Начало arrow Новини arrow Библиотека Родина arrow Юбилей - 145 години библиотека Родина – Стара Загора   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 вторник, 23 април 2024
Юбилей - 145 години библиотека Родина – Стара Загора Печат Имейл
неделя, 10 декември 2006

145 години библиотека “Родина” – Стара Загора


На рождения ден на библиотека – 25 март – се проведе семинар “Един работен ден в библиотека “Родина” за читалищни библиотеки от Южна България. Демонстриран бе програмният продукт “Автоматизирана библиотека” на фирма “РС-ТМ”. Споделен бе 10-годишният опит на библиотеката в автоматизацията на библиотечните процеси. Представени бяха проектите, по които се работи, и интернет страницата на библиотеката.
 

 
На юбилея и 9 май – Денят на Европа – бе посветена изложбата “Документалното културно наследство на Европа във фондовете на обществените библиотеки от Старозагорска област”. Представени бяха книги и периодични издания из фондовете на библиотека “Родина”, библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора и библиотека “Искра” – Казанлък. Събитието бе част от Информационната и комуникационната програма на Делегацията на Европейската комисия в България за Отбелязване на деня на Европа.

По случай 1150 г. от създаването на българската азбука от братята Кирил и Методий библиотека “Родина” гостува от 24 май до 13 юни на книжарница “Хеликон” с изложбата “Възрожденска книжнина”, в която бяха изложени най-старата книга в библиотеката – Требник от ХVІІ век, черковнославянска литература, учебници, исторически и светски книги – малка част от неоценимото богатство на града.

На 27 май в Община Стара Загора фотоизложбата “България през погледа на една американка” бе открита от нейния автор Нанси Болт. Г-жа Болт е изпълнителен директор за дейностите по американско-българския проект "Обмен на библиотечен опит: пътища за сътрудничество. Развитие на обществени информационни услуги" (ABLE), в който библиотека “Родина” участва. Гост на библиотеката бе и Филис Ларисон – библиотекар в публичната библиотека в гр. Литълтън, Колорадо.
 

 
Пред американските гости, представители на местната власт, колеги и граждани бе представен Общественият информационен център в библиотеката, резултат от дейностите по два проекта – Проектът ABLE и проект “Модерна библиотека” на Обществен дарителски фонд – Стара Загора. ОИЦ е базиран на Информационен център за хора с физически увреждания, създаден по проект “Отворени врати”, подкрепен от проект “Читалища”. Центърът предоставя разнообразна информация: за местното управление и общност; социална информация, свързана с проблемите на хората с увреждания, на малцинствените групи, на деца и възрастни в неравностойно положение; правна информация; информация за Европейския съюз, за финансиращи програми, за възможности за обучение и др. Предлага и други услуги: интернет достъп; набор на текст и текстообработка; принтиране, копиране и сканиране; изпращане и получаване на факс и др.

С доклад на тема "Книжовното документално богатство от Възраждането в културната памет на Стара Загора" Доля Чикакчиева участва на 7 и 8 юни в Научна конференция "Българската книга и библиотеките през Възраждането", организирана от библиотека "Зора" - Сливен.

От юни до октомври библиотека "Родина" гостува на книжарница "Хеликон" с изложба "Документалното културно наследство на Европа във фондовете на библиотека "Родина". Представени бяха книги и фотокопия на периодични издания от ХІХ в. На 10 октомври бе открита изложбата "Старите учебници говорят..." - учебници и учебно-помощна литература от края на ХІХ - началото на ХХ век.

На 1 ноември 2005 г. в книжарница "Хеликон" бе представено изданието на библиотеката "Българската възрожденска книга в библиотеките на Стара Загора" (Своден каталог). Библиографският указател включва възрожденските книги, съхранени до наши дни в библиотека "Родина", библиотека "Захарий Княжески", Регионален исторически музей и библиотеката на Старозагорската митрополия. Електронният вариант на изданието можете да видите тук.

Последна промяна: петък, 30 март 2007
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора