„ГОРА ВЪЛШЕБНИЦА И НЕЙНИТЕ СЕСТРИ – МУЗИКА И ПОЕЗИЯ“ е темата на І-вия Национален конкурс за авторска приказка, организиран от Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“, с любезното домакинство на Къща музей „Гео Милев“.33044179 2047847778761510 8521394352839196672 n

Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Конкурсът беше отворен за всички желаещи автори без ограничение на възрастта, стига да са навършили 18 години. Всеки автор можеше да участва с до 2 творби до 5 страници А4, размер на шрифта 12, без ограничение на литературната форма – поетична или белетристична.

Независимо, че конкурсът се провежда за първи път, той изненадва с големия брой участници. До крайния срок за изпращане на произведенията са постъпили 205 приказки от 116 автора от цяла България, включително и от българи в чужбина.

Жури на конкурса са:

Ана Костадинова: Завършила специалност Българска филология (2011), магистратура по Българска литература и култура (2012) и докторантура по българска литература за деца и юноши (2017) във Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий“. Понастоящем е преподавател в същия университет. Печели стипендия "Димитър Съселов" през 2015 г. и 2016 г. Публикува в "Балкански калейдоскоп", "Света гора", "Проглас", "Образование", различни университетски научни издания. Автор на книгата "Сънят на инфантата“. В „Посоки на антинормативизма в поезията за деца на НРБ", тя прави цялостно изследване на процесите в поезията ни за деца в периода от 1944 до 1989 г.

Светлана Дичева: През 2000 г. излиза първата ѝ белетристична книга „Балканският пророк“. Печели наградата на фондация „Българка“ за най-добра книга от жена автор за 2000 г. Първият ѝ роман е „Мона и Магелан“ (Колибри 2004). За романа „Лабиринт за романтични минотаври“ (Колибри 2005) печели поощрителна награда в конкурса „Митовете“ на шотландското издателство „Кенънгейт“. През 2016 излиза пиесата й „Миграцията на сьомгата“, посветена на Силвия Плат, в сборник с пиеса на Мая Кисьова (Скалино). Известен радио-глас. Носителка на наградата „Златния глас“ за 2009 година. Водила едни от най-емблематичните предавания на БНР – „Преди всички“ и „12 плюс 3“. От 18 години води сутрешното съботно радио-шоу „Закуска на тревата“, а от 9 години и на предаването за култура и литература „Графити по въздуха“.

Димитър Никленов: автор на десетки книги за деца, сценарии за телевизионни филми, излъчени по БНТ, радиопиеси и драматизирани приказки за БНР и Радио Стара Загора. Негови пиеси за деца са поставени и играни с успех в куклените театри на Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Търговище и др. Приказки и пиеси на автора са превеждани на английски, персийски, испански, турски, руски и в Македония. Член на СБП. Ръководител на Клуб „Млад писател“ при НЧ “Родина 1860“ и на вестник „Teen’s paper“.

Всички отличени участници в конкурса ще получат диплом, а победителите и материални награди. Приказките, които журито класира на първо, второ и трето място, ще бъдат отпечатани в специално книжно издание. То ще бъде издадено до 6 месеца след обявяване на отличените. Те ще получат безплатно определен брой от издадената книга. Класираният на първо място получава Призът на конкурса.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 27 май (неделя) от 11.00 ч. в двора на Къща музей „Гео Милев“!

Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2023, Библиотека Родина - Стара Загора