лого конкурсБиблиотека „Родина” – Стара Загора и коалиционните й партньори по проект „Старозагорска е-памет” (ОБ „Искра” – Казанлък и библиотеките в селата Калояновец, Кирилово и Хрищени) обявяват конкурс за компютърна презентация и видеоклип на тема „Разкажи за културното ни минало”.

 

Разкажете за:

  • историята на културно-историческите забележителности от старозагорския регион – църкви, училища, читалища, паметници и стари сгради, паркове и местности, колоритни улици и дворове; за личности и известни фамилии с принос в културния, обществения и икономическия живот на Стара Загора и областта.
  • народните ни традиции и обичаи – при сватба, смърт, годеж, прощъпулник...; за Сурва, Баба Марта, Великден, Гергьовден..., опазени и съхранени в бита на местните общности от старозагорския регион.

Общи условия:
В конкурса могат да участват хора от всички възрасти с авторски презентации или видеоклипове за културно-историческото минало на Стара Загора и региона.
Всеки участник има право да изпрати 1 презентация и/или 1 видеоклип, изработени през 2013 г., които не са участвали в други конкурси.

Библиотека „Родина” има право да публикува и използва видеоклиповете и презентациите от конкурса с образователна цел и за популяризиране на културно-историческото наследство на старозагорския регион. Библиотека „Родина” може да преотстъпва изпратените материали само на своите партньори по проекта „Старозагорска е-памет”. Библиотека „Родина” и партньорите й се задължават да не използват презентации и видеоклипове от конкурса с търговска цел.

Участието в конкурса „Разкажи за културното ни минало” означава, че авторите са съгласни с условията на конкурса.

Технически параметри и изисквания за презентациите:
Размер на файла: до 90 МБ
Формат на файла: pdf, ppt, pps, pptx

Технически параметри и изисквания за видеоклиповете:
Продължителност: от 3 до 10 минути
Формат на видеото: DV (PAL) или HDV, препоръчителен bitrate 8 Mbps
Препоръчителен формат на файла: mpеg2 и mp4 (H.264)

Броят на слайдовете в презентацията и дължината на видеото не са определящи за крайния резултат. Важни критерии са оригиналност, достоверност, автентичност, както и използването на различни по вид художествени изразни средства и оформление.

Краен срок за изпращане на авторските материали:
6 октомври 2013 г.

Как да участвате:

  1. Правите видео или презентация по темата.
  2. Изпращате ни писмо на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. със следната информация: трите имена на неговия създател, възраст, населено място, телефон и имейл за връзка. В писмото поставяте линк към своята презентация и/или видеоклип, качени на избран от вас сървър за споделяне на файлове (например чрез: транZит; Google Drive и др.).
  3. Файловете могат да бъдат изпращани и на физически носител на пощенски адрес: Библиотека Родина, бул. Руски 17, Стара Загора 6000 – за конкурса „Разкажи за културното ни минало”.

Определяне на победителите:
Победителите ще бъдат определени от компетентно жури, съставено от специалисти в областта на историята, фотографията и журналистиката.
Журито си запазва правото да не присъди някоя от наградите, а също и да раздели първата награда между двама участници. Решението на журито не подлежи на обжалване.

Ще бъдат раздадени следните награди:
Първа награда – двудневен уикенд за двама и диплом
Втора и трета награда – предметни награди и диплом
Поощрителни награди – диплом

Наградите ще бъдат обявени в рамките на празниците, посветени на 5 октомври – Ден на Стара Загора. Точната дата, място и час ще бъдат обявени допълнително.

Въпроси може да задавате на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
За повече информация:
Красимира Лекова, 0884477913
Слава Драганова, 0886463731

Проектът „Старозагорска е-памет” е финансиран по Грантовата схема за финансиране на иновативни проекти на програма „Глоб@лни библиотеки – България”.

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора