Разгърнете книжните странlogo maraton posledno nai copy copy copy copyици и те ще ви преместят във вълшебно време и на различно място, защитено от войни, беди и болести. А най-възхитителното им свойство е да ни помогнат да преживеем точно тези емоции, които желаем: ако искаме да се посмеем, ако се нуждаем - да поплачем, да се върнем с носталгия в детството си или да надзърнем с възхитена надежда към бъдещето!
       С тази интродукция Библиотека „Родина” и община Стара Загора ви каним както всяка година на участие в Маратона на четенето „Четяща Стара Загора”. Ще осъществим 19-ото му поредно издание отново с Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Константа остава и периодът на провеждане - чудесният пролетен месец април, когато стартира и литературната ни година. Началото ѝ ще бъде ознаменувано с рождения ден на Библиотека „Родина” на Благовещение, 25 март. За тази празнична дата е предвидена срещата с праправнук на един от създателите на Библиотека „Родина” . Това е Петър Стоянович – български историк, професор в БАН, журналист, политик, министър на културата. Той е наследник на Иванчо Стоянов, училищен попечител и просветен деец, в основата на създаването на читалище „Родина-1860” и библиотеката към него. Априлският Маратон на четенето ще се открие на 2 април с писателката Здравка Евтимова.
        Проявите на Маратона на четенето ще се състоят присъствено или онлайн. Приветстват се участници на всяка възраст, само да обичат да четат и активно да го практикуват. Кулминацията ще е хепънингът на открито на 23 април, който ще продължи от 10:00 до 16:00 часа, а месец април отново ще е наситен със срещи с интересни и нашумели български творци.
    Приканваме ви да се включите в инициативата и да ни изпратите информация за организираната от вашата институция проява през април – кога (дата и час), къде (място), какво (тема) и с кого. Направете и своята заявка за участие в Празника на книгата и четенето на 23 април на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915.
       Желателно е да документирате вашето събитие и да изпратите снимки от него на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Резултатите от маратона „Четяща Стара Загора” ще бъдат илюстрирани на уебсайтовете www.rodina-bg.org, www.lib.bg и в социалните мрежи.
        Молим ви да ни известите за своите инициативи и за участието си в хепънинга на 23 април преди датата 29 март, тъй като след нея започва пролетната ваканция на учениците!
       „Четяща Стара Загора” е част от Националната програма „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация „Българска книга” и Българската библиотечно-информационна асоциация и е част от Културния календар на Община Стара Загора. Инициативата е посветена на Международния ден на детската книга - 2 април, и Международния ден на книгата и авторското право - 23 април и цели да провокира у деца и възрастни любов към книгите и четенето!

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора