302885669 5442179829169168 4619974978512757832 n„Нощ на литературата“ е събитие, което се провежда по едно и също време в различни европейски градове. България се включва за единадесета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“.
Очакваме Ви на 7 септември (сряда) от 18:00 до 21:30 часа в читателското гнездо на библиотека "Родина" в лятната градина на ресторант „При кмета” (ул. „Св. Княз Борис I“ № 94)! Четем "Досадникът" на Анна Багряна с Елена Азалова и Ивелин Керанов – любими старозагорски актьори от ДТ „Гео Милев” и Нина Йовкова – журналист и библиотекар в библиотека „Родина”.
Анна Багряна е сред най-популярните и четени писатели от новата вълна в литературата на днешна Украйна. Превеждана е на много езици, носител е на престижни национални и международни литературни награди.

dosadnikat anna bagryana persey 9786191612635В романа ѝ "Досадникът" завършилият Института по журналистика Антон се опитва да намери своето призвание в живота. Работи известно време като кореспондент в радиото за политически новини, след това е крупие в едно от най-скъпите столични казина, а по-сетне е ръководител на отдел по преосмисляне в списание "Криминален свят". Той попива в себе си всички духовни болести на времето. Преследват го натрапчиви сънища с греховни мечти за призрачна монахиня. Антон отива в църквата да потърси душевно равновесие, но вместо това получава предложение да стане главен редактор на църковен вестник. Новата работа го подтиква към нови грехове и престъпления - тайно прави звукозаписи на всички изповеди на миряни. Уволнен е, но с помощта на един бивш престъпник той получава шанс да реализира отдавнашната си мечта за собствен ресторант, в който посетителите имат възможност да се изповядват на всеослушание и да получат опрощение на всички свои грехове. Успехът е главозамайващ, но дали няма да надвисне опасност за пълен провал?

Романът е отличен с Международната литературна награда "Пантелеймон Кулиш" и специална награда на Международния литературен конкурс "Коронация на словото".

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора