Зам.-кметът по хуманитарни дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова и директорът на Библиотека „Родина“ Слава Драганова откриха изложбата „Старозагорските читалища - мост между епохи, времена и нрави“.

Тя е организирана от Община Стара Загора, Библиотека „Родина”, Държавен архив Стара Загора и Регионален исторически музей Стара Загора.

Веществено-документалната експозиция, разположена в Регионален исторически музей, е посветена на 160 години читалищно дело в България. Показан е приносът на старозагорските читалища за развитието на културния, обществения и духовния живот в общината, и съхраняването, опазването и популяризирането на местните български обичаи и традиции. С материали и документи от историята участват и всички читалища от старозагорска община. Експонатите разказват за създаването и дарителите на читалищата, за събирачите на местни обичаи и традиции, за дейностите за развитие и обогатяване на културния живот в местната общност и развитието на любителското художествено творчество. Показани са и редки документи и ценни книги, съхранявани в Държавния архив, в читалищните библиотеки и издания на читалищата.

PLAKAT

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора