Хор "Библиофония" с първа награда от Балчик

Първа награда за хорово изкуство в категория "Обработен фолклор" спечели дамски хор "Библиофония" от Международния форум "Българско Наследство". Това е първата изява на пеещите библиотекари от Стара Загора с диригент д-р Дончо Донев. На фестивала, който се проведе в Балчик, участваха над 600 изпълнители от България, Украйна, Румъния, Молдова и област Гагаузия. В категорията, в която е лауреат, хорът се състезава с още шест състава.

Хорът на библиотекарите „Библиофония“ е създаден едва в началото на тази година от талантливи специалисти от Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и библиотека „Родина“ – Стара Загора. Диригент, създател и ръководител на хора е Дончо Донев – доктор по психология, чийто живот е обвързан с хоровото изкуство.

Хорът сам по себе си е уникален, тъй като в България няма аналогична формация. Дебютът е на 11 май 2016 година, когато е и Денят на библиотекаря. Изпълнителските и интерпретаторските умения на дамски хор „Библиофония” са оценени от известния старозагорски композитор Кирил Тодоров, който им подари своя любима песен. Песента е включена в конкурсния репертоар, с който участва в международния форум в град Балчик от 26 до 28 август 2016 г. За тази изява хорът е подпомогнат благотворително от Община Стара Загора, както и от редица старозагорски културни институции и граждани.2 copy copy copy copy

&nbsp

В момента има 172 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора