Начало arrow Новини arrow Теми, предложени от регистрирани потребители arrow Поетична вечер в НЧ Пробуда - Ямбол   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 вторник, 21 май 2024
Поетична вечер в НЧ Пробуда - Ямбол Печат Имейл
сряда, 07 април 2010

За пореден път читалище „Пробуда” – Ямбол събра любителите на поезията в уютната обстановка на камерна зала. Този път гостите бяха от вечно съперничещите си съседни градове – Ямбол и Сливен. Представител на нашия град бе г-жа Анка Димитрова, а на Сливен – Антон Ганчев – Дядо Тони. Специални гости бяха – Атанас Цонков –литературен критик, главен редактор на сп. „Жажда” и редактор на книгите на Дядо Тони, г-н Милко Димитров – директор на пансион за стари хора – Ямбол, социалните работници на дома – Нели Георгиева, Петя Петрова, психологът Елена Аврамова, приятели на поетесата и Радко Стоянов – поет, председател на литературен клуб „Христо Ботев” при Военен клуб – гр. Ямбол и редактор на книгите на Анка Димитрова.
Срещата се проведе в дните на най-светлия християнски празник – Великден. При откриването й секретарят на читалището г-жа Генка Богданова поздрави всички присъстващи с Възкресение Христово….”Ние ви предлагаме още един малък празник за отворените ни за светлина и жадни за красота човешки души” – каза тя.
И двамата гости са на достолепна възраст – 85 г. – дядо Тони и 75 години – Анка Димитрова, но с млади сърца, чиято творческа мисъл ражда красиви стихове.
Гостенката ни е родена в китното балканско градче Панагюрище. Агроном по професия, живяла на различни места – родния, бунтовнически град Панагюрище, Стара Загора, Пловдив и Ямбол, с което тя сама се пошегува професионално, че се чувства като хибрид. Поезията е любимото хоби на Анка Димитрова от младежките години, но едва в зрялата си възраст дава израз на натрупаните мисли и чувства през годините. Член на СНБП и на ДНЯП.
Поетесата и нейното творчество представи редакторът на книгите й Радко Стоянов.
Издадени са три стихосбирки: „Слънце есенно” – 2006 г.; „Тихи залези” – 2008 г. и „Лебедова песен” – 2009 г.

Аз искам да е златна есен –
красива, щедра и богата,
и мойта лебедова песен
да бъде още дълго пята!

Това е лайтмотивът на последната й стихосбирка и всички стихове са свързани и подчинени на него. В по-голяма част от творчеството на Анка Димитрова лъха тъга и меланхолия. Тя пише за родното място, родината, майката, семейството, приятелите и всичко е написано с мъдрия поглед на изминалия път. Читателят открива, че животът е многолик и труден, но в него има много красота, защото тя е навсякъде – в любовта, в природата… В края на своя анализ Радко Стоянов изказа пожелания за творческо вдъхновение и дълголетие, за да може „лебедовата песен” на поетесата да радва още дълго почитателите й.
Интересно и вълнуващо бе приветствието на директора на Пансиона за стари хора, където живее последните години поетесата. Щастлив е, че има възможност да присъства на този мил празник на поезията, че в дома живеят много активни и интересни хора. В сайта му, който се актуализира редовно, се отразяват всички забележителни моменти, свързани с ежедневието на живущите в дома. И ние сме в крак с модерните технологии, макар че при нас живеят само възрастни хора” – пошегува се той. Създаден е литературен клуб „Петя Дубарова”, чийто творчески колектив е с над 20 – 30 издадени стихосбирки. В него членуват Руска Иванова, Елза Милошева, Славка Любенова, Анка Димитрова, покойните Недялко Динев и Генка Зидарова и др. Г-н Димитров каза още, че се гордее, че е техен съвременник и е съпреживявал техните чувства, които се научил да уважава. Подари на поетесата прекрасно цвете и копие от съобщението за предстоящата среща в читалище „Пробуда”. Топли думи отправи и поднесе цвете с обичта на всички в дома – Нели Георгиева – социален работник. Тя сподели, че са щастливи, че живеят сред тях и се радва, че живущите в дома имат много приятели извън него, сред които е и колективът на читалище „Пробуда”.
Славка Любенова – поетеса и съсед на Анка по стая сподели, че в началото изпитвала неудобство да казва, че живее в дома. Сега се упреква за това и е на мнение, че човек може да бъде личност навсякъде или да бъде никой. В дома, където е толкова спокойно и приятно, има прекрасни условия. Там е намерила най-скъпото за всеки – приятели и другар в живота – Доньо Герганов. Вече не се чувства самотна. Тук е попаднала и в дружеството на писателите. Вече чувства Ямбол като свой втори роден град, като доказателство за това прочете своето стихотворение „Пристан”, посветено на Дом за стари хора – гр. Ямбол. Тя поднесе цвете от сърце на своята приятелка и колежка по перо Анка Димитрова с пожелания за творческо дълголетие и непресъхващ извор на вдъхновение.
И вечният спор Ямбол – Сливен! В отговор на това кой град е по-хубав веднага контрира нашият гост Антон Ганчев със своето стихотворение „Сливен – любов моя”.
Стихове на двамата автори прочетоха библиотекарите Таня Кирова и Таня Генкова, а нежните звуци на виолата на Николай Бетонов в хармония с тях стигаше до сърцата на слушателите. Антон Ганчев поднесе на двете цвете в знак на признателност за емоционално поднесените стихове. Цвете имаше, разбира се, и за колежката по хоби – Анка Димитрова.
След представянето на дамата, дойде ред и на кавалера. Антон Ганчев, приел псевдонима Дядо Тони, е роден в град Плевен. Произхожда от интелигентно семейство (на учителката Райна Георгиева). На дванадесет години публикува за първи път в детското вестниче „Въздържателче” под редакцията на известната поетеса Калина Малина първото си стихотворение „Китни май”. Предаден е на грижите на своята баба в София, от която е отгледан. Учи в Първа мъжка гимназия. Продължава да пише стихове. Активен участник е в бригадирското движение, откъдето черпи сюжети за своето творчество. Публикува във в. „Народна младеж”, в. „Вечерни новини” и други столични вестници. Студентските години и тези на професионална реализация след тях са време на епизодични литературни занимания до срещата с неговата съпруга Пенка, на която посвещава цялото си поетично творчество. През 2007 г. ИК „Жажда” – Сливен отпечатва първата му книга „Само ти, любов” – лирика, а през 2009 г. със следващата „С крилете на Пегас” поетът отбелязва своя осемдесет и пети рожден ден.
Това е втората среща с поета и твореца Антон Ганчев – той гостува вече при литературния мост между поети Ямбол – Сливен – Варна. Неговите стихове веднага се откроиха сред творбите, които чухме. Родени от силни и неподправени чувства, изящни и силно въздействащи, приличаха на „прочувствени въздишки, на бисерни сълзици”. Силното впечатление от неговата поезия е поводът да бъде поканен от ръководството на читалище „Пробуда” и ДНЯП – Ямбол. Заедно със стиховете на поета се усмихваме, обичаме, плачем и тъгуваме. Изпитваме болка и разочарование, радваме се на звездите, децата, слънцето, птиците, цветята. Той докосва най-нежните струни на душите ни. Твореца и поета представи Атанас Цонков – редактор на книгите му. Поезията му впечатлява с хармонията и ритмиката, с яснотата на внушенията и богатството на метафорите. В книгата „С крилете на Пегас” от 239 страници са включени творби от ранния и по-късен период на автора. Съдържа, както поезия, така и белетристичното му творчество – есета, фейлетони и разкази, в които се познава щриха на поета. Стиховете му са заредени с видения, емоционален заряд и темперамент, носят чувства и въздействие, интимни по своята същност. Те са поздравление, любов и добродетел, към свещената обич към ближния, към човека с главно Ч. Ярко изразената гражданска позиция на автора прозира от цялото му творчество. Стиховете му са с адресати!
За всеки читател е удоволствие да седне с неговите книги и се потопи в необятния свят на поета и твореца – Антон Ганчев – дядо Тони.
Генка Богданова сподели, че е изчакала тази празнична среща, за да връчи юбилейни медали на Анка Димитрова и Славка Любенова от ДНП – София във връзка с кръглите им годишнини.

НЧ „Пробуда” – Ямбол
Таня Кирова

НЧ Пробуда - Ямбол НЧ Пробуда - Ямбол
НЧ Пробуда - Ямбол


Последна промяна: сряда, 07 април 2010
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора