Начало arrow Новини arrow Теми, предложени от регистрирани потребители arrow Изложба на художника Цветан Казанджиев В НЧ Пробуда - Ямбол   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 вторник, 21 май 2024
Изложба на художника Цветан Казанджиев В НЧ Пробуда - Ямбол Печат Имейл
петък, 16 октомври 2009

През октомври 2009 г. за четвърти пореден път в арт-салона на читалище „Пробуда” бе открита изложба на известния ямболски художник Цветан Казанджиев. Много негови приятели, колеги художници, изкуствоведи, издатели почетоха с присъствието си художника. Тук бяха и Таня Димитрова – областен управител, зам.-областният управител Димитър Иванов, специалисти от община Ямбол и др.
Цветан Казанджиев е роден на 17 октомври 1960 г. в град Ямбол. Член на Съюза на българските художници – секция „Графика” от 1989 г.
От 1985 г. излага в страната и чужбина. Има участия в над 70 международни изложби на графиката, самостоятелни изложби в Испания, Япония и Словения и награди от България, Полша, Испания, Франция, Япония, Тайван и Корея. На Националната художествена изложба Приятели на морето – 2006 получава наградата за графика. Носител е на 12 престижни награди на наши и чужди форуми на изкуството.
Графиките, рисунките и живописните платна на Цветан Казанджиев са много високо оценени от художествените критици. Негови графики са притежание на галерии, музеи и частни колекции на ценители на неговото изкуство у нас и зад граница. Работи и живее в град Ямбол. Член е на СБХ. Цветан Казанджиев използва разнообразна техника при реализиране на творческите си идеи. Технологията на неговите рисунки е уникална, съчетаването на релеф (преге), метална плоча (която отпечатва на графична преса върху ръчна хартия) и оформянето на рисунката с помощта на цветни моливи и пастел прави рисунката автентична и оригинална.

Критиката за него:
"Той е първичен и в следващия момент безкрайно деликатен, някъде звучи реквием, другаде ангелски песнопения, някъде светът е в мига преди Великия взрив, другаде е облян от светлината на абсолютното съвършенство и покой. Но никога безразличен."
Професор Иван Газдов – друг ямболски художник за неговите рисунки: "…те са отделен свят от творчеството на художника. Композициите са един възел от центробежни графични елементи, атакуващи съзнанието и същевременно доставящи му естетическа наслада.Динамиката на щриха създава усещането за стопкадриране, което е структура с минало и близко бъдеще. Но точно този избор на вихрения път на рисунката е личният образ на художника, неговата сила и мисъл. Зрителят възприема естетическия свят с лекота и остава щастлив. Това е успехът на художника Цветан Казанджиев, един млад виртуоз и автор с голям потенциал."
"В известен смисъл платната на Цветан Казанджиев са като прозорци към други светове. Понякога той като че ли иска да ни каже, че тези светове са по-реални от света, в който живеем."
"Този художник е колкото космополитен, толкова и национален. Очевидно дори на подсъзнателно равнище той възприема посланията на българския фолклор, огъня на отечествените ритми, шевици, багри и интонации, свети със завладяваща светлина в неговите духовни пейзажи."

Рисунки и графики, излезли изпод неговата ръка, през цялата година са на вниманието на приятели и ценители в кафене "Безистен". Без вълнение той е отказал предложения за работа във Виена, Италия и Испания.
Пет международни награди за графика от страната на коридата пази в колекцията си Цветан Казанджиев. След конкурс е бил 2 месеца на специализация в Париж, където е подредил самостоятелна изложба. Отличия от цял свят е събрал ямболският художник. Бил е на Първото международно биенале на графиката в Истанбул, с Димо Колибаров грабнали отличия от форум, посветен на малката графика в Китай, в индийския град Бопал, който е трети по големина в азиатската държава.
Цветан Казанджиев споделя, че не обича да пътува.
Вместо него пътуват творбите му  в домовете и сейфовете на познавачи у нас и в чужбина, в музеи и известни галерии.

Таня Кирова

 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора