Европейска Нощ на литературата `2016

Европейската Нощ на литературата ще се проведе на 11 май (сряда) от 18 до 22 часа!

diplyana nosht na literaturata2016 1 Page 01

Основната цел на инициативата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература.

Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното за четене място.
На всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете в рамките на 15 минути един и същ откъс, а след прочита му посетителите получават печат в специално подготвена за целта брошура-пътеводител и се отправят към следващото читателско гнездо. Този начин на провеждане на инициативата дава възможност на слушателите да се докоснат до литературите на различни страни в Европа в рамките само на една нощ, а събралите определен брой печати участват и в томбола с награди.

Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз.

Библиотека "Родина" ще участва в презентирането на книгата "Гарантирано удоволствие" на Зилке Хаслер. Мястото на четене е книжарница "Хеликон" (бул. "Цар Симеон Велики" № 100).

Кътовете за четене на книгите, както и четящите презентатори може да откриете подробно в брошурата-пътеводител на Община  Стара Загора, която е организатор на събитието, в партньорство с РБ „Захарий Княжески“, Библиотека „Родина“, книжарници и неправителствени организации от Стара Загора.

Повече информация на: http://starazagora.bg/novini/item/8461-devet-chitatelski-kata-za-nosht-na-literaturata-v-stara-zagora

 

 

В момента има 322 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора