Начало arrow Новини arrow Библиотека Родина arrow Директорката на библиотека Родина за посещението си в САЩ   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 събота, 25 май 2024
Директорката на библиотека Родина за посещението си в САЩ Печат Имейл
неделя, 10 декември 2006


Директорката на библиотека Родина: В САЩ ограмотяват и бебетата. Слепи четат в интернет

Библиотеки, четене, ограмотяване - по тези параграфи Слава Драганова, директорка на старозагорската библиотека „Родина", се съмнява, че ще ги стигнем американците. Причината е, че това е държавна и местна политика. Наскоро Слава Драганова бе в състава на българска група делегати на годишната конференция на Американската асоциация на библиотеките по покана и изцяло на разноските на Държавния департамент на САЩ. В нея са участвали над 20 000 души, като 800 са били чуждестранни делегати от цял свят.
20 000 души са умували какви ще бъдат библиотеките на XXI век. Основната идея е категорична: библиотечно-информационно обслужване на гражданите от ранна детска възраст до дълбока старост. Заедно с това дигитализиране на старите фондове на библиотеките. Това ще рече да се сканира един роман, който в интернет да се чете с различни програми, даже и от слепи. „Всъщност те го правят, разказва Слава, като отварят библиотеките за всякакъв род потребители. Имат програми например по четене за деца и възрастни. В такъв курс видях как майка влезе с двегодишно дете и с бебе в количка, седна на земята, взе бебето в скута си, по-голямото седна до майка си. Включиха се по средата на занятието, което бе обявено от 14 до 17 часа по програма за изучаване на английската азбука. Залата беше без столове, с много дебел мокет и училищна дъска, компютър с мултимедия.
Библиотекарка показваше латинската буква „В" и думите, свързани с нея. И също като в детска градина им рецитираше стихотворения, правеше изречения с думите. Вътре не се чуваше звук и всички деца и възрастни повтаряха след нея. Е, който може повтаря, който не може - слуша. Малкият човек слуша.
В САЩ по специални програми, още с раждането на детето, библиотечна делегация от двама души връчва на родилката читателска карта на бебето. Майката знае, че още от 5-ия месец на бебето може да взема от библиотеката аудио материали, книжки с дебели корици за игра, да включва детето в такива образователни занятия. Така че то е читател от рождената си дата. Погрешно е да се мисли, че ние сме много изостанали. Трябва да се знае, че нашите специалисти са не по-малко добри от американските. Това, което като автоматизация е въведено при тях, ние за много по-кратко време го направихме при нас. Разликата е в това, че библиотеките у нас не са приоритет." Американската връзка на старозагорската библиотека „Родина" е от 2001 г., когато е включена в проекта „Библиотеки партньори" и става партньор на щатската библиотека в Денвър, щата Колорадо. През 2003 г. „Родина" е включена в проекта „ABLE" с възможност да разкрие обществено-информационен център. Директор на този проект е сенаторът Боб Андерсън. Когато разбира, че българи са поканени от Държавния департамент за една седмица, казва, че седем дни са крайно недостатъчни и при това само в един град да се добие представа за американските библиотеки. И тогава този влюбен в България човек урежда чрез неговата асоциация разноските на шестимата български библиотекари за още четири дни в щата Айова, от който той е избран за сенатор. И при това става екскурзовод на българите.
А защо е това специално отношение към българската група?
„Американците - казва Слава Драганова - са много впечатлени от българската история, от българската култура. Хората, които го знаят, го изтъкват и го повтарят навсякъде. Занесох две бутилки ритуално вино „8000 години Стара Загора". Едната подарих на Боб Андерсън. Той много пъти е идвал в България и в Стара Загора, познава нейната история. Но остана безкрайно впечатлен от това, което в Стара Загора са направили с тази рекламна бутилка вино. Видяхме нощно Чикаго от 106-етажна сграда. Това е, което никога няма да забравя. Както и чистотата в Америка. В Чикаго кланиците от Алековия пътепис „До Чикаго и назад" вече ги няма. Но има паметник на Алеко пред университетската библиотека в Чикаго".

Вестник Национална бизнес поща, бр. 29, 18.07.2005

Последна промяна: четвъртък, 28 декември 2006
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора