Четенето е лесно с пернати и космати приятели

Поредният спечелен проект на Центъра за доброволци към Библиотека Родина - Стара Загора насърчава четенето и доброволчеството!

Деца в предучилищна, начална училищна възраст и деца със затруднения в четенето ще четат на животните от Спасителния център за диви животни и в Старозагорския зоопарк. Това предвижда проект на Центъра за доброволци към библиотека „Родина“ – Стара Загора, който спечели финансиране от Младежка банка – Стара Загора. Негов инициатор и основен двигател е доброволката на библиотека "Родина" Веселина Корцанова. В изпълнението му ще се включат екип от доброволци към библиотеката, ученици, учители, представители на Детски център „Малкият принц“, Детски център „Аз, детето“ , Спасителен център за диви животни и Зоопарк – Стара Загора.

В рамките на шест месеца ще бъдат организирани по няколко групови посещения месечно при животните. Децата могат да бъдат придружени от родител или да бъдат организирана група с възпитател. Групата за посещение ще е от максимум 10-12 деца, като е добре една група да има няколко посещения за по-добър терапевтичен ефект.

Младежите доброволци ще съдействат при организиране на групите, посрещането им на сборния пункт и съпровождането им до Спасителния център за диви животни, кратко представяне на центъра и обитателите му, раздаване на книжки от библиотеката за четене, подбрани съобразно възрастта и възможностите на всяко дете.

Основната цел на проекта е развитие у младежите на доброволческа нагласа и навици за полагане на обществено-полезна дейност, както и приобщаване на подрастващите към опазване и развитие на културните ценности на града и региона и възвръщане на интереса към библиотеките, чрез превръщането им в просветни и информационни центрове, привлекателни и оживени градски средища за подобряване на културната среда, отговорни за съхраняването, опазването и популяризирането на книжовното културно наследство.

2 copy copy

В момента има 339 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора