На церемонията на Годишните библиотечни награди на ББИА `2015 тази година бе учредена и нова категория – "Цялостен принос към библиотечното дело". Неин първи носител е Слава Драганова – директор на Библиотека “Родина” - Стара Загора.IMG 3143 2

Слава Драганова е ръководител на Библиотека „Родина” – Стара Загора от 1987 г.. Под нейно ръководство тя се развива като модерна и съвременна обществена библиотека с разнообразна и многопосочна дейност. Библиотеката е сред първите, които: успешно внедряват автоматизацията на технологичните процеси и обслужването на читателите; дигитализира ценния фонд от ръкописни и старопечатни издания, като над 400 обекта са представени в Европеана; създава подходяща архитектурна среда и услуги за хора с увреждания; развива програми за насърчаване на четенето, доброволчеството и работа с младежи, творчески работилници; създава разнообразни партньорства с други организации; организира един от най-мащабните „Маратон на четенето“ в страната. Висок професионализъм, инициативност и творчество, умел подход към местните власти и партньорските организации, преданост и безкрайна всеотдайност към професията и своята библиотека – това са само част от характеристиките на Слава Драганова като библиотекар и личност.

                              Из уебсайта на ББИА: http://www.lib.bg/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Отличията бяха връчени в понеделник в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

Победителите в другите четирите категории са:

"Библиотекар на годината" - Антоанета Антонова от библиотеката при ОУ „Любен Каравелов“ – Попово.

Млад библиотекар на годината“ - Радослав Желев от библиотеката при СОУ „Любен Каравелов“ – Варна.

За „Библиотека на годината“ бе избрана библиотеката на Бургаски свободен университет. 

В категорията „Подкрепа за библиотеките“ връчените награди бяха две – на академик Антон Дончев, който бе номиниран от библиотеката на БАН, и на Ирена Соколова и Менда Стоянова, номинирани от Управителния съвет на ББИА.

На церемонията беше и официално откриване на Националната библиотечна седмица (9 - 13 май), която тази година е под надслов „Библиотеката – място за всеки“.


Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора