stana dimitrova 220x300На 20 март 2017 г. се навършват 70 г. от рождението на поетесата Стана Димитрова. Потомка на бежанци от Беломорска Тракия Стана Димитрова е  родена през 1947 г. в бежанския квартал на село Светлина, Тополовградско. През 1956 г. семейството й се премества да живее в Тополовград. Тук тя завършва гимназия “Д-р Петър Берон”, а след това Българска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работила е като учителка в с. Радовец, началник отдел “Култура” – Тополовград. След това се премества в Стара Загора, където е преподавател в Учителския институт “Анастасия Тошева” – Стара Загора, учителка в ГПЧЕ “Ромен Ролан”, художествен ръководител на клуб “Поезия” към ОЧ “Родина” и около 15 години като зам. главен редактор на литературното списание “Участие”.

Автор е на стихосбирките: “Бежанка” (1990); “От далече” (1995, изд. Български писател); “Вместо покаяние” (2000, ИК Домино); “Неизживяно дъно” (2006, ИК Домино); “Избелена прашинка” (2006, ИК Домино); “Гласът на Отражението” (2007, ИК Домино) и първа част на романа “Отделението” (1996, изд. Български писател). Нейни стихове са включени в антология “Български поетеси – избрано” (1996, ЕКВУС АРТ). Участва в Македонска литературна антология на български автори и др. През 2000 г. е отличена с наградата „Николай Лилиев” заедно с поетите Стойчо Маджарски и Иван Груев.

За нея Кирил Попов казва: Стана Димитрова създава своята поезия в духа на импресионистите, като тях и като символистите тя експериментира с лаконични стихотворения в източен маниер и в свободен стих.

Творбите на Стана Димитрова можете да намерите освен в краеведския фонд на библиотека „Родина” и на уебстраницата ни http://www.rodina-bg.org/e-biblioteka/stana-dimitrova . В рубриката „Електронна библиотека” можете да прочетете пълния текст на шест от стихосбирките й, както и произведенията на още 18 старозагорски поети и писатели.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора