Проявите ни започват от утре, 31 март (четвъртък) с две срещи по повод 150 години от рождението на Ръдиард Киплинг и първия роман за деца и юноши на Том Егеланд „Загадката на катакомбите“, а на 22 април Стара Загора ще посрещне и сръбския писател Милош Латинович - носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед“ за най-добър роман в Сърбия (2013)

ИК „Персей” гостува на VІ ОУ „Свети Никола”

11:00 ч., актова зала – 2. и 3. клас

12:00 ч., актова зала – 5. – 7. клас

150 години от рождението на Ръдиард Киплинг

По повод юбилея излиза една непревеждана досега на български език книга - „Пакостникът Пък“, на носителя на Нобелова награда Ръдиард Киплинг, автор на „Книга за джунглата“. Книга за деца и юноши. Елфът Пък е ключов герой от комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“. В книгата на Киплинг той се среща с две деца, на които разказва и показва интересни случки и събития от историята на Англия.

 
„Загадката на катакомбите“ - първият роман за деца и юноши на Том Егеланд

Книгата има номинация за тазгодишните награди „Бисерче вълшебно“ и е носител на наградата за най-добър роман за млади читатели в Норвегия.

Смело момче, тайнствена древна гробница, опасно пътуване в археологията, мистиката и окултизма са в центъра на новия роман „Загадката на катакомбите“ (изд. „Персей“) на Том Егеланд, в момента един от най-популярните скандинавски писатели в света. Милиони читатели очакват с нетърпение всяка негова нова книга, но Егеланд сега предлага нещо по-различно - универсален трилър с исторически загадки, който може да бъде прочетен с еднакво удоволствие и от тийнейджърите, и от техните родители.

12900145 10206222166057145 2034877464 n

22 април (петък)

Сръбският писател Милош Латинович - той ще гостува на „Южна пролет“, Хасково (около 20-22 април). Тогава ще излезе и книгата му - романът „100 дни дъжд“ (диалог с Маркес и „100 години самота“), носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед“ за най-добър роман в Сърбия (2013), една от трите най-големи литературни награди в Сърбия.

С голямо писателско майсторство авторът показва нестабилния образ на съвременния свят - колко сложен е той, когато рухнат всички илюзии и остане само вярата, че утре той ще бъде по-добър, по-щастлив, по-богат.

Книгата разказва за завръщането на млада жена в родното й място. Това е сюжетната рамка, в която се вместват смътни исторически спомени, късчета от суровата реалност, интересни и нестандартни литературни препратки, ирония и хумор. Героинята Беатрис се връща в Сърбия от Лондон заради наследство и попада в мрежата на едно градче, до което се стига с мъка, през кал и тъмнина, а железопътната линия свършва изведнъж на това място. Беатрис попада в сърцето на сложни човешки взаимоотношения. Изливащият се дъжд заплашва да я погълне, кара я да се потопи дълбоко в спомените за предците и любимите хора. Накрая й остава единствено надеждата, че все още е възможен обрат в живота - но само когато приключи стотният ден на дъжда. Книгата е творба с високо литературно качество, която се отличава с модерна повествователна техника. Неслучайно сръбската критика сравнява автора с Жан-Пол Сартър и Самюел Бекет.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора