С кратки разкази-билети Доля Борисова ни връща назад към златните дни на детството

Представяме Ви първата книга на Доля Борисова

Библиотека „Родина” и Издателство „Изида“ Ви представят много интригуващи „Билети за пътуване обратно към детството”! Сборникът с разкази на Доля Борисова е насрочил първата си среща с читатели за 9 март, четвъртък, от 18:00 часа в Галерия 8 на ул. „Хаджи Димитър Асенов” No 119 в Стара Загора. Моля, заповядайте, уважаеми приятели!16930653 1504934582852547 581463864 o

Книгата се състои от малки разкази с една и съща главна героиня – момиченце, което споделя от първо лице случки от живота си с приятно чувство за хумор, чести словесни намигвания с привкус на мила самоирония и с детско великодушие към грешките на големите. Тя изглежда лудетина заради своята енергична виталност, но очевидно е изпълнително и добронамерено дете. Понякога героинята откровено манипулативно спазва наставленията на родителите си, а често и обмислено ги нарушава. Възрастните са тези, които не смогват да адаптират инструкциите си към всяка ситуация, в която изпада малката хитруша.

Авторката Доля Борисова е дъщеря на офицер от армията и семейството й е живяло в много градове у нас. Част от героите имат прототипи в реалния живот, а друга част са измислени. В този смисъл авторката чрез своите герои раздава на своите възрастни читатели билети за завръщане в детството.

Разказите са написани много увлекателно, текстът се лее непринудено, с искрящ, намигащ хумор и пораждат мъничко носталгия към златните дни на детството ни.

DSCI0391Доля Борисова е родена в София, но обича и помни с много нежност по-голямата част от големите градове в България, където е минало детството и юношеството й. Решението да свърже живота си завинаги със Стара Загора е взето от нейните родители. Но Стара Загора постепенно се превръща в мястото, където тя намира всичко, заради което човек може да пожелае да живее на определено място – съпруг, дом, любима работа. В Библиотека „Родина” започва работа в началото на 1982 г. Тогава вече е родила двете си момчета. Написала е вече и голяма част от стиховете си. Те са публикувани във в-к „Септември”, Алманах „Хоризонт” и сп. „Жената днес”. Получава две втори награди в конкурса „Веселин Ханчев”. Работата в Библиотека „Родина” носи и професионални плодове – през 2005 г. е отпечатано нейното библиографско проучване: „Своден каталог - Българската възрожденска книга в билиотеките на Стара Загора”.

Предстои библиотеката да издаде още едно нейно изследване с работно заглавие „ОТПЕЧАТЪЦИ. Уникалното в старите колекции на старозагорската библиотека Родина”. Изследването включва печати, автографи, екслибриси, надписи, приписки, посвещения, които правят уникални печатните материали от фонд „Редки и ценни издания”, за които е отговаряла Доля в библиотеката.

16910856 1504934206185918 591592347 o

В момента има 237 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора