Слава Драганова с награда за цялостен принос към библиотечното дело

На церемонията на Годишните библиотечни награди на ББИА `2015 тази година бе учредена и нова категория – "Цялостен принос към библиотечното дело". Неин първи носител е Слава Драганова – директор на Библиотека “Родина” - Стара Загора.IMG 3143 2

Слава Драганова е ръководител на Библиотека „Родина” – Стара Загора от 1987 г.. Под нейно ръководство тя се развива като модерна и съвременна обществена библиотека с разнообразна и многопосочна дейност. Библиотеката е сред първите, които: успешно внедряват автоматизацията на технологичните процеси и обслужването на читателите; дигитализира ценния фонд от ръкописни и старопечатни издания, като над 400 обекта са представени в Европеана; създава подходяща архитектурна среда и услуги за хора с увреждания; развива програми за насърчаване на четенето, доброволчеството и работа с младежи, творчески работилници; създава разнообразни партньорства с други организации; организира един от най-мащабните „Маратон на четенето“ в страната. Висок професионализъм, инициативност и творчество, умел подход към местните власти и партньорските организации, преданост и безкрайна всеотдайност към професията и своята библиотека – това са само част от характеристиките на Слава Драганова като библиотекар и личност.

                              Из уебсайта на ББИА: http://www.lib.bg/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Отличията бяха връчени в понеделник в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

Победителите в другите четирите категории са:

"Библиотекар на годината" - Антоанета Антонова от библиотеката при ОУ „Любен Каравелов“ – Попово.

Млад библиотекар на годината“ - Радослав Желев от библиотеката при СОУ „Любен Каравелов“ – Варна.

За „Библиотека на годината“ бе избрана библиотеката на Бургаски свободен университет. 

В категорията „Подкрепа за библиотеките“ връчените награди бяха две – на академик Антон Дончев, който бе номиниран от библиотеката на БАН, и на Ирена Соколова и Менда Стоянова, номинирани от Управителния съвет на ББИА.

На церемонията беше и официално откриване на Националната библиотечна седмица (9 - 13 май), която тази година е под надслов „Библиотеката – място за всеки“.


В момента има 366 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора