Начало arrow Новини arrow Културен афиш arrow Концерт на Николай Оржак - тувинско гърлено обертоново пеене   English
Детска библиотека
Основно меню
Начало
Библиотека Родина
Новини
Проекти и програми
Нови книги
Периодика 2013
Американски кът
За Вас, ученици
Издания
Дигитална библиотека
Читалище Родина
----------
Стара Загора
Култура
Образование
Социални дейности
Старозагорска епархия
Туризъм
----------
Календари
Web връзки
Контакт с нас
Галерия
Съдържание

Търсене
· в каталога на библиотека Родина
· в каталога на фондация Миню Балкански
(книги на френски език)

· в електронните каталози на български библиотеки


Е-БИБЛИОТЕКА
Автори
Раздели
Поезия
Стихотворения за деца
Критика
Хумор и сатира
Пиеси
Пиеси за деца
Преводи
Приказки
Най-новото

Непубликувани стихотворения

Непубликувани стихотворения
Стара Загора, НЧ Даскал Петър Иванов, 2007
Пончо
Препоръчано

Коледунка
Търсене в текст
 
Знаете ли, че...

Името на месец МАРТ идва от името нa римския бог на войната Марс (Martius), тъй като пpeз март oбикнoвeнo започвали войнитe. За прабългарите това бил месец Читем. Народът нарича март "сушец", тъй като тогава не падат много дъждове.

 

 
 понеделник, 24 юни 2024
Концерт на Николай Оржак - тувинско гърлено обертоново пеене Печат Имейл
петък, 28 март 2008
  Николай Оржак
Потомствен тувински шаман,
майстор на обертоновото гърленото пеене „хоомей”

Съвместен концерт с Калки в гр. Стара Загора
2 април 2008 г. (сряда), 18:30 ч.
Зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески”


Тувинско гърлено обертоново пеене

Гърленото пеене е уникален вид древно изкуство за постигане на хармония между природата и човека, присъщо на някои народи от Саяно-Алтайския регион – тувинци, алтайци и монголи, а също и живеещи в европейската част на Русия башкири. При тувинците този вид пеене е обусловен от безгранична любов към природата. Затова източник на вдъхновение и мяра за всички неща у древните изпълнители се явява природата.

В основата на традиционните звукоподражания свойствено за тувинците е обостреното, тънко слухово възприятие и изкусно имитиране на гласовете на животните - например зовът на жеравите, ревът на бика, заешкото цвъртене, пеенето на синигер.

Уникалността му се състои в това, че изпълнителят извлича едновременно два звука, образувайки по този начин своеобразно двугласно соло. Техниката на пеене е твърде забележителна: прекарвайки през дробовете си колкото може повече въздух, се получава чисто, ясно и звучно свистене с трели като от стъклена камбанка, но много по-протяжни. При това от един изпълнител се чуват отчетливо два музикални гласа. Непрекъсността и продължителността им изцяло зависят от умението му да управлява диафрагмата си. Едновременно с тях следва дълбоко вдишване и продължение на тайнствените звуци под акомпанирането на „двуструнен топшулурм” – етно-инструмент с дълъг гриф, докато двата звука не се разделят съвършено неочаквано за слушателя.

Първите писмени източници, описващи изкуството на гърленото пеене се срещат в литературата в средата на 19 век. Естествено за европейците, възпитани в съвършено други музикални традиции, това изкуство предизвиква удивление. В основата на гърленото пеене лежи ламаистката религия. Предполага се, че то е възикнало в ламаистките манастири, но с течение на времето е излязло от там и е претърпяло преработка в нов вид вокално изкуство.

Съществуват пет стила на гърлено пеене – каргъйра, хоомей, съйгъйт, езенгилер и борбанадъйр, с няколко разновидности. Стилът хоомей е свързан с ниски жужащи звуци с много ниски честоти.

Николай Ооржак е потомствен тувински шаман роден през 1949 г. в Западна Тува. Завършил е Института по култура Улан-Уде, след което работи като директор на Народния театър. Освен с научни доклади на Международни конференции и симпозиуми, участва в съвместни джазови концерти с водещи певци и музиканти. Но основната му дейност е чрез концерти да демонстрира този вид изкуство и да предаде знанията и опита си на желаещите. През 2006 г. участвува във Фестивал на телесната и трансперсонална практика в Екатерининбург, в Тайланд - международна Холистическа конференция; в Швеция - международен Холистичен фестивал – “NO Mind”; Гърция, Самотраки - фестивал на етническа музика.

През 1995 г. е поканен в състава на правителствена делегация на международния конгрес в чест на 60 годишнината на Далай Лама в Индия. Там получава благословията му и така започва неговия път на „пеещия шаман”, който съчетава гърленото пеене с шаманизма. През 1993 г. е поканен от проф. Монгуш Борахович Кенин-Лопсан (виден изследовател на шаманизма в света) да участва в шаманското общество (Дунгур), главната задача на което е духовно изцеление чрез съзнанието. Две години е бил председател на Централната Религиозна Организация на Шаманите в Тува. През 1999 г. канал АRD в Германия пуска документален филм за неговата шаманска практика и гърлено пеене. През 2002 г. осъществява тримесечно турне в Канада и САЩ, по време на което се среща с Майкъл Хърнър – значим изследовател на шаманизма. Магичната сила на звука, на обертоновете, както и на инфразвуковите вълни от инструментите на изпълнителя създават необходимата настройка и синхронизация на процесите в човешкия организъм, при което се достига до саморегулация и самолечението му.

В Тувинската Република гърленото пеене се счита за национална ценност. То е се изучава в редица научни институти по света, правени са ендоскопски изследвания, ултразвукови тридименсионални наблюдения на носоглътката и спектрограми на звуците (до и под границата на чуваемостта на човешкото ухо). Това може би обяснява магията на въвеждането на изпълнителя в транс, като по този начин се постига въздействие чрез подсъзнанието, а от тук и лечебния ефект върху изпълняващия такова пеене.

Звуците на гърленото пеене са вид терапия със звук, а духовните практики (пеенето на мантри например) и свързаните с тях изкуства (джаз, блуз и т.н.) могат да помогнат на хората да достигнат вътрешна хармония на Аза.

 
< Предишен   Следващ >
                   
   
PC-TM
СБИР
 
Център за независим живот
Национален младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев"
Конкурс за млади изпълнители
 
Bemis Public Library
       


Етичен кодекс на библиотекарите в Република България


Портал за обществена информация


Пресцентър на община Стара Загора
Новини

Стара Загора - събития и новини


Най-новото

Най-четеното
Статистика
Потребители: 1123
Новини: 1426
Връзки: 307
        English version
Go to top of page  Начало | Библиотека Родина | Новини | Проекти и програми | Нови книги | Периодика 2013 | Американски кът | За Вас, ученици | Издания | Дигитална библиотека | Читалище Родина | Стара Загора | Култура | Образование | Социални дейности | Старозагорска епархия | Туризъм | Календари | Web връзки | Контакт с нас | Галерия | Съдържание |
© 2004 - 2011, Библиотека Родина - Стара Загора