logo biblioteka rodina Със спечелена значима сума по проект на водеща търговска верига у нас, Библиотека „Родина” в Стара Загора ще преобрази своя Детски отдел. 1.TiLidl b

Почти 10 хил. лева ще бъдат вложени, за да може старозагорчетата на възраст между 1 и 12 години да повишават своите знания и компетенции в безопасна и привлекателна библиотечна среда. Директорът на Библиотека „Родина” Слава Драганова е автор на отличения проект по Програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“.

Инициативата на 157-годишната старозагорска библиотека е провокирана от актуално изследване на PISA. То шокиращо разкрива как 41% от 15-16-годишните ученици не разбират материала, който четат, не умеят да анализират и използват знанията си в реален житейски контекст. Наблюденията в Детския отдел на библиотеката показват, че извънкласното четене на децата до 14-годишна възраст в Стара Загора е спаднало 8.5 пъти през последните 20 години! В Града на липите живеят близо 11 хил. деца на тази възраст, а едва 1977 или 18% са читатели на обществените библиотеки. „Обезпокоени сме от факта, че децата нямат изградени системни навици за четене извън учебния процес като интелектуално занимание, което се възпитава от най-ранна детска възраст”, отбелязват в своя проект библиотечните специалисти. И предлагат своето решение – да се намерят подходящи форми и методи за запалване на искрата и събуждане на любов към книгите и четенето.

За да се случи това в предразполагаща среда, библиотекарите ще подпомогнат родителите в насърчаването на ранния контакт на децата с книжките. В Детския отдел, който се намира на ул. „Българско опълчение” 69, ще се провеждат още по-интензивно групови игрови занимания с деца до 5 години и техните родители. Докато играят, децата учат букви, цифри, цветове и форми, запознават се с животинския и растителен свят…, неусетно придобиват по-богат речников запас и езикова култура. За тях са предвидени още прожекции на детски филмчета и ролеви игри, разучаване на стихчета и песнички, драматизации. Със средствата по проекта ще бъдат обезпечени още лятна детска академия, виртуални „екскурзии” по картата на България и на света, откриване на исторически обекти на картата на Стара Загора и тяхното изучаване, изработване на постери, презентации, фотоконкурс за най-четящо бебе и др.
Помислено е и за уюта – ще се подменят базалтовите плочи в двора на библиотеката с противоударна настилка, ще се осигурят мултимедия, прожекционна масичка и лаптоп.
Народно читалище „Родина” и едноименната библиотека към него са създадени през 1860 г. Днес тя притежава над 300 хил. библиотечни документи, а годишно обслужва около 4000 читатели и потребители. До момента Библиотека „Родина” е реализирала 26 проекта за модернизиране на библиотечно-информационните услуги.

2. WCIF3. BDF

Настоящият проект се осъществи благодарение на социално отговорната инициатива на Лидл  България  „Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорството с Фондация „Работилница за граждански  инициативи“ и Български дарителски форум.


 

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора