„Сезонът на Йоана” от Яница Радева на турне в Стара Загора и Казанлък

      Тя е поет, свързан със Стара Загора. Дебютната ѝ книга „Друг ритъм“ (2003) излиза като резултат от Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев“, на който получава първа награда през 2002 г. Сега на свой ред като жури в него представя младите поети. При последното си гостуване дори ни замеси хляб от думи.
     Тя е и добър белетрист, познат ни с белетристична книга „Бонбониерата“ (2011), жанрово определена от проф. М. Кирова като роман. През 2012 г. „Бонбониерата“ получава Грамота за млад автор от Министерството на културата. „Кошерът на думите“ (стихосбирка, 2012) е номинирана за наградата „Николай Кънчев“ през 2012 г., монографията „Обетован кръг. Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ (2014) е с номинация в раздела за хуманитаристика в конкурса на Портал Култура.
     Яница Радева има участия в сборниците с есета и стихове „Неиздадената“ книга за българските будители“ (2003), „Фейсконтрол“ (2006), „Антология на младите български поети“ (2007), Носител е на почетния знак „SMS-поезия “ (2007), на втора награда от Националния конкурс за млади поетеси „Дора Габе“ (2006), на втора награда от Националния конкурс „Магията любов“ (2007), отличена е и с публикация на разказ в сп. „Алтера“, бр. 8/9 от конкурса „Екстаз“ (2006). joana
През 2009 г. получава Първа награда от националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.
     А сега Библиотека „Родина“, Къща музей „Гео Милев“ - Стара Загора, Литературно-художествен музей Чудомир - Казанлък и издателство „Хермес“ представят "Сезонът на Йоана“ - втората белетристична книга на Яница Радева, в която изживяванията са насочени към вглъбеното очакване. Усърдният бод на иглата съшива не само поредното ръкоделие на Йоана, но с дълбочина и съчувствие – драмата на човешкия живот в съвременното общество. Всяка съдба, жест и име са важни и неслучайно „повикани“ в сюжета, за да бъде изваян неизбежният сезон и на един докрай обтегнат живот.

    На премиерата в София писателката Емилия Дворянова сподели, че със "Сезонът на Йоана" Яница Радева се заявява като изграден писател. „Иглата проби плътта, сякаш беше плат, сякаш беше лен, сякаш щеше да извае първия щрих на нов образ, но направи само едно пробождане. Тя бързо и рязко проникна и в същия момент, или в почти същия, със същия жест, само че насочен наобратно, навън, беше извадена. След нея остана червено като глава на топлийка топченце кръв, което Йоана не попи с тампон, а остави да се съсири от само себе си. По-рано, когато иглите бяха дебели и груби, а не като сега фини като жило на пчела, и тя не беше научила този жест, еднократно и отмерено да пробие плътта си, неуверено издърпваше прозрачната течност от стъкленото шишенце и се чувстваше така, сякаш за първи път държи игла. Но точно такава тя наистина дотогава не беше докосвала, не беше и оглеждала по този начин ръцете и краката си, до началото, сложено от онази вечер, когато привидно нищо не се случи. Тя по-късно разсъди това, след като докторите, и двамата, които внимателно прегледаха резултатите от изследванията, запитаха един и същ въпрос: – Да сте преживели някакъв стрес?“

     „Сезонът на Йоана” (Яница Радева) е като далечна песен рано сутрин в някакъв хотел, от която долавяш откъслеци и почти си спомняш предишен живот.                                                                                                                                                  Инна Пелева, "Литературен вестник"

28 януари 2016 г., 17:30 ч. - Литературно-художествен музей Чудомир - Казанлък

29 януари 2016 г., 18:00 ч. - Къща музей "Гео Милев", представя Давид Наков

плакат

 

В момента има 315 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green
Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора