Читател на годината за 2018 г.

Отново дама е най-ентусиазираният читател на Библиотека „Родина”48403785 604353783355682 3791098246982533120 n

Без изненада - и през 2018 г. най-усърдните и предани читатели на Библиотека „Родина” в Стара Загора принадлежат към нежния пол. Има и още едно съвпадение с изтеклата 2017 г. - читател № 1 отново е Маргарита Иванова Танева. Тя доказва своето безспорно пристрастие към четенето със заети 204 книги през 2018 г. Постижението й отстъпва със съвсем малко на това през 2017 г., когато е прочела впечатляващите 220 томчета - по едно произведение на всеки ден и половина!

Както всяка година в последните предколедни дни, библиотекарите от най-голямата читалищна библиотека у нас и най-старата в област Стара Загора са приготвили кратка статистика от своите всекидневни срещи с феновете на най-интелектуалното занимание.

Втора в класацията на Библиотека „Родина” е Ирен Петрова Русева със 196 книги, вписани в нейния картон. Плътно я следва Тоня Димитрова Димитрова, която може да се похвали със 181 прочетени книги.

Най-търсените заглавия през 2018 г. са „Автобиографията” на Бранислав Нушич, „Чамкория” на Милен Русков и „Среща във Венеция” на Елизабет Адлър. Много търсена е и биографията на популярния актьор, обичан политик и бивш министър на културата Стефан Данаилов със заглавие „Романът на моя живот”. Нашумели и през 2018 г. си остават цариците на любовната романтика и сърдечните трепети Даниел Стийл, Нора Робъртс и Сандра Браун.

Екипът на Библиотека „Родина” активно прокламира четенето с организираните 23 „Срещи с автограф” през 2018 г. Първата среща беше с Виолета Христова и словесните й миниатюри в книгата „Господарят на гледката”, а последната - представената посмъртно стихосбирка на Людмила Коева „Мелодия на душата”.

Скъпи наши читатели, очакваме ви със същото нетърпеливо желание в Библиотека „Родина” и през 2019 г.! Всеки ще намери нещо за себе си на лавиците в нашите читалня и заемна.

В момента има 129 гости и няма регистрирани потребители

Електронна библиотека

school green

Център за доброволци

Детска библиотека
Електронна библиотека
Дигитална библиотека
Виртуална библиотека
  • Четяща Стара Загора
  • Библиотечна седмица
  • Конкурс за поезия
  • Глобални библиотеки

Маратон на четенетоПо инициатива на библиотека "Родина" Международният ден на книгата и авторското право – 23 април, ежегодно се отбелязва с Маратон на четенето „Четяща Стара Загора”.
Каним всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, да участват в Маратона на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Да се насладим заедно на удоволствието от четенето!

Повече

logo nbsБиблиотека "Родина" се включва с разнообразни инициативи в организираната от Българската библиотечно-информационна асоциация Национална библиотечна седмица, която се провежда ежегодно през месец май.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество.

Повече

НМКП Веселин ХанчевНационалният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. 
Конкурсът се организира и провежда от Община Стара Загора, Библиотека "Родина" и Къща музей "Гео Милев". Участници в него могат да бъдат всички автори, навършили 14 и не по-възрастни от 25 години, които нямат издадена стихосбирка.
Награждаването на отличените млади поети е всяка година през м. ноември. 

Повече

Програма Глобални библиотеки - БългарияПрограма "Глоб@лни библиотеки – България" цели да улесни достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежата на обществените библиотеки, като повиши степента на използване на библиотеките в цялата страна и помогне на българските граждани да се приобщят към глобалното информационно общество.
Библиотека "Родина" е целева библиотека и обучителен център по програмата.

Повече
Община Стара Загора Българска библиотечно-информационна асоциация РС-ТМ Обществен дарителски фонд Стара Загора Посолство на САЩ в България Bemis Public Library, Colorado
© 2004 - 2017, Библиотека Родина - Стара Загора