Представихме Ви... Христо Милев – личност, достойна за реабилитация

Библиотека „Родина“ бе домакин на забележителна среща с първия български езиков археолог и ономаст проф. Тодор Балкански.

Заедно с д-р Димитър Маринов и Станка Битлиева те представиха изследванията си за Христо Милев (03.04.1867, с. Шипка - 1943, София) - старозагорски окръжен управител в периода 1906 - 1909? година, един от основателите на Археологическо дружество "Августа Траяна"; първопроходец в ономастичното пространство на Старозагорска област, преименувал с българските им имена 311 селища в Старозагорско.

А защо е важно да се чете историята по езиковите останки и как археологията на думите преобръща с хастара "фактите", която учим в училище - ще чуете скоро в звуковия файл от срещата на сайта на библиотека „Родина“.

Още за книгата и автора можете да чуете в интервюто на Венелина Попова с проф. Тодор Балкански тук : http://bnr.bg/post/100838947/prof-todor-balkanski-za-ezikovata-arheologia-koato-vazstanovava-chasti-ot-izgubenata-istoria

В момента има 47 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора