Начало arrow Новини arrow Библиотека Родина arrow Покана за Маратон на четенето 2012   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 понеделник, 27 май 2024
Покана за Маратон на четенето 2012 Печат Имейл
неделя, 01 април 2012
 
Уважаеми читатели и приятели,
Библиотека „Родина” за седма поредна година Ви кани да се включите в Маратона на четенето, който е посветен на Международния ден на детската книга – 2 април, и на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Празникът се чества от 1996 г.по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето и образованието за развитието на личността. Датата е избрана неслучайно – това е рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес.
През 2006 г. Асоциация „Българска книга”, Съюзът на библиотечните работници и Министерство на културата обединиха усилия за провеждането на първата Национална кампания „Четяща България”. Оттогава Библиотека „Родина” и Стара Загора активно се включва във всеки празник на четящите хора, защото вярваме, че феноменът на четенето, свързан с магията на словото, е най-творческият фактор, движещ човешката мисъл напред. Четенето не знае възрастови граници и е път към знанието през целия живот, път към създаване на човешки общности със споделени ценности от най-ранна детска възраст. Прочитането на приказка на малкото дете, споделянето на прочетени на един дъх страници с приятелите в училище създава близост, топлина, гради по-добри взаимоотношения между съмишленици.

Четете на глас, Четете заедно, Четете на приятел!

Маратонът „Четяща Стара Загора” ще се проведе на 23 април 2012 г. (понеделник) от 8:00 до 20:00 часа с подкрепата на общинската администрация, на местните медии, на културните и образователните институции в града. Участието в него е доброволно, а начина избирате Вие!

Библиотека „Родина” предлага настоящото издание на маратона да премине под надслов „Стара Загора чете Алиса”. Идеята е – в рамките на деня на градски хепънинг да се прочете щафетно любимият на малки и големи роман на Луис Карол „Алиса в Страната на чудесата”.
На 7 юли в Оксфорд ще бъде отбелязан Денят на Алиса, който е посветен на героинята от книгата на Луис Карол. Именно в Оксфордския университет преди 150 години през юли 1862 г. английският математик Чарлс Лутуидж Доджсън, известен като Луис Карол, е замислил удивителната история за 10-годишната Алиса Лидъл.
„Алиса в Страната на чудесата“ (оригиналното название е Alice's Adventures in Wonderland) излиза през 1965. Романът е смятан за един от най-характерните представители на литературния нонсенс и неговите повествователни линия и структура оказват огромно влияние върху жанровото развитие на фентъзито. „Алиса в Страната на чудесата“ играе с правилата на логиката по начин, който я превръща в любимо четиво на поколения деца и възрастни. Продължението на книгата е романът „Алиса в Огледалния свят“, който излиза през 1871 година.

 Библиотека „Родина” и Община Стара Загора канят всички училища,  културни институти, читалища и неправителствени организации, съюзи, клубове, медии и редакции; малки и големи фирми; поети и писатели, журналисти, художници, артисти, учени и граждани да се включат със свои представители в прочита на Алиса. Дайте свобода на въображението си и в съпътстващите инициативи и във Вашите авторски прояви – дискусии, конкурси, прожекции на филми и презентации…

Станете „сцена”, „трибуна” и „диктори” на Четенето!

Програмата на Маратона „Четяща Стара Загора” може да бъде обогатена и със събития, свързани с:
22 април – Денят на Земята
24 април – Международен ден на младежката солидарност
26 април – Международен ден на интелектуалната собственост

Ако приемете поканата за участие със собствена инициатива, или искате да се включите във вече организираните, молим да ни информирате най-късно до 18 април (сряда) за мястото, часа и темата на вашите прояви на тел.: 0884 477 913 Красимира Лекова, 0886 463731 Слава Драганова или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. , за да станат част от националната програма „България чете”, инициирана от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация и да бъдат анонсирани чрез ТВ Стара Загора, Радио Стара Загора, в. Национална бизнес поща, в. Старозагорски новини; чрез сайта на библиотека „Родина” www.rodina-bg.org, на страницата ни във Фейсбук - Библиотека Родина Стара Загора и на сайта на Община Стара Загора www.city.starazagora.net.

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки в библиотеката на адрес: Стара Загора, бул. Руски 17, или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. . Резултатите от Маратона в община Стара Загора ще бъдат публикувани в библиотечния сайт www.rodina-bg.org и в социалните мрежи.

Приемете предизвикателството и нека всички заедно поощрим похода на читателите към книгите, нека да върнем любовта на хората към хубавото слово и към духовните ценности! Нека създадем заедно с Вас един незабравим априлски маратон – празник на книгите и четящите хора!

                                                                           За организаторите: Слава Драганова, директор на библиотека „Родина”

Последна промяна: четвъртък, 19 април 2012
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора