Най-популярните писатели са най-търсени и от читателите на Библиотека „Родина”

Милен Русков и Георги Господинов си оспорват читателското внимание и на библиотечните лавици, Захари Карабашлиев с последна среща за годината утре в Стара Загора

Нежната половина на човечеството проявява устойчив и предан афинитет към писаното слово, като чете редовно и с увлечение. Този извод се налага от класацията за 2017 г. на Библиотека „Родина” в Стара Загора. По неизменна традиция библиотекарите от 157-годишния дом на книгата са приготвили кратка статистика от своите всекидневни срещи с любителите на най-интелектуалното занимание.

В класацията за читател на 2017 г. водещите места са заети твърдо от дами. Победител е Маргарита Иванова Танева с впечатляващите 220 прочетени книги. Съвсем малко й отстъпва подгласничката Денка Тенева с 206 заети за дома книги, а трета е Петронка Йовчева със 191 томчета. Сред първите 30 читатели с над 100 вписани в картоните им книги са и няколко представители на силния пол: Стойно Димитров, Въльо Кънев, Петър Владев, Бенчо Динев, Веселин Ненов и др.

Най-четените български автори, които се търсят в Библиотека „Родина”, са и най-популярните писателски имена у нас. Почти не се задържат на лавиците творбите на Георги Господинов, Милен Русков, Токораз Исто и Милан Миланов. Дълги списъци с предварителни резервации в Библиотека „Родина” правят и за романите на Христо Карастоянов, Капка Касабова, Донка Петрунова, Розмари Де Мео, Нидал Алгафари, Венета Райкова. Никак не е изненадваща и дългогодишната нестихваща страст към творбите на Валери Петров, Петър Дънов, Владимир Зарев и др.

Екипът на Библиотека „Родина” популяризира четенето не само пасивно, като предоставя книги в заемната и читалнята, но и активно, като през 2017 г. организира над 20 „Срещи с автограф” и под рубриката „Представяме Ви”. Първата среща през 2017 г. беше с Христо Карастоянов и неговата творба „Послепис”, а годината ще завърши със среща със Захари Карабашлиев и нашумялата му „Хавра” – на 21 декември, от 18:00 часа в изложбена зала „Байер”.

Сред чуждестранните автори „палмата на първенството” не пускат затрогващите авторки на любовни романи Даниел Стийл, Сандра Браун, Елизабет Адлър и Лайза Клейпас. Спиращите дъха трилъри на Лий Чайлд, Дейвид Балдачи и Майкъл Конъли разширяват читателския си периметър. В Библиотека „Родина” много се търсят кралицата на кримито Агата Кристи и справедливо сравняваната с нея руска авторка Александра Маринина.

Четенето никога няма да бъде заклеймено като старомодно или скучно занимание, а в Библиотека „Родина” все така могат да се намерят и заемат и нашумели романи, и неостаряваща класика.

25530027 1818778261468176 1014860430 n

В момента има 117 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора