Покана за XIII Маратон на четенето - Стара Загора`2018

Лога

За 13-и пореден път, екипът на Библиотека „Родина” призовава всички успешно изкушени от книгите старозагорци – участвайте в още по-многолюден и забавен Маратон на четенето!

Със сигурност не е необходимо да припомняме на нашите приятели от читалища, училища, детски градини, неправителствени организации и културни институти, че Международният ден на книгата – 23 април, се отбелязва от 1996 г. по инициатива на ЮНЕСКО като знак на признание за ролята и силата на писаното слово.

Убедени сме, че този празник, станал традиция за града и общината ни, не може да се претупа в един ден, затова отново ще го честваме през целия април – от втори до тридесети, под мотото „Четяща Стара Загора”. В Града на поетите, по инициатива на Библиотека „Родина” и с любезното съдействие на местната власт, отново ще се впуснем в Маратон на четенето. Приканваме да се приобщят към тази забавна и полезна за деца и възрастни проява всички библиотеки, училища, детски градини, читалища, социални домове, институти, организации, бизнес офиси, издателства, редакции и книжарници.

Програмата на нашата община е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организиран ежегодно от Асоциация Българска книга и Българската библиотечно-информационна асоциация.

XIIІ Маратон „Четяща Стара Загора” 2018 г. е част от Културния календар на Община Стара Загора. Организира се в партньорство между библиотеките „Родина” и РБ „Захарий Княжески”. Кулминацията му е насрочена за 23 април, понеделник, от 8:00 до 22:00 часа. Инициативата е подкрепена от общинската администрация, местните медии, сайта „Детски книги” и издателските къщи „Ентусиаст”, „Парадигма”, „Сиела”, „Персей”, „Жанет 45”.

Гости на Стара Загора ще бъдат писателите Леа Коен, Веселина Седларска, Владо Любенов, детските автори Цвета Белчева, Петя Александрова и Яница Маринова, македонската писателка Ягода Михайловска – Георгиева и др.

Най-горещото желание на организаторите е да се привлекат колкото се може повече съмишленици. Затова ви приканваме да развихрите въображението си в още инициативи! Участието в Маратона е нерегламентирано и доброволно. Замисълът е да се четат на глас текстове от най-любими произведения, от най-пристрастяващи автори и по интересни теми. Няма сковаващи рамки – нито за място, нито за начин на почитане на словото! Напомняме, че могат да бъдат организирани още и дискусии, конкурси, викторини, прожекции на филми, презентации, драматизации и т.н., и т.н., свързани с книтите и техните автори!

На 23 април от 11:00 до 16:00 часа в парк „Пети октомври” ще се проведе традиционният Празник на книгата и четенето, в който можете да се включите с ваша програма при направена заявка за предпочитан час – до 17 април 2018 г..

 

Информация за организираната от Вас проява през м. април – кога (дата и час), къде, какво (тема), с кого, както и заявки за участие в Празника на книгата и четенето на 23 април в парк „Пети октомври”, изпращайте на е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или съобщете на GSM: 0886 463 731, 0884 477 915. Програмата ще се актуализира ежедневно.

 

Документирайте Вашето събитие и изпратете снимки на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Този имейл адрес е защитен от спам ботове, нужна е Javascript поддръжка, за да го видите. Резултатите от Маратона „Четяща Стара Загора” ще бъдат илюстрирани на уебсайта www.rodina-bg.org и в социалните мрежи.

В момента има 359 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора