Читател на 2016 и топ 10

Най-търсеното българско заглавие в библиотека „Родина” Стара Загора, по данни на отдел „Заемна за дома”, продължава да е романът-шедьовър за Априлското въстание „Калуна-Каля” на Георги Божинов. reader16
В челната тройка влизат стремително и два романа, издадени в края на годината и предизвикали голям интерес още с появата си – „Камбаната” на Недялко Славов (награда „Хеликон” нова българска художествена проза за 2016 г.) и „Кладенецът” от Веселина Седларска (първото му представяне бе организирано от библиотека „Родина” в Стара Загора).

След тях се нареждат и Стълба за двама, Донка Петрунова; Орлов мост, Владимир Зарев; Тримфът на кучките, Венета Райкова; Войната на буквите, Людмила Филипова; Тангра, Токораз Исто; Физика на тъгата, Георги Господинов и Възвишение, Милен Русков.

 Читател на 2016 г. на библиотека „Родина” стана Дошко Цанов с 228 книги. Той изпревари най-ревностните читателки Донка Тенева (204 заглавия) и Радостина Стоилова (195 заглавия).

Традиционно, най-четени през годината са бестселърите на Елизабет Адлър, Барбара Делински, Даниел Стийл и Нора Робъртс.

В момента има 257 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора