Zografova1 copy

Библиотека "Родина" Стара Загора кани на среща с автограф с Катя Зографова и премиера на новата й книга "Фани Попова-Мутафова. Житие и страдание".

„Истинна, но разбираща, а не деструктивна е тази книга, която включва автобиографични и мемоарни текстове от Фани Попова-Мутафова, очерци и спомени за нея, както и обемисто документално разследване (в архивите на Народния съд и Комисията по досиетата, някои от които непубликувани). Вдъхновяващ е творческият стоицизъм на писателката, която въпреки всички жестоки изпитания никога не изпуска перото!“

Фани Попова-Мутафова е родена на 16 октомври 1902 г. в Севлиево. Тя е единствена дъщеря на генерал Добри Попов, герой от Одринската епопея, племенница на генерал Стефан Нерезов. Преди 1989-та година по идеологически причини не се говори много за нея. Сложна личност, недостатъчно разбрана, но отличаваща се със силен характер. По думите на поета Кирил Христов „Нейните исторически романи я поставят на нивото на най-големите писатели в този жанр в световната литература“. 

Катя Зографова е литературен историк, автор на 18 книги и главен уредник в Националния литературен музей. Участник и консултант в документални филми за Елисавета Багряна, Иван Ненов, Никола Вапцаров, Яворов, Димчо Дебелянов, кафе-сладкарница „Цар Освободител“, литературните места на София.
Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век. От 2019 г. по покана на Фондация „Прочети София“ води литературни разходки „Непознатите класици“ и „Непознатите бохеми“. Книгата ѝ за Чавдар Мутафов е отличена с международната награда на Панаира на книгата в Ниш, а „Многоликата българка“ – с националната награда „Блага Димитрова“. През 2015 г. е удостоена с националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ и със златна монета „Писменост“ на Съвета на европейската научна и културна общност, „Творец на Панагюрище“.

21 март (вторник), 17:30 часа, изложбена зала "Байер"

Заповядайте! 

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора