39124669 1973407782716425 3029890683327479808 nЗа тринадесети път на Старозагорски минерални бани ще се проведе Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. В него ще участват над 4000 любители на българския бит и култура, които ще представят чрез песни, танци и демонстрации обичаи от различни краища на страната.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюзът на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор и Народно читалище „Христо Ботев-1952“, Старозагорски минерални бани.

Началото на програмата е в 9.00 часа на 25 август (събота). От 11 часа е официалното откриване на събора, а два часа по-късно започна уникално дефиле на невероятни съчетания от традиционното облекло и модните европейски тенденции от първата половина на ХХ-ти век, наречено „Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля“.

Участниците в събора ще се изявяват на две сцени в парка на курорта през целия ден. От 19 часа започва Гала концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Инструментална формация „Булгара“ с ръководител Димитър Христов. Два часа по-късно е демонстрацията на нестинарски танц.

В неделя програмата започва в 9.00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни е в състав: доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, академик Крум Георгиев – член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, академик Кирил Тодоров – гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“, Христо Иванов – гл. худ. ръководител на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Емил Минев, хоров диригент.

Ще бъдат връчени плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество.

Богата е и съпътстващата програма на събора. Тази година малките участници и гости ще бъдат изненадани с детски творчески работилници „Съхранено с любов – сътворено с талант“. Те ще могат да се запознаят с традиционните техники за тъкане на вертикален стан, да изработят със собствениците си ръце творби от естествени материали, да оцветяват шаблони, да правят оригами и т.н. Предвидено е и разучаване на игрите на баба и дядо като „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др. Ще има предизвикателства като танцуване върху стомна и игра на шиник.

Самодейни състави ще посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция „Добра среща“ ще покажат в Селски двор, ще има изложби на автентични родопски носии и носии от видинско. С участието на оркестри и танцови школи на мегдана ще се развихри надиграване с фолклорни танци от всички краища на страната. Майстори ще предлагат стоката си на традиционната Улица на занаятите.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.

Източник: Стара Загора Инфо

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора