hanchevПегас окрилява дамите три пъти по-често, пандемията се промъква и в поезията.

99 млади дарования ще чакат с трепет преценката на журито кой сред тях е най-талантливият участник в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Емблемата на есента в Стара Загора ще се представи с 38-ото си поредно издание. Традиционните организатори на литературния форум са библиотека „Родина“, Община Стара Загора и Къща музей „Гео Милев“. Няма промяна и в наградата за победителя - стилната статуетка „Златното яйце“ и издаване на първа самостоятелна стихосбирка.
Рутинен е и превесът на нежния пол сред участниците в поетичния конкурс - 74 момичета срещу 25 момчета. Четирима от изпратилите свои творби обаче не отговарят на условията: съчиненията им са в проза, по-малки са от изискваната възраст или пък я надхвърлят. Те няма да участват в класирането за призовите места, за да се спази регламентът, но и техните произведения са представени на журито.
Тийнейджърите на възраст 17-19 години са преобладаващата част сред осмелилите се да споделят с публика поетичните си трепети. Най-млад е 10-годишният Радослав от Варна, а най-възрастен - 25-годишният Антон от Лом, които са извън класирането. А сред реалните участници в конкурса най-млади са Иван, Александра и Симона (и тримата на 14 г.), а най-голяма е Ангелина от Самоков на 24 г. и 11 месеца.
Справката по населени места сочи, че талантът се разпръсва равномерно на територията на страната ни. Традиционно София е с мощно присъствие от 24-ма души, Пловдив резонно се подрежда втори с 6-има млади поети. За конкурса е изпратил творби и младеж, живеещ в Дъблин, Ирландия.
Резултатите ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 29 октомври 2021 г., петък, от 17:00 часа. Мястото е Регионалният исторически музей. Освен награждаването публиката ще чуе и рецитал на отличените млади творци, ще бъде връчено „Златното яйце“. „Гвоздей“ ще е премиерата на стихосбирката „Постоянна експозиция” на Преслава Виденова. Миналата година тя бе безапелационният фаворит на 37-мото издание на поетичния конкурс „Веселин Ханчев“.
Два часа по-късно - от 19:00 часа в Културен център „Стара Загора“, отново на 29 октомври, е срещата с писателя Георги Господинов и най-новите му книги - „Времеубежище“ и „В пукнатините на канона“, както и представяне на проекта „Щрих и стих” на Compote Collective.
Традиционната Поетическа работилница за млади поети с журито на конкурса „Веселин Ханчев“ ще се проведе на 30 октомври, събота, от 10:00 часа в конферентната зала на хотел „Железник“.

 

Електронна библиотека

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора