70 г. от рождението на поетесата Стана Димитрова

stana dimitrova 220x300На 20 март 2017 г. се навършват 70 г. от рождението на поетесата Стана Димитрова. Потомка на бежанци от Беломорска Тракия Стана Димитрова е  родена през 1947 г. в бежанския квартал на село Светлина, Тополовградско. През 1956 г. семейството й се премества да живее в Тополовград. Тук тя завършва гимназия “Д-р Петър Берон”, а след това Българска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работила е като учителка в с. Радовец, началник отдел “Култура” – Тополовград. След това се премества в Стара Загора, където е преподавател в Учителския институт “Анастасия Тошева” – Стара Загора, учителка в ГПЧЕ “Ромен Ролан”, художествен ръководител на клуб “Поезия” към ОЧ “Родина” и около 15 години като зам. главен редактор на литературното списание “Участие”.

Автор е на стихосбирките: “Бежанка” (1990); “От далече” (1995, изд. Български писател); “Вместо покаяние” (2000, ИК Домино); “Неизживяно дъно” (2006, ИК Домино); “Избелена прашинка” (2006, ИК Домино); “Гласът на Отражението” (2007, ИК Домино) и първа част на романа “Отделението” (1996, изд. Български писател). Нейни стихове са включени в антология “Български поетеси – избрано” (1996, ЕКВУС АРТ). Участва в Македонска литературна антология на български автори и др. През 2000 г. е отличена с наградата „Николай Лилиев” заедно с поетите Стойчо Маджарски и Иван Груев.

За нея Кирил Попов казва: Стана Димитрова създава своята поезия в духа на импресионистите, като тях и като символистите тя експериментира с лаконични стихотворения в източен маниер и в свободен стих.

Творбите на Стана Димитрова можете да намерите освен в краеведския фонд на библиотека „Родина” и на уебстраницата ни http://www.rodina-bg.org/e-biblioteka/stana-dimitrova . В рубриката „Електронна библиотека” можете да прочетете пълния текст на шест от стихосбирките й, както и произведенията на още 18 старозагорски поети и писатели.

В момента има 232 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора