Начало arrow Новини arrow Теми, предложени от регистрирани потребители arrow Поход на свободата 2009 - Страсбург   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 четвъртък, 23 май 2024
Поход на свободата 2009 - Страсбург Печат Имейл
петък, 25 септември 2009
Тоня Димитрова и Людмила Борисова от Стара Загора бяха сред 25 български участници в четвъртото издание на „Похода на свободата - Страсбург”, което дава възможност на онези, които вземат решения в Европейския съюз, да се срещнат с хора с увреждания от цяла Европа и да се запознаят с потребностите им през призмата на независимия живот. Деинституционализация, лична помощ, финансиране на независимия живот по линия на международното развитие и ратификация на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания са само част от исканията на Европейската мрежа за независим живот.

В периода 14 - 17 септември 2009 се проведоха редица срещи и семинари, като основни теми бяха: Личната помощ като законно човешко право; тематични срещи: "Независимият живот като човешко право" с водещ Хорст Фрее - юрист, правозащитник, инициатор на личната помощ в Германия, понастоящем съдия. "Незамисим живот с лична помощ", водена от Адолф Рацка - гуруто на движението за НЖ с невероятен опит. "Правото на независим живот в общността" с водещ Джон Еванс, лидер в областта от Великобритания; също с много опит в застъпничеството за независим живот, лична помощ и осигуряване на равни възможности.

На 16 септември 400 човека с увреждания от над 21 страни минаха по улиците на Страсбург, за да стигнат до Европейския парламент. Там се състоя среща с Йежи Бузек, председател на Европейския парламент, на която му бяха предадени исканията от страна на Европейската мрежа за независим живот.

Българската група, която участва за втори път в тази европейска инициатива, организирана от Центъра за независим живот и с финансовата подкрепа на Европейската комисия и кооператива УЛОБА в Норвегия, се срещна с родните евродепутати в Европейският парламент. На срещата основно се акцентира върху Личната помощ като законно човешко право на хората с увреждания и възможностите за Ратифициране на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. В срещата участваха Илияна Найденова Иванова, Владимир Андреев Уручев, Мария Иванова Неделчева, Андрей Ковачев, Антония Стефанова Първанова, Станимир Илчев, Евгени Захариев Кирилов, Илияна Малинова Йотова, Кристиан Иванов Вигенин, Владко Тодоров Панайотов, Метин Хюсеин Казак, Филиз Хакъева Хюсменова, Надежда Михайлова.
Настояхме пред тях за съдействие пред българския законодател да приеме Закон за личната помощ като силна крачка напред и в името на човешките ни права като българи с увреждания.

Искания на
Европейската мрежа за независим живот

1. Ние, хората с увреждания от Европейската мрежа за независим живот, призоваваме Европейската общност да гарантира, че независимият живот ще има ключова роля в политиките на Европейския съюз, както е заявено в Стратегията на ЕС по уврежданията, в Плана за действие по уврежданията и в чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, както и във Факултативния протокол към нея.

2. Настояваме Европейската общност да засили подкрепата си за широко прилагане на услуги в общността, за да се постигне пълна деинституционализация на хората с увреждания в цяла Европа.

3. Призоваваме за по-енергично и ускорено въвеждане на личната помощ като основно човешко право на хората с увреждания и гаранция за възможността им да водят независим живот.

4. Настояваме правото на свободно придвижване също да бъде гарантирано като се въведе и трансгранична приложимост на личната помощ.

5. Настояваме също така 5% от европейското финансиране на инициативи за международно развитие да бъде насочено към програми за независим живот в развиващите се страни.

6. Призоваваме Европейската общност да ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, да подпише и ратифицира Факултативния протокол към нея, така че всички разпоредби в тях да станат част от политиките и регулациите на Европейския съюз. В тази връзка е неизбежно и оказването на натиск върху институциите и представителите на страните-членки да транспонират максимално бързо разпоредбите на Конвенцията в националните си закони.

7. Настояваме да бъде приета специална директива по уврежданията, с която да се защитят правата и придобивките на хората с увреждания навсякъде в Европа.

8. Ние, хората с увреждания и нашите организации трябва да бъдем въвлечени във всички етапи от вземането на политически решения – планиране, изпълнение и оценка.

НИЩО ЗА НАС БЕЗ НАС!

Последна промяна: петък, 25 септември 2009
 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора