Начало arrow Новини arrow Теми, предложени от регистрирани потребители arrow Нова книга   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 петък, 24 май 2024
Нова книга Печат Имейл
вторник, 17 април 2007
Издателска група БЪЛГАРИЯ

представя


Христофор Колумб мореплавателят

от Самюeл Морисън

 

 

Обем 300 стр. Цена 14.99 лв.

С подарък DVD – Христофор Колумб
І и ІІ част, с участието на Фей Дънауей и Гейбриъл Бърн


 

ОТ АВТОРА

Самюeл Морисън:

Животът и пътешествията на Христофор Колумб бяха обект на неугасващ интерес от моя страна в продължение на близо петдесет години. След като изчетох почти всичко, писано по този въпрос, аз стигнах до заключението, че Колумб има нужда от биограф моряк - от човек, който познава корабите и плаването и който е посетил с платноход островите и континента, открити от него. Пътуването до Наветрените и Подветрени острови с катера „Тармигън" през зимата на 1937-1938 г. ми подейства като свеж вятър на кораб, попаднал в безветрие и ме запрати от затишието и плитчините на безполезните догадки в широкия син простор на практиката. И така, с помощта на мистър Пол Хамънд, аз организирах Харвардската колумбианска експедиция, в която влизаха баркентината (тримачтов кораб – Б. пр.) „Капитана" и кечът (малък двумачтов кораб – Б. пр.) „Мери Оутис" - с капитан Д. Стивънс, която в 1939 - 1940 г. прекоси Атлантическия океан от Нова Англия до Лисабон през Азорските острови, посети Уебла, Палос, Кадикс, Порто Санто, Мадейра и Гран Канария и тръгна от Гомера, следвайки колкото се може по-точно курса на Третото пътешествие на Колумб.
Оказахме се на същото място до остров Тринидад, където излязъл и Колумб, продължихме курса му около залива Пария, уточнявайки пункта, където той за пръв път слязъл на континента и го обявил за испанско владение, а след това чрез „Бока" се озовахме в Карибско море и поехме курса на Четвъртото пътешествие на Колумб при залива Дариен. Сетне плавахме около брега на република Панама до Коста Рика и най-накрая стигнахме до Ямайка. През лятото на 1940 г. капитан Стивънс с „Мери Оутис" („Ниня" в нашата експедиция) ме преведе през Бахамските острови покрай цялото крайбрежие и рифовете на Куба, които Колумб изследвал по време на Първото и Второто пътешествие. При други случаи прелитах със самолет до Испаньола и там следвах маршрута на Колумб из острова с кола, пеша и с едно малко корабче, принадлежащо на република Хаити.
В резултат на тези плавания и многогодишни изследвания на документите и печатните материали от тази епоха, през 1942 г. излезе книгата ми „Адмирал на морето-океан - животът на Христофор Колумб”, която получи наградата “Пулицър” за биография.
Писах книгата като моряк, разказвайки за подвизите на онзи, който според мен е бил един от най-великите мореплаватели на всички времена и без съмнение една от най-значимите фигури в човешката история.


ОТ ИЗДАТЕЛСТВОТО

В новата си поредица, озаглавена “Цивилизация”,
ИГ “България” ще предлага на читателите
вълнуващите биографии на исторически личности,
променили света.

Биографичният роман на капитан Самюeл Морисън за живота и делото на Христофор Колумб е литературна сензация, неслучайно спечелила наградата “Пулицър”. Това не е фризираният разказ на “кабинетните навигатори” и “книжните адмирали”, както сам ги нарича авторът, а правдива, достоверна и мъжка история, написана от опитен моряк, дръзнал да повтори легендарните пътешествия на Христофор Колумб.
В същото време биографичният роман на Самюъл Морисън е увлекателен, напрегнат и динамичен, изпълнен с неочаквани обрати и жестоки превратности като самия живот на откривателя на Новия свят. На читателя не е спестено нищо – нито пъстрата историческа картина на епохата, нито върховете и паденията на първооткривателя, нито жестокото отношение на испанците към невинните деца на природата, които срещат...
Това е книга, в която документалното и художественото се преплитат, за да сътворят биографичен шедьовър, посветен на една от най-великите личности в световната история – адмиралът на морето-океан Христофор Колумб.

 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора