Есента идва с хлад, жълти листа и конкурса „Веселин Ханчев”

hanchevbooks

И тази есен неотменно Стара Загора ще отстои прозвището си на романтичен, поетичен град с 34-тото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Общо 78 участници, с традиционния превес на дамите, както и през минали години, са изпратили своите творби и с трепетно сърце ще очакват името на победителя. И тази година организатори на стойностния литературен форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.

Авторите са на възраст между 14 и 25 години, а никой от тях все още няма издадена стихосбирка, което е и сред условията за участие. Най-много са младите дарования във възрастовия диапазон 16-21 години. Сред начинаещите пера е и 12-годишната Паолена от град Троян, която е допусната да участва, за да се насърчи ентусиазмът й, но извън класирането на конкурса.
Че и това издание на „Веселин Ханчев” е обичано и популярно сред младите хора у нас, говори прегледът на участниците по населени места, тъй като почти всички български градове са се представили със свои таланти. „Палмата на първенството” се държи от София (15) и от морската ни столица Варна (14), областните центрове Стара Загора и Русе са с по петима млади творци, а че литературните заложби могат да се развият навсякъде ще доказват с поезията си представители на 5 села. 25-годишен нашенец от североиталианския град Савона също не е устоял на изкушението да се изяви в конкурса.
Отново всеки кандидат за приза „Златното яйце” е изпратил между 5 и 10 стихотворения. Кой от тях ще се зарадва на издаването на първата си книга ще прецени журито. Излишно е изрично да се назовава като компетентно, след като се изброят имената на поета, журналист и университетски преподавател Марин Бодаков, на поетесата, редактор, драматург и лауреат на конкурса Мария Донева и на поета и журналист Никола Петров. Петров, който е най-младият сред тримата (30 г.), е печелил и първа, и втора, и трета награда от Националния младежки конкурс за поезия в периода 2009-2011 г.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 3 ноември 2017 г., петък, на четвърто ниво на Регионалния исторически музей. Традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито ще се проведе на 4 ноември, събота.
Повече за програмата тук

 

В момента има 129 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора