Сръбският писател Милош Латинович, писателите Божана Апостолова, Георги Мишев и Милена Гартли, поетът и публицист Бойко Ламбовски, литературният историк и критик Катя Зографова, старозагорската поетеса Теодора Тотева и детските писатели Нуша Роянова и Никола Райков четат в Стара Загора.

Сръбският писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013); Милена Гартли с дебютния си роман „Ключарят”, писателите Божана Апостолова и Георги Мишев, Катя Зографова – директор на къща музей „Никола Вапцаров” в София, поетите Теодора Тотева и Бойко Ламбовски, авторката на поредицата за приключенията за кучето Джак и котката Ема Нуша Роянова, и бащата на приказката-игра „Приключенията на Малкото таласъмче“ Никола Райков гостуват на XI Маратон на четенето в Стара Загора.logo maraton 2016

В седмицата 18 – 22 април в прояви, посветени на книгата и четенето ще се включат и старозагорските поети и писатели. Маратонът "Четяща Стара Загора" ще премине под патронажа на кмета Живко Тодоров и с подкрепата на общинската администрация, старозагорските културни институти, местните медии и издателските къщи „Жанет 45”, „Персей”, ”Булевард БГ”, „Изток-Запад” и „Дъбови листа“.
ХІ Маратон „Четяща Стара Загора” 2016 г. се организира в партньорство от библиотека „Родина”, Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ФК „Берое” под надслов „Чети и спортувай“.

 

Кулминацията ще е на 22 април 2016 г. (петък) от 8:00 до 22:00 часа. В серията от събития, част от националните кампании „Походът на книгите“ и „Маратон на четенето“, които обединяват дните между Деня на детската книга -2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, ще се включат над 50 училища, читалища, детски градини, неправителствени организации и клубове от общината. В този ден се чете обикновено на над 400 сцени на четене като се включват близо 5000 участници в тях.
В срещите и представянията на книги в Детския отдел на библиотеката, в училищата и в голямото градско четене – хепънинг, през целия ден на бул. "Цар Симеон Велики" пред книжарница "Хеликон", гостуват писатели, творци, артисти и художници.

Кой къде ще чете (акценти от програмата)

12 април (вторник)

18:00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”, зала първи етаж

Среща с писателя Георги Мишев по повод издадената през 2015 г. мемоарна книга „Мир на страха ни. Бележки под линия” и 80-годишнината на автора. В партньорство с издателство „Хермес“.

19 април (вторник)

10:00 ч. - ЦДГ N 6 "Камбанка"

Писателката Нуша Роянова представя поредицата за Джак и Ема на децата от ЦДГ N 6 "Камбанка" - Стара Загора

11:00 ч. - Зоопарк - Стара Загора  

Нуша Роянова гостува на Деца четат на пернати и космати приятели : проект на Центъра за доброволци към библиотека "Родина" за насърчаване на четенето и доброволчеството

11:30 ч., ІХ ОУ „Веселин Ханчев”

Детският отдел на библиотека „Родина” представя писателя Никола Райков и новата му приказка-игри пред учениците от 2. клас.

17:30 ч. - Книжарница "Приятели" - Стара Загора

„Среща с автограф“ с Нуша Роянова и представяне на най-новата книжка от поредицата - "Джак и Ема на хотел - надпреварата"

22 април (петък)

08:00 ч., Стадион „Берое” – конферентна зала

Откриване на ХІ маратон „Четяща Стара Загора” 2016, с представители на общинската администрация, на културни и образователни институти и с гостите на маратона – сръбският писател Милош Латинович, писателите Божана Апостолова и Милена Гартли, поетът и публицист Бойко Ламбовски, старозагорската поетеса Теодора Тотева.

09:20 ч., Природоматематическа гимназия „Гео Милев”, актова зала

Среща на учениците с писателката Милена Гартли и романа й „Ключарят”

11:00 ч., VІ ОУ „Свети Никола”, актова зала

Среща с писателката Божана Апостолова и с книгите от поредицата „Малката Божана”.

12:30 ч., СОУ „Максим Горки”, актова зала

Среща на учители и ученици с младата поетеса Теодора Тотева, възпитаничка на гимназията, и Бойко Ламбовски – поет, публицист, преводач, председател на българския П.Е.Н. - център.

12:30 ч., Хепънинг пред книжарница „Хеликон”

Среща с писателката и издател Божана Апостолова. Премиера на книжката й за деца „Когато времето спря” от поредицата „Малката Голяма Божана” на ИК „Жанет 45”.

17:00 ч., Книжарница „Хеликон“

„Среща с автограф“ със сръбския писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013). Представяне на романа „Сто дни дъжд“ (ИК Персей), определен от критиката като балканският отговор на Маркес и Кафка.

18:00 ч. Регионален исторически музей, IV експозиционно ниво

„Среща с автограф“ с писателката и издател Божана Апостолова

19:00 ч., Къщата на Архитекта (ул. „Сава Силов” 37)

„Среща с продължение” – гостуват младата поетеса Теодора Тотева, студентка по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и възпитаничка на СОУ „Максим Горки”, и Бойко Ламбовски – поет, публицист, преводач, председател на българския П.Е.Н. - център, възпитаник на Литературния институт „Максим Горки“, Москва.

23 април (събота)

10:00 – 11:00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”

Среща на писателя Бойко Ламбовски с ученици от 2. клас на СОУ „Пейо Яворов” гр. Чирпан по „Оптимистичен проект за неформално образование по щастие” на Клуб „Отворено общество” – Стара Загора. Разходка из библиотеката.

Очаквайте скоро пълната програма на XI Маратон на четенето в Стара Загора тук и на нашата страница във фейсбук: https://www.facebook.com/events/214625212232574/

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора