Начало arrow Новини arrow Проекти и програми arrow Споделени мисли за проект   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 сряда, 17 юли 2024
Споделени мисли за проект Печат Имейл
вторник, 12 декември 2006
РЕГИОНАЛЕН ФОРУМ "ЧИТАЛИЩАТА И МЕСТНОТО РАЗВИТИЕ" СЛИВЕН, 19 март 2003 г.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ЛЮДМИЛА БОРИСОВА
СДРУЖЕНИЕ "СВОБОДЕН ДА ИЗБИРАШ"


   В една китайска мъдрост се казва, че "И най-дългото пътуване започва с първата крачка."

   Знаете ли колко е трудно човек да промени отношението към самия себе си? Повярвайте ми, наистина е така, трябваше ми доста време, за да го осъзная. Борех се, но се чувствах сама, докато не научих, че има и други хора като мен, които вече знаеха начина, по който да водят борбата си, начини с които да се въздейства на хората. Усещането, че и други хора като мен преодоляват същите проблеми ме накара да осмисля своя избор - пътят към независимия живот.
   Нещата не са чак толкова сложни. От омразата се преминава към себепознанието. Преди да бъда същество с физически или сензорни увреждания, аз съм човек ­ а всеки човек притежава огромна сила. Не е за вярване, нали. Човек С Увреждания и огромна сила. Аз си мисля, че силата ми е толкова голяма, колкото реша да бъде. Да мисля така е едно, да съм убедена в това е малко по-различно, а да убедя в това някой друг е още по-различно. И така, мисля, че имам сила ­ а какво да правя с нея? Какъв е смисълът на живота в това общество, в тази цивилизация, на тази планета за една жена с Увреждане?
   Най-голямото затруднение за мен е било, че моето увреждане не е нещо, което мога да скрия. Всеки забелязва първоначално външния ми вид и веднага си правят заключения - тяхната преценка за мен е, че съм нежна и не особено умна. Но преодолеят ли своите предубеждения, тогава откриват истинската ми същност. Е, намират се и такива хора, които да се решат да повярват на някого с физическо увреждане.

   Проект "Отворени врати" на читалище "Родина" - Стара Загора допринесе извънредно много за развитието ми от всеки един аспект. Той ми даде шанса, който малко хора с физически увреждания са имали щастието да опитат - а именно "потопяването" ми в обща среда и възможността да видя нещата и от двете страни. Знаете ли колко се страхувах да предприема тази стъпка. Интересното бе, че същата година бях решила да предприема и друга стъпка, от която също ужасно се страхувах - да кандидатствам с приемен изпит и то в специалност, в която да се чувствам полезна с нещо на хора като мен. Така в един момент се получи, че всеки ден сменях три среди - тази в дома за хора с физически увреждания, сред състудентите си и сред колегите от читалище "Родина".
   Трудно се преодолява психологическата бариера, защото това, което те е подтискало години наред излиза много бавно на повърхността. Интересното е, че преди да попадна в (как да го нарека) такава ситуация, аз бях предприела с мои приятели да видя 7-те рилски езера. Който е ходил, знае че от Паничище до първата хижа са около 6-7 км асфалтиран път. Но до следващата хижа са вече "кози" пътеки. Трябва да ви кажа, че толкова много се изморих, че се съмнявах, че ще видя красотата на езерата. Точно до "Бъбрека" и"Окото" вече нямах сили да продължа, но все пак бях удовлетворена, защото така, както се стремиш да изкатериш пътя до това, което желаеш да видиш, така и в живота трябва да преодолееш някои неща, за да разбереш, че има нещо повече от твоето физическо "Аз".
   Друго интересно нещо, което забелязах, че хората без видими физически проблеми са по-склонни в даден момент да те приемат, отколкото самият човек с увреждане. Така, както от човека с увреждане се изисква да даде възможност на отсрещния да свикне с него, така и на наречения здрав човек също му трябва време. Получава се това, че от навика да бъде обгрижван и от изградения медицински модел човекът с увреждане живее с мисълта, че хората са му длъжни и те трябва да правят нещо за него, от друга страна на човека без увреждане се пада нелеката задача да попадне в неловка ситуация поради това, че не е информиран достатъчно за потребностите на тези хора и, че не е имал възможността да общува с тях, тъй като просто не ги е виждал по улиците и не би могъл да знае, че те не излизат поради недостъпността на средата, в която се намират.
   Проект "Отворени врати" някак си "дойде" навреме, за да изиграе роля, както в моя живот, така и в живота на други хора с увреждания, които са готови да поемат сами отговорност за себе си, доколкото им позволяват условията около тях. За бързото ми психологическо преодоляване ми помогна много екипа в библиотека "Родина", просто те бяха хора, готови за промяна и решени да направят всичко според силите си. Ами сега те дори не се сещат да ме съжаляват.
   Работата ми по проекта ме научи на много неща - търпение, отговорност, съпричастност, в известен смисъл и дори на стил на общуване, чрез който успях да привлека и други хора с увреждания, които разбраха, че могат и са полезни по някакъв начин. Чрез проекта се надяваха контактите им с външния свят да станат по-близки или най-малкото, промяната на нагласите спрямо тях да стане по-позитивна. Аз самата бях объркана много в началото, поради тази причина проведох много разговори с хора като мен и с хора без физически проблеми. Трудности в общуването изпитваха и едните и другите.
   Постепенно по време на проекта се усети значителна промяна в отношенията между редовните читатели и редовните потребители към ИЦХУ, и от двете страни откриха колко сходни са проблемите им, въпреки разликата във визията. Сега дори се шегуват помежду си, без сянка на притеснение и смущение.
   По време на проекта имах възможност да организирам и участвам в Образователно-информационния цикъл "Помощ за самопомощ", предназначен за целевата група, който включваше следните теми:

1. "Преференции за работодатели при наемане на работа на ХФУ. Бюрото по труда и Омбудсман в услуга на ЦГ";
2. "Петдневен мотивационен психотренинг за активно търсене на работа от ХФУ";
3. "Независимият живот на хората с увреждания - кауза за самоорганизиране";
4. Придобивки и социални услуги за хората с увреждания;
5. Здравно осигуряване и медицински услуги за хората с увреждания;
6. Пенсии за инвалидност;
7. Двудневно обучение на тема "Общодостъпна архитектурна и селищна среда" в два модула: "Що е достъпност" и "ОДИТ по достъпност" с практически задачи.

   На проведените срещи по принцип цифрата на присъстващите варираше между 10-20 човека, в зависимост от интереса към дадена тема. Хората проявяваха повече интерес към теми, касаещи житейски проблеми, като здравеопазване, пенсионно осигуряване, достъпност. По-слаб бе интересът към самоорганизация, защото не всеки разбираше смисъла на философията за Независимия живот. Като цяло срещите предизвикаха интерес и позитивни отзиви от хората, те дадоха мнение, че такива срещи трябва да се провеждат по-често, тъй като човек по този начин получава адекватна и актуална информация и се чувства способен да реагира на промените.
   По предложение на координатора на Проекта се изготви списък с дейности, възможни за упражняване като надомна работа в ДХФУ, който чрез посредничеството на ИЦ за ХФУ е предаден в ДБТ за проучване на фирми, готови да предложат работни оферти. За съжаление отзивът на 90% от работодателите бе негативен.
Освен предвидените срещи се проведоха и други, които изникнаха по време на проекта и които се осъществиха благодарение на активността от страна на хората с увреждания.

1. Среща-дискусия по следните теми: Ефективни методи за борба срещу дискриминацията; Европейското законодателство и неговото приложение; Законодателство и практики в България. Тя се състоя в Клуб "Отворено Общество" на 17 юни 2003 г. Поканените от ИЦ хора с физически увреждания взеха отношение по въпросите свързани с липсата на достъпност като основен момент дискриминиращ хората с увреждания.
2. Среща на тема "Спорт и свободно време", организирана от Обществен Дарителски Фонд (ОДФ) на 31.07.2003 г. Измежду засегнатите теми, касаещи спортната дейност в града се разгледа и възможността да се пригоди спортната зала на ДЗУ Стара Загора и за ползване от хора с физически увреждания.
3. Имах и прекрасната възможност да участвам в обучение по Социална работа с групи и общности, което се организира от Проект "Читалища" на 21-23 април 2003 г. в гр. София в х-л "Шипка". Беше много интересно, защото разбрах, че читалищата също могат да изиграят голяма роля за интегрирането не само на хора с увреждания, но и да помагат на деца в неравностойно положение, на жени застрашени от домашно насилие, на хора в преклонна възраст, които ние забързани в ежедневието си забравяме. Аз от своя страна се научих на това как да правя постепенните стъпки към осъществяването на някое начинание. Накрая дори (в лицето на Стели Петева) ме изненадаха с подарък по случай рождения ми ден, който съвпадна с деня на тръгването ни. Бях очарована от желанието на хората да помогнат и да се научат как да го правят.

   Това показва, че не само от страна хората с увреждания, но и от страна на институциите възниква интерес към техните потребности. Както се казва в една поговорка: "МОЖЕ ДА НЕ ЧУЯТ КВАКАНЕТО НА ЕДНА ЖАБА, НО НЕ МОГАТ ДА ОСТАНАТ ГЛУХИ ЗА ЖАБЕШКИЯ ХОР!"

 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
В момента на сайта има 1 гост онлайн
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора