно си благодариха за интересните изненади. Второкласниците пожелаха на първокласниците, които вече изучиха азбуката и могат да четата, книгата да се превърне в техен прозорец към света.
Учениците от III „а“, III „б“, III „в“, III „г“ и III „д“ клас, с класни ръководители съответно Златка Колева, Маргарита Кирилова, Спаска Матева, Донка Димова и Мариета Янакиева, също по традиция се включиха в Маратона на четенето, като споделиха със своите съученици кои са любимите им книги, почетоха заедно избрани откъси от тях, коментираха герои, извличаха поуки и се наслаждаваха на художественото слово.
Четвъртокласниците от петте паралелки, с класни ръководители съответно Елена Начева, Марияна Вълева, Цветелина Бойчева, Мима Бойчева и Елена Колева, проведоха изключително интересна среща с писателя Гочо Гочев, който дойде специално от Хасково и бе посрещнат любезно от училищното ръководство в лицето на директора на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев. Четвъртокласниците прочетоха избрани откъси от творбата му „Лятото на киселите краставички“ и проведоха с оживление интересна беседа с госта за произведенията му, за особеностите на творческия процес и за предстоящите му нови книги.
 
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора