Начало arrow Новини arrow Теми, предложени от регистрирани потребители arrow Европейски поход на хората с увреждания   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 събота, 18 май 2024
Европейски поход на хората с увреждания Печат Имейл
понеделник, 10 септември 2007
Българските евродепутати първи получиха петицията
на мото-похода „свобода на колела”

Людмила Борисова и Пламен Генов от Стара Загора бяха сред двадесетте български участници в европейския поход на хора с увреждания от Белгия, България, Германия, Ирландия, Португалия, Испания, Швеция, Великобритания, Норвегия и Унгария. На 04.09.2007 г. групата се срещна с десетина български евродепутати, на които връчи петиция с осем точки, обобщени в три основни групи: ЕС да рaтифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания максимално бързо и да насърчи страните-членки да ускорят процеса в собствените си държави, личната помощ да стане основно човешко право в рамките на Съюза и 5 % от средствата на ЕС за международно развитие да бъдат насочвани към проекти за човешки права на хората с увреждания в развиващите се страни. След изминати над 1500 км тежък път българите са сред най-активните в похода. Нормално, количките на нашите са срамно остарели, мнозина за първи път излизат извън пределите на страната ни, асистентите им са просто роднини или приятели, поели предизвикателството от авантюристична страст, родителска любов или привързаност към каузата. Николай Младенов – първа реколта български евродепутат от ЕНП – беше основната връзка на групата с останалите български депутати и бюрокрацията в Страсбург. В срещата участваха Николай Младенов, Биляна Раева, Душана Здравкова, Маруся Любчева, Петя Ставрева, Румяна Желева, Мариела Баева, Филиз Хюсменова, Метин Казак, Евгени Кирилов, Владко Панайотов, Димитър Стоянов, Владимир Уручев, Кристиан Вигенин и се ангажираха сериозно както с подкрепа на исканията в рамките на ЕП, така и да положат усилия за реална промяна на политиките в България. „Ще бъдем в постоянна връзка оттук на сетне, за да станем по-бързо европейци по манталитет и стандарт на живот”, обещахме си взаимно.

На 05.09.2007 г. „Нищо за нас без нас” звучеше на български език от устите на стотици независимо от националността им през целия поход от над два километра. Всички заедно, българи, ирландци, германци, норвежци, шведи, британци и други, изминаха маршрута от начална точка улицата на Мира до сградата на Европарламента. Събрани заедно от една идея, настояването им личната помощ да бъде провъзгласена като човешко право. Посрещна ни господин Ханс-Герт Пьотеринг, председател на Европейския Парламент, който обяви публично своята подкрепа. Зала R.3.1 в която се провеждат заседанията на интергрупата по уврежданията към ЕП, беше изпълнена до краен предел. Всички разбраха, че България е една от петте страни-членки, които не са подписали и ратифицирали Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания; че през юли 2007 е заведен иск срещу България за това, че жена с умствени увреждания от институция е починала и никой не е понесъл отговорност за това... Все „хубави” неща, с които ни споменават, но всички разбраха и защо българите с увреждания са поели предизвикателството да участват в такова изтощително, но обещаващо за бъдещето им начинание. Много работа предстои да се свърши у нас – както от държавата, така и от гражданите – със и без увреждания.

За повече информация:
Капка Панайотова - Изпълнителен директор
на Център за независим живот - София
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите.
уебсайт: www.cil-bg.org

 
Пламен по време на похода по улиците
на Страсбург
  Люси пред сградата на Европарламента
В Европарламента
Последна промяна: понеделник, 10 септември 2007
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора