Начало arrow Новини arrow Стара Загора arrow 115 г. от залесяването на парк „Аязмото” (Програма)   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 четвъртък, 13 юни 2024
115 г. от залесяването на парк „Аязмото” (Програма) Печат Имейл
вторник, 16 февруари 2010

 

115 години от залесяването на Парк „Митрополит Методий Кусев”
(Парк „Аязмото”)


 
ПРОГРАМА

16-27 февруари 2010 г.
 
 
 
16 февруари (вторник)

11:00 ч., РБ”Захарий Княжески” – Откриване на изложба „115 години Парк „М. М. Кусев – екзотика, красота, отдих /ЕКО/” на ландш. арх. Тенко Дянков и изложба на книги от фонда на библиотеката за живота и делото на Митрополит Методий Кусев, за ландшафтна архитектура, паркостроене и др.

11:30 ч., РБ”Захарий Княжески” - Среща на ландш. архитекти Тенко Дянков и Иванка Минчева с ученици от ПГСАГ „Любор Байер” (пециалност „архитектура”) и от СОУ ”Васил Левски” на тема „Парк „Аязмото” – минало, настояще и бъдеще”.

17 февруари (сряда)
13:30 ч. – Ландшафните архитекти Тенко Дянков и Иванка Минчева гостуват на ученици от VІІ клас в VІІ основно училище „Митрополит Методий Кусев”.

18 февруари (четвъртък)
11:00 ч. – Ландшафните архитекти Тенко Дянков и Иванка Минчева гостуват на ученици от VІІ клас във ІІ основно училище „П. Р. Славейков”.

Във фоайето на Библиотека „Родина” може да разгледате изложба с печатни издания за Парк „Митрополит Методий Кусев” (Парк „Аязмото”).
 
Библиотека „Родина” ще издаде цветен флаер с библиография за Парка-емблема на Стара Загора.

23 февруари (вторник)
12:30 ч., ІХ основно училище – Детски отдел на Библиотека „Родина” организира интересна беседа с децата от 4-те класове на училището и ландш. арх. Тенко Дянков на тема „Приказното зелено богатство на Парк „Аязмото”.

24 февруари (сряда)
10:00 ч. - Община Стара Загора инициира „Училища за професии” с посещение на деца от VІ основно училище „Свети Никола” (4 клас) в разсадника на фирма „Интродукция” ЕООД – с. Арнаутито, и среща със собственика Динко Георгиев.

25 февруари (четвъртък)
11:30 ч., зала „Детско творчество” на Художествена галерия, Стара Загора – директорът на галерията Марин Добрев ще има среща и беседа с ученици от ІІ основно училище „П. Р. Славейков” на тема „Аязмото в творчеството на художниците”.

27 февруари (събота)
 
10:00 ч. – Поднасяне на цветя пред Паметника на Митрополит Методий Кусев.

10:15 ч., източната бариера – Начало на залесяване, организирано от Община Стара Загора, Съюз на ландшафтните архитекти - Стара Загора, Младежки общински съвет и др. Почистване на част от парка от членовете на Туристическото дружество „Сърнена гора” и Младежкия общински съвет - Стара Загора.

Специалисти на Регионален исторически музей – Стара Загора, ще участват с материали по темата за създаването на Парк „Аязмото” в рубрики на местните и национални медии.
 
 
История на залесяването:

На 28 февруари 1895 г. Митрополит Методий Кусев засадил собственоръчно първите борчета на Ахмак баир и като апостол положил основите на грандиозната си екологическа програма в своята епархия.

Ето как започва осъществяването на мечтата за Аязмото, разказват очевидци тогава:
“В утрото на 28 февруари 1895 г. голяма група граждани с лопати и търнокопи в ръце или на рамо се отправиха към върха на аязменския хълм, наречен вече хълм “Св. Борис”. Начело на групата беше Величкият епископ, управляващ Старозагорската епархия Методий Кусев. И той носеше търнокоп. Когато стигнаха билото на хълма видяха там куп дръвчета за засаждане и очертан широк кръг. Всички наобиколиха Дядо Методий и го попитаха какво да правят. Методий се прекръсти, направи знак за благослов върху кръга и каза: „Чада мои, започваме голямо дело! Дано Бог ни даде време и сили да го довършим! Този кръг определя мястото, където може да ви се стори невъзможно, но ще бъде построен фонтан, който ще освежава въздуха наоколо. Виждате и куп фиданки, които ще засадим. Най-отгоре са кипарисите. Тази година се навършват 25 години от създаването на Българската екзархия. Нека по този случай да засадим около кръга кипариси, та да отдадем заслуженото на този юбилей и сетне да продължим засаждането.”

През 1897 г. дядо Методий иска чрез тогавашното Министерство на външните работи и изповеданията да му се доставят горски и декоративни фиданки от Франция, Испания и Мала Азия. В следващите години чрез частни фирми се доставят голям брой чуждоземни дървесни и храстови видове, предимно южни и субтропични - хималайски бор, евкалипти, кедри, криптомерия, гръцка ела, испанска ела, паламудов дъб и др. И така залесяването, започнало отначало съвсем скромно, по-сетне се разраства и достига по 70-80 дка годишно още през 1899 г. – твърде голяма за онова време площ.

За периода до Първата световна война на Аязмото са създадени повече от 500 дка горски култури. След това работата продължава, като интересът на залесителите се насочва и на изток, по баира Казлера, и на север, където се обхващат още по-големи площи.

Според една легенда, по времето на княз Борис Първи в Стара Загора властвал боляринът Цоло, който имал дъщеря на име Цветана. Цветана се разболяла от тежка болест и баща й се съгласил тя да бъде лекувана от лекари християни – негови пленници. Покръстили Цветана в извора на Аязмото и я нарекли с християнското име Теодора. Като по чудо в момента на покръстването - момичето оздравяло.
 
След официалното приемане на християнството в България, в тази местност бил построен параклис, а по-късно съществуващата и до момента църквичка. Дали й името на Светията-мъченик Теодор Тирон, поради чудното оздравяване на кръстената на него княгиня Теодора.

Според изследванията на митрополит Методий Кусев на Аязмото бил покръстен и княз Борис Първи, с което се поставило началото на приемането на християнството като официална религия в България.

Парк Аязмото получава името си от българското християнско население и означава лечебен извор. “Аязмото” е любимо място на старозагорци за отдих на открито. Паркът е разположен по южния склон на Сърнена Средна гора и заема площ от 3200 дка, заети от разнообразни видове широколистни и иглолистни дървета и храсти. Част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение. Предлага голямо разнообразие от алеи и пътеки. Дом е за повече от 50 вида екзотични дървета и храсти от най-различни части на света. Особен интерес представляват алепския бор, алепския дъб, лавровото дърво, моливното дърво, райската ябълка, гинко билоба и др. Специфична част на парковата инфраструктура са местата за спорт (4 игрища за бадминтон, тенис кортове и едно многофункционално спортно игрище), детските площадки, летният театър. На територията на парка се намира сградата на обсерваторията на БАН, параклис “Св.Теодор Тирон”. Има малък хотел с ресторант и кафе. Особена атракция са зоопаркът, разположен на площ от 30 дка и залата на смеха. Парк „Аязмото” е сърцето и белите дробове на Стара Загора.


ПРЕСЦЕНТЪР ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА
 
Последна промяна: вторник, 16 февруари 2010
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора