Честит 157-и рожден ден, Библиотека "Родина"!

Честит и весел да бъде рожденият ден на

Дома на книгите - Библиотека „Родина”!

Най-голямата читалищна библиотека в България, с която Стара Загора се гордее - „Родина”, ще отпразнува на Благовещение своя 157-и рожден ден! Повече от век и половина назад – на 25 март 1860 г., е открито първото читалище в Железник, както тогава се е наричал градът ни, по родолюбива инициатива на главния класен учител Тодор Шишков и негови будни съидейници. Основана с 51 книги, колкото е притежавала библиотеката на Светиниколското училище, днес „Родина” предоставя на своите читатели над 300 000 тома книги, периодика, картографски издания, ноти, грамофонни плочи, аудио касети, компактдискове и др.

157 години по-късно екипът на Библиотека „Родина” предлага на старозагорци същата предана отзивчивост да служи на знанието и книжовното образование. Четенето винаги ще бъде модерно, скъпи наши настоящи и бъдещи посетители и последователи, никога няма да се изхаби магията на разгръщането на хартиените страници и очарованието на буквите! Заповядайте при нас, за да се уверите! На всички читатели желаем чудесна пролет и много, много благи вести!

17475343 1537751346237537 1539360560 o

 

 

В момента има 201 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора