Маратон на четенето 2021

 “Повярвах. Повървях” – Лирични ерупции
Книгата „Повярвах” е сборник с кратки лирически текстове в свободна форма. Мисловно наслоявани с години, те най-точно намират своето определение в подзаглавието „Лирични ерупции”.
Лирическият герой е един неспасяем Ромео – верен на любовта си, но и Дон Жуан – завоевател и ценител на женската красота, понякога чувствата му са силни като на Ана Каренина, друг път мазохистични като на Гризелда, но като цяло винаги става дума за любов. Любов, преживяна и тълкувана, унищожителна или спасителна, споделена или не от автора в изложените стихове. Стихове, центрирани около невидима ос, която подобно на земната завихря любовни слова, а гравитацията на сърдечните копнежи не им позволява да се разпаднат до нивото на неправилен словоред.
Димитър Пенчев е бил наш гост през 2019 година, когато представи петата си книга „От дузпа в тъч – Епистоларни монолози”, както и през 2020-та, когато представи Емил Андреев и книгата му „Ломски разкази”. Участник е в два от конкурсите на „Пътуващите книги на Стара Загора”, като единият от разказите му е номиниран, а в другия е сред наградените. Така и двата му разказа попадат в сборника „Конкурсът”, издаден от СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора”

https://www.facebook.com/LibraryRodina/videos/566433640970585

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора